Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos grosel?
Date: Thu, 17 Jan 2002 20:34:25 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 54
Message-ID: <1f668cq.pq0mbk1u4pblwN%wlos@tele.com.pl>
References: <a26nvh$asn$1@news.onet.pl> <a26qio$hj4$3@news.tpi.pl>
<a26s7s$os2$1@sunsite.icm.edu.pl> <B86CCCD3.4BE7%c.gmyz@zycie.dwws.pl>
NNTP-Posting-Host: pn90.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1011296102 25097 213.76.109.90 (17 Jan 2002 19:35:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Jan 2002 19:35:02 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92494
Ukryj nagłówki
czarek <c...@z...dwws.pl> wrote:
> > Aalbessensaus met Mierikswortel
> > ( Sauce Groseille au Raifort )
> > Ingrediënten:
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > 400 gram aalbessengelei - 1 dl port - 2 eetlepels geraspte mierikswortel -
> > nootmuskaat - zout, peper - kaneel
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > Bereiding:
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > Zorg ervoor dat de mierikswortel zeer fijn geraspt is. Kook de port,
> > voorzien van wat nootmuskaat en wat kaneel, zout en peper tot 2/3 in. Druk
> > de aalbessengelei door een zeef en voeg ze bij de port. Meng er de
> > mierikswortel door.
> > http://www.goldweb.nl/culinair/jussaus/j013.htm
> > oraz
> > http://www.chez.com/titel/Recettes/Medaillons_agneau
_sauce_groseille.html
> >
> > i przy okazji coś do ulubionych:
> >
> > What do those Restaurant and Cooking Terms Mean?
> > http://www.chefted.com/pages/dictionary.html
> > 8-O
> > pozdr. Jerzy
> >
> >
> wielkie dzieki ale w niderlandzkim nie jestem zbyt lotny
> Czarek
Przeciez to latwe. Nie znajac holenderskiego rozumiem to tak:
Sos porzeczkowy z chrzanem
400 g galaretki porzeczkowej
100 ml portweinu
2 lyzki tartego chrzanu
galak muszkatulowa
sol
pieprz
cynamon
Sprawdzic, czy chrzan jest drobno utarty. Wygotowac portwein z dodatkiem
przypraw do 2/3 objetosci. Przetrzec galaretke prze sitko i dodac do
portweinu. Wymiszac z chrzanem.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|