Data: 2002-01-17 19:34:25
Temat: Re: sos grosel?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
czarek <c...@z...dwws.pl> wrote:
> > Aalbessensaus met Mierikswortel
> > ( Sauce Groseille au Raifort )
> > Ingrediënten:
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > 400 gram aalbessengelei - 1 dl port - 2 eetlepels geraspte mierikswortel -
> > nootmuskaat - zout, peper - kaneel
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > Bereiding:
> > ----------------------------------------------------
----------------------
> > ------
> > Zorg ervoor dat de mierikswortel zeer fijn geraspt is. Kook de port,
> > voorzien van wat nootmuskaat en wat kaneel, zout en peper tot 2/3 in. Druk
> > de aalbessengelei door een zeef en voeg ze bij de port. Meng er de
> > mierikswortel door.
> > http://www.goldweb.nl/culinair/jussaus/j013.htm
> > oraz
> > http://www.chez.com/titel/Recettes/Medaillons_agneau
_sauce_groseille.html
> >
> > i przy okazji coś do ulubionych:
> >
> > What do those Restaurant and Cooking Terms Mean?
> > http://www.chefted.com/pages/dictionary.html
> > 8-O
> > pozdr. Jerzy
> >
> >
> wielkie dzieki ale w niderlandzkim nie jestem zbyt lotny
> Czarek
Przeciez to latwe. Nie znajac holenderskiego rozumiem to tak:
Sos porzeczkowy z chrzanem
400 g galaretki porzeczkowej
100 ml portweinu
2 lyzki tartego chrzanu
galak muszkatulowa
sol
pieprz
cynamon
Sprawdzic, czy chrzan jest drobno utarty. Wygotowac portwein z dodatkiem
przypraw do 2/3 objetosci. Przetrzec galaretke prze sitko i dodac do
portweinu. Wymiszac z chrzanem.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|