Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos grosel?

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos grosel?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-17 14:43:57

Temat: sos grosel?
Od: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie przeczytalem, ze do combra sarniego Kwasniewski podal Putniowi sos
grosel. Czy ktos ma pojecie co to takiego?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-17 15:15:10

Temat: Re: sos grosel?
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


cezary gmyz napisał(a) w wiadomości: ...
>Wlasnie przeczytalem, ze do combra sarniego Kwasniewski podal Putniowi sos
>grosel. Czy ktos ma pojecie co to takiego?

Moze groseille? To czerwona porzeczka. Tak mi sie skojarzylo, ale oczywiscie
moze to byc - i raczej jest - bledne.

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 16:02:20

Temat: Re: sos grosel?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >Wlasnie przeczytalem, ze do combra sarniego Kwasniewski podal Putniowi
sos
> >grosel. Czy ktos ma pojecie co to takiego?
>
> Moze groseille? To czerwona porzeczka. Tak mi sie skojarzylo, ale
oczywiscie
> moze to byc - i raczej jest - bledne.

Aalbessensaus met Mierikswortel
( Sauce Groseille au Raifort )
Ingrediënten:
----------------------------------------------------
----------------------
------
400 gram aalbessengelei - 1 dl port - 2 eetlepels geraspte mierikswortel -
nootmuskaat - zout, peper - kaneel
----------------------------------------------------
----------------------
------
Bereiding:
----------------------------------------------------
----------------------
------
Zorg ervoor dat de mierikswortel zeer fijn geraspt is. Kook de port,
voorzien van wat nootmuskaat en wat kaneel, zout en peper tot 2/3 in. Druk
de aalbessengelei door een zeef en voeg ze bij de port. Meng er de
mierikswortel door.
http://www.goldweb.nl/culinair/jussaus/j013.htm
oraz
http://www.chez.com/titel/Recettes/Medaillons_agneau
_sauce_groseille.html

i przy okazji coś do ulubionych:

What do those Restaurant and Cooking Terms Mean?
http://www.chefted.com/pages/dictionary.html
8-O
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 17:47:48

Temat: Re: sos grosel?
Od: czarek <c...@z...dwws.pl> szukaj wiadomości tego autora

in article a26s7s$os2$...@s...icm.edu.pl, Jerzy at 0...@m...pl wrote
on 17-01-2002 17:02:

>>> Wlasnie przeczytalem, ze do combra sarniego Kwasniewski podal Putniowi
> sos
>>> grosel. Czy ktos ma pojecie co to takiego?
>>
>> Moze groseille? To czerwona porzeczka. Tak mi sie skojarzylo, ale
> oczywiscie
>> moze to byc - i raczej jest - bledne.
>
> Aalbessensaus met Mierikswortel
> ( Sauce Groseille au Raifort )
> Ingrediënten:
> ----------------------------------------------------
----------------------
> ------
> 400 gram aalbessengelei - 1 dl port - 2 eetlepels geraspte mierikswortel -
> nootmuskaat - zout, peper - kaneel
> ----------------------------------------------------
----------------------
> ------
> Bereiding:
> ----------------------------------------------------
----------------------
> ------
> Zorg ervoor dat de mierikswortel zeer fijn geraspt is. Kook de port,
> voorzien van wat nootmuskaat en wat kaneel, zout en peper tot 2/3 in. Druk
> de aalbessengelei door een zeef en voeg ze bij de port. Meng er de
> mierikswortel door.
> http://www.goldweb.nl/culinair/jussaus/j013.htm
> oraz
> http://www.chez.com/titel/Recettes/Medaillons_agneau
_sauce_groseille.html
>
> i przy okazji coś do ulubionych:
>
> What do those Restaurant and Cooking Terms Mean?
> http://www.chefted.com/pages/dictionary.html
> 8-O
> pozdr. Jerzy
>
>
wielkie dzieki ale w niderlandzkim nie jestem zbyt lotny
Czarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 18:15:05

Temat: Re: sos grosel?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> wielkie dzieki ale w niderlandzkim nie jestem zbyt lotny
Ja tez dlatego [bo to pewnie hollandzki i dlatego] zacytowałem całość, mam
nadzieje, ze jedna z naszych bywalczyń dojrzy ten list?
:-)
pozdr. Jerzy




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 19:34:25

Temat: Re: sos grosel?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

czarek <c...@z...dwws.pl> wrote:


> > Aalbessensaus met Mierikswortel
> > ( Sauce Groseille au Raifort )
> > Ingrediënten:
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > 400 gram aalbessengelei - 1 dl port - 2 eetlepels geraspte mierikswortel -
> > nootmuskaat - zout, peper - kaneel
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > Bereiding:
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > Zorg ervoor dat de mierikswortel zeer fijn geraspt is. Kook de port,
> > voorzien van wat nootmuskaat en wat kaneel, zout en peper tot 2/3 in. Druk
> > de aalbessengelei door een zeef en voeg ze bij de port. Meng er de
> > mierikswortel door.
> > http://www.goldweb.nl/culinair/jussaus/j013.htm
> > oraz
> > http://www.chez.com/titel/Recettes/Medaillons_agneau
_sauce_groseille.html
> >
> > i przy okazji coś do ulubionych:
> >
> > What do those Restaurant and Cooking Terms Mean?
> > http://www.chefted.com/pages/dictionary.html
> > 8-O
> > pozdr. Jerzy
> >
> >
> wielkie dzieki ale w niderlandzkim nie jestem zbyt lotny
> Czarek

Przeciez to latwe. Nie znajac holenderskiego rozumiem to tak:

Sos porzeczkowy z chrzanem

400 g galaretki porzeczkowej
100 ml portweinu
2 lyzki tartego chrzanu
galak muszkatulowa
sol
pieprz
cynamon
Sprawdzic, czy chrzan jest drobno utarty. Wygotowac portwein z dodatkiem
przypraw do 2/3 objetosci. Przetrzec galaretke prze sitko i dodac do
portweinu. Wymiszac z chrzanem.

Wladyslaw


--
Wladyslaw Los

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 19:34:27

Temat: Re: sos grosel?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

cezary gmyz <c...@z...dwws.pl> wrote:

> Wlasnie przeczytalem, ze do combra sarniego Kwasniewski podal Putniowi sos
> grosel. Czy ktos ma pojecie co to takiego?

Galaretka porzeczkowa?

Wladyslaw


--
Wladyslaw Los

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 19:44:08

Temat: Re: sos grosel?
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> nadzieje, ze jedna z naszych bywalczyń dojrzy ten list?
> :-)
> pozdr. Jerzy
>
>
> Jedna taka wlasnie dojrzala...)

Aalbessensaus met Mierikswortel Sos porzeczkowy z chrzanem
> ( Sauce Groseille au Raifort )
> Ingrediënten: Skladniki
> ----------------------------------------------------
-------
> 400 gram aalbessengelei (galaretki porzeczkowej)
- 1 dl port
2 eetlepels geraspte mierikswortel 2 lyzki startego chrzanu -
> nootmuskaat galka muszkat.
zout sol, peper pieprz kaneel cynamon
> ----------------------------------------------------
----------------------
>
> Bereiding: Przygotowanie:
> ----------------------------------------------------
----------------------
> > Zorg ervoor dat de mierikswortel zeer fijn geraspt is. Kook de port,
> voorzien van wat nootmuskaat en wat kaneel, zout en peper tot 2/3 in. Druk
de aalbessengelei door een zeef en voeg ze bij de port. Meng er de
> mierikswortel door.

> Przygotuj drobno starty chrzan. Zagotuj port z dodatkiem galki muszkat.,
cynamonu, soli i pieprzu do 2/3. Przetrzyj galaretke przez sitko i dodaj do
portu. Mieszajac dodaj chrzan.

Coz to za przepis? Holendrzy nie sa mocni w galaretkach, musza je najpierw
wynalezc. To chyba jakis bardzo swiatowy Holender napisal )

******
m-gosia
******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 20:00:19

Temat: Re: sos grosel?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Coz to za przepis? Holendrzy nie sa mocni w galaretkach, musza je
najpierw
> wynalezc. To chyba jakis bardzo swiatowy Holender napisal )
Trzeba było zajrzeć w link do tej strony. ;-)))
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-17 20:03:33

Temat: Re: sos grosel?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przeciez to latwe. Nie znajac holenderskiego rozumiem to tak:
Którego? ;-)))
[...]
Wladyslaw Los
Brak mi slów, daj czasami innym szanse!!!
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

a propos schabowych - inaczej
Spaghetti alla Bolognese - zagadka
racuchy/gofry - dalczego?
OT.Ile za wodke?
Re: pomidory i Pomidory

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »