Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!skynet.be!skynet.be!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!cleanfeed.casema.net!
leda.casema.net!news2.euro.net!transit.news.xs4all.nl!not-for-mail
From: <m...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos grosel?
Date: Thu, 17 Jan 2002 20:44:08 +0100
Organization: XS4ALL Internet BV
Lines: 37
Message-ID: <a279mr$1e9$1@news1.xs4all.nl>
References: <a26nvh$asn$1@news.onet.pl> <a26qio$hj4$3@news.tpi.pl>
<a26s7s$os2$1@sunsite.icm.edu.pl> <B86CCCD3.4BE7%c.gmyz@zycie.dwws.pl>
<a2740p$gaa$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-84-212-80.adsl.xs4all.nl
X-Trace: news1.xs4all.nl 1011296795 1481 213.84.212.80 (17 Jan 2002 19:46:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@x...nl
NNTP-Posting-Date: 17 Jan 2002 19:46:35 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92497
Ukryj nagłówki
> nadzieje, ze jedna z naszych bywalczyń dojrzy ten list?
> :-)
> pozdr. Jerzy
>
>
> Jedna taka wlasnie dojrzala...)
Aalbessensaus met Mierikswortel Sos porzeczkowy z chrzanem
> ( Sauce Groseille au Raifort )
> Ingrediënten: Skladniki
> ----------------------------------------------------
-------
> 400 gram aalbessengelei (galaretki porzeczkowej)
- 1 dl port
2 eetlepels geraspte mierikswortel 2 lyzki startego chrzanu -
> nootmuskaat galka muszkat.
zout sol, peper pieprz kaneel cynamon
> ----------------------------------------------------
----------------------
>
> Bereiding: Przygotowanie:
> ----------------------------------------------------
----------------------
> > Zorg ervoor dat de mierikswortel zeer fijn geraspt is. Kook de port,
> voorzien van wat nootmuskaat en wat kaneel, zout en peper tot 2/3 in. Druk
de aalbessengelei door een zeef en voeg ze bij de port. Meng er de
> mierikswortel door.
> Przygotuj drobno starty chrzan. Zagotuj port z dodatkiem galki muszkat.,
cynamonu, soli i pieprzu do 2/3. Przetrzyj galaretke przez sitko i dodaj do
portu. Mieszajac dodaj chrzan.
Coz to za przepis? Holendrzy nie sa mocni w galaretkach, musza je najpierw
wynalezc. To chyba jakis bardzo swiatowy Holender napisal )
******
m-gosia
******
|