| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-04 12:42:14
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
----- Original Message -----
From: "Finka" <f_inka@nospam_interia.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, December 04, 2003 1:23 PM
Subject: Re: Co na stół wigilijny ?
> A ja wigilie spędzam zawsze u babci w okolicach Dynowa dawne przemyskie.
>
> Zamiast barszczu z uszkami od zawsze jest
> 0. czosnek z solą i kawalkiem chleba ( stary zwyczaj i niektórzy omijają
> zjedzenie ząbka czosnku)
> 1.żur (kiszony z mąki żytniej przez babcię) z prawdziwkami
> 2.kapusta kiszona z grochem
> 3.groch z grzybami i cebulką
> 4.pierogi z kapusty słodkiej z serem ( pycha)
> 5.pierogi ruskie
> 6.gołąbki ale bez mięsa, z dużą ilością grzybów
> 7.karp smażony
> 8.jakaś ryba smażona
> 9.karp po żydowsku
> 10. kompot z suszek
> 11.ciasto (sernik, piernik, makowiec i inne ..)
>
> Do pierogów wkaładamy pieniążka , kto go znajdzie podczas wigilii tego
będą
> się trzymaly pieniądze przez caly rok :)
> Rozumiecie, ze pierogi schodzą baaaardzo szybko :)
>
> Prawdę powiedziawszy to mógłbym wogóle nie zauwarzyć swego szczęścia bo
pierożki łykam na dwa razy tak je uwielbiam. To jedyna potrawa w Wigilię
która znika ze stołu w ciągu kilku minut i reszta jest tylko lekką
przystawką (na 18 osób wraz z dziećmi , Mama robi ich ok. 150 szt)
Krzysiek
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-04 13:14:45
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w
wiadomości news:bql65q$i3q$1@news.onet.pl...
> > Może to zabrzmieć dziwnie ale mam pytanie co tak na dobrą sprawę
> powinno
> > się znaleźć na wigilijnym stole? Zawsze było u mnie dużo jedzenia,
ale
> > odwiecznie mam ten problem. Pomożecie?
> >
> golonkę ;-)), teraz już można!!
Golonkę na święta? U mnie w domu nikt by tego nie zjadł... Jedynie mój
tata kiedyś gustował, ale zdrowie z kolei już nie to...
Ja polecam ryby w każdej postaci - u mnie zawsze tego dużo. Przede
wszystkim ryby w galarecie (pstrąg, sandacz i oczywiście karpik), do
tego śledziki w sałatce, w oleju, w zaprawie. Podajemy także kawałki
wędzonego łososia i węgorza - każdy się skusi!
Oprócz tego z tradycyjnych potraw podaje się u mnie barszcz z
pierożkami z grzybami i kapustą, bigos, kompot z suszonych owoców,
ciasta, sałatki, grzybki, ogórasy.
mangha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 13:18:06
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?Dnia 4 Dec 2003 13:42:14 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Krzysiek*, w wiadomości
news:<001901c3ba63$eb173080$030310ac@wojcik> zawarł, co następuje:
> pierożki łykam na dwa razy tak je uwielbiam. To jedyna potrawa w Wigilię
> która znika ze stołu w ciągu kilku minut i reszta jest tylko lekką
> przystawką (na 18 osób wraz z dziećmi , Mama robi ich ok. 150 szt)
ja tyle robię na 6 osób :O
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 14:21:47
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
> > 3.groch z grzybami i cebulką
> > 4.pierogi z kapusty słodkiej z serem ( pycha)
>
> Mogłabyś upublicznic te dwa przepisy? Niekoniecznie dokładne
> proporcje, ale przynajmniej opisowo :-)
Już się robi :) choć do bardzo proste potrawy
Groch z grzybami i cebulką:
Gotuje się dwa rodzaje grochu, jeden cały, kulki ( po wcześniejszym
namoczeniu w wodzie i odstaniu np. przez noc)
i łuskany, żółty w połówkach. Proporcje dowolne. Caly groch do miękkości,
łuskany należy rozgotować. Osobno gotuję grzyby suszone, i smażę cebulę.
Oba rodzaje grochów po odcedzeniu mieszam, doprawiam ( sól, pieprz, maggi).
Grzyby drobniutko kroję w kostkę. I to wszystko. Nakłada się na talerz
groch, na to porcję grzybów i całość obficie polewa cebulką. Myślę ,że można
też wykorzystać jeden rodzaj grochu i lekko go rozgotować.
To prosta i wigilijna potrawa, resztę grochu dodajemy do kapusty z grochem -
ta robi furorę, nawet odgrzewana następnego dnia
Pierogi ze słodkiej kapusty z serem
Takie pierogi najczęściej goszczą na naszym stole, oprócz oczywiście
ruskich. Odkąd pamiętam babcia, potem mama zawsze je robiła.
Farsz przygotowuje się w ten sposób, że gotuje się poszatkowaną białą
kapustę ( nie należy jej przegotować, musi być miękka). Odcedza się ją i
wyciska, my to robimy ręcznie po przelaniu zimną wodą, żeby odcisnąć z niej
resztki wody. Do kapusty dodaje się podsmażoną cebulkę, ser biały, ale nie
mielony ( bo robi się papka), wystrczy go rozkruszyć,a po zamieszaniu sam
się rozdrobni, sól , pieprz i gotowe. Proporcje hmmm... nie za dużo sera
głównym składnikiem jest kapusta.
Robimy pierogi i gotujemy.
Ja od lat je jem i bardzo mi smakują, jak zresztą całej rodzinie, ale to
może kwestia przyzwyczajenia:)
Spróbujcie, zyczę smacznego
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 14:35:56
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?Finka wrote:
> Już się robi :) choć do bardzo proste potrawy
(...)
Dzięki - tych pierogów z kapustą i serem jakoś nie umiałam sobie
wyobrazić :-) Rozumiem, że to twaróg, nie ser żółty?
Za to groch z grzybami wyobraziłam sobie prawodłowo i chyba go
przetestuje przed wigilią, bo robota właściwie żadna.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 16:11:28
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?Rozumiem, że to twaróg, nie ser żółty?
twaróg
pozdrawiam Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 16:56:42
Temat: Re: Co na stół wigilijny ? W news:3FCED4FC.DBBB4E69@olypen.com,
Magdalena Bassett <m...@o...com> napisał(a):
> Zrobie kapuste z grzybami, uszka i rosol
Ten rosół to na Wigilię? Bardzo tradycyjnie...
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 18:33:45
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
Ti`Ana wrote:
>
> Dnia Wed, 03 Dec 2003 22:32:28 -0800, Waćpanna lub Waćpan *Magdalena
> Bassett*, w wiadomości news:<3FCED4FC.DBBB4E69@olypen.com> zawarł, co
> następuje:
>
> > kulebiak
> > z lososia i co tam jeszcze. Acha, i ptysie na slono z pasztetem z ryby i
> > awokado :))
>
> O Matko... czy to w Stanach tradycja czy po prostu miłe urozmaicenie? :)
>
Nie, to tylko takie moje pomysly na cos innego...
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 18:34:26
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
Konrad Brywczyński wrote:
>
> W news:3FCED4FC.DBBB4E69@olypen.com,
> Magdalena Bassett <m...@o...com> napisał(a):
>
> > Zrobie kapuste z grzybami, uszka i rosol
>
> Ten rosół to na Wigilię? Bardzo tradycyjnie...
Ten rosol to po to, zeby zrobic zupe grzybowa. Tradycyjna.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 20:18:59
Temat: Re: Co na stół wigilijny ? W news:3FCF7E31.6EC3C269@olypen.com,
Magdalena Bassett <m...@o...com> napisał(a):
>> Ten rosół to na Wigilię? Bardzo tradycyjnie...
> Ten rosol to po to, zeby zrobic zupe grzybowa. Tradycyjna.
Tradycyjna zupa grzybowa jest postna - nie jest na rosole.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |