| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-29 18:01:17
Temat: Co z dyni ?Witam wszystkich smakoszy, mistrzynie oraz mistrzów rondla i patelni a także
wszystkich eksperymentatorów kulinarnych, ciekawskich i głodnych, którzy tu
zaglądają !!!
Na ogrodzie, sama z siebie urosła mi dynia, która wydała trzy olbrzymie
owoce. Każda ma (w osi długiej) ok. 3/4 metra długości, jest imponująco
ciężka i frapująca - czy i do czego to się nada.
Pytanie do wymienionych we wstępie - co byście z tym zrobili (oczywiście do
jedzenia, a nie jako np. maski).
Pozdrowienia
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-30 07:51:24
Temat: Re: Co z dyni ?
Andrzej Pawel <d...@o...pl> wrote in message
news:9rk5h4$378$1@news.tpi.pl...
>
> Na ogrodzie, sama z siebie urosła mi dynia, która wydała trzy olbrzymie
> owoce. Każda ma (w osi długiej) ok. 3/4 metra długości, jest imponująco
> ciężka i frapująca - czy i do czego to się nada.
>
Niedawno byl tu podawany przepis na placek z dyni, wyprobowalam i polecam bo
jest pyszny i szybko sie go robi. Puree na ten placek mozesz zrobic wiecej i
zamrozic na pozniej.
Robilam tez zupe z dyni i tez jest warta sprobowania. Na pewno znajdziesz
troche przepisow na stronie http://puszkkka.spinacz.pl najlepiej szukac
wyszukiwarka zaawansowana.
A oto przepis na placek z dyni (podawala go Zosia)
PUMPKIN PIE
ciasto:
200 g mąki
125 g zimnego masła
kilka łyżek lodowatej wody
szczypta soli
60 g łuskanych orzechów włoskich
nadzienie:
250 g purée z dyni
100 g ciemnego cukru
? łyżeczki mielonego imbiru
? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego cynamonu
? szklanki śmietanki
2 żółtka i 2 białka
łyżeczka esencji waniliowej
Najpierw purée: dyni nie obierać, tylko pokroić na spore kawałki, posmarować
delikatnie oliwą, wtawić do gorącego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu i
ostudzeniu obrać i zmiksować. Do wszechstronnego zastosowania. Z całej dyni
wychodzi tego dużo, można podzielić na porcje i wstawić do zamrażalnika.
Ciasto: wsypać mąkę do miski (można wstawić do lodówki na pół godziny),
dodać masło i sól, zagnieść szybko ciasto, pozostawiając drobne grudki
masła. Jeśli jest za suche (u mnie zawsze jest), dodać trochę wody. Zbić w
kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki, najlepiej na dzień wcześniej.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 cm, ponakłuwać
widelcem, wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st., ciasto przykryć
folią aluminiową, piec 15 min. Wyjąć z piekarnika, wysypać na ciasto
pokruszone orzechy, lekko wgnieść i wstawić do piekarnika na kolejne 10
minut. Ostudzić.
Nadzienie: do garnka włożyć purée z dyni (ja biorę więcej niż w przepisie,
mn.w. dwie szklanki), cukier i sypkie przyprawy (ja w tym momencie dodaję
też cukier waniliowy zamiast esencji). Podsmażać na małym ogniu, co jakiś
czas mieszając (wtedy pryska!), ok. 15 min., aż masa stanie się błyszcząca.
Śmietankę rozmieszać z żółtkami i esencją waniliową (jak ktoś nie dodał
wcześniej cukru). Ubić pianę z białek. Połączyć dynię ze śmietanką,
delikatnie wmieszać pianę. Wlać na podpieczony spód. Piec w gorącym
piekarniku ok. pół godziny.
Najlepsze jest ciepłe, z bardzo lekko osłodzoną bitą śmietaną."
Pozdr
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-30 07:57:16
Temat: Re: Co z dyni ?> Niedawno byl tu podawany przepis na placek z dyni, wyprobowalam i polecam
bo
> jest pyszny i szybko sie go robi.
Mam pytanko - czy ten placek jest dobry do jedzenia tylko na ciepło, czy
zimny tez jest smaczny?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-30 09:01:42
Temat: Re: Co z dyni ?
Basia <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:9rlmd8$589$1@news.tpi.pl...
>
> Mam pytanko - czy ten placek jest dobry do jedzenia tylko na ciepło, czy
> zimny tez jest smaczny?
>
szczerze to ja go na cieplo nie probowalam, no moze na lekko letnio, a na
zimno byl pycha
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |