| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-18 23:08:17
Temat: Re: Co to jest?
Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a27i6j$5ub$1@news.tpi.pl...
>
> Podobno w następnym numerze ma być przepis na zabaione - mniam (chyba że
> ktoś ma przepis na to smaczydło).
(ciach)
ZABAIONE
4 zoltka
4 kopiaste lyzki cukru
szczypta maki kartoflanej
kieliszek wina Marsala (klasyczna miara: 5 polowek skorupki jajka)
ewentualnie skorka starta z cytryny lub cynamon
Potrzebne sa dwa naczynia jedno wieksze, w ktorym bedzie sie gotowal
wrzatek, drugie mniejsze i zaroodporne, w ktorym bedziemy przygotowywac
krem.
W tym mniejszym naczyniu ubijamy starannie zoltka z cukrem i szczypta maki
ziemniaczanej. Gdy mieszanina stanie sie pulchna, stopniowo wlewamy wino.
Przy czym kazda nastepna porcja powinna byc wlewana dopiero gdy poprzednia
sie juz wchlonie. Teraz mniejszy garnek wkladamy do tego wiekszego z
wrzatkiem i dalej ubijamy na parze przez 5 min. Krem powinien stac sie
gesty. Przelac do salaterek i podawac na cieplo z biszkoptami. Mozna tez na
zimno. Mozna dodac skorke z cytryny lub cynamon. Zabaione bywa uzywane tez
jako skladnik innych deserow np nadziewa sie nim panettone, dodaje do lodow.
Wlosi przypisuja temu deserowi moc wzmacniajaca, kiedys byl podawany
kochankom po wspolnie spedzonej nocy a zwlaszcza nowozencom :)
Uprzedze od razu Twoje pytanie o Marsale. Sycylijskie wzmocnione wino, u
nas trudnodostepne- pewnie da sie czyms zastapic ale czym nie wiem bo ja
uzywam wylaczne Marsali. Moze ktos z grupowiczow podpowie?
Smacznego!
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-18 23:24:59
Temat: Re: mascarpone - jak zrobić samemu
Użytkownik "domańczak" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a2a5fq$bsm$3@news.onet.pl...
> Czytałam, że twaróg mascarpone można z powodzeniam zastąpić domowym
> wariantem. Cytuję: zmieszać równe części smietany (musi być tłusta) i
serka
> śmietankowego (np. Ostrowia) na gładką masę".
To nie bedzie mascarpone, mascarpone nie jest kwasny a serek Ostrowia jest.
Problem polega na ty, ze kwasny smak znieksztalca smak deseru .
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |