Data: 2002-01-17 19:44:08
Temat: Re: sos grosel?
Od: <m...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> nadzieje, ze jedna z naszych bywalczyń dojrzy ten list?
> :-)
> pozdr. Jerzy
>
>
> Jedna taka wlasnie dojrzala...)
Aalbessensaus met Mierikswortel Sos porzeczkowy z chrzanem
> ( Sauce Groseille au Raifort )
> Ingrediënten: Skladniki
> ----------------------------------------------------
-------
> 400 gram aalbessengelei (galaretki porzeczkowej)
- 1 dl port
2 eetlepels geraspte mierikswortel 2 lyzki startego chrzanu -
> nootmuskaat galka muszkat.
zout sol, peper pieprz kaneel cynamon
> ----------------------------------------------------
----------------------
>
> Bereiding: Przygotowanie:
> ----------------------------------------------------
----------------------
> > Zorg ervoor dat de mierikswortel zeer fijn geraspt is. Kook de port,
> voorzien van wat nootmuskaat en wat kaneel, zout en peper tot 2/3 in. Druk
de aalbessengelei door een zeef en voeg ze bij de port. Meng er de
> mierikswortel door.
> Przygotuj drobno starty chrzan. Zagotuj port z dodatkiem galki muszkat.,
cynamonu, soli i pieprzu do 2/3. Przetrzyj galaretke przez sitko i dodaj do
portu. Mieszajac dodaj chrzan.
Coz to za przepis? Holendrzy nie sa mocni w galaretkach, musza je najpierw
wynalezc. To chyba jakis bardzo swiatowy Holender napisal )
******
m-gosia
******
|