Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "asia" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z dyni ?
Date: Tue, 30 Oct 2001 08:51:24 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 71
Message-ID: <9rlm6b$qj8$1@news.tpi.pl>
References: <9rk5h4$378$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004428299 27240 195.116.55.182 (30 Oct 2001 07:51:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Oct 2001 07:51:39 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77522
Ukryj nagłówki
Andrzej Pawel <d...@o...pl> wrote in message
news:9rk5h4$378$1@news.tpi.pl...
>
> Na ogrodzie, sama z siebie urosła mi dynia, która wydała trzy olbrzymie
> owoce. Każda ma (w osi długiej) ok. 3/4 metra długości, jest imponująco
> ciężka i frapująca - czy i do czego to się nada.
>
Niedawno byl tu podawany przepis na placek z dyni, wyprobowalam i polecam bo
jest pyszny i szybko sie go robi. Puree na ten placek mozesz zrobic wiecej i
zamrozic na pozniej.
Robilam tez zupe z dyni i tez jest warta sprobowania. Na pewno znajdziesz
troche przepisow na stronie http://puszkkka.spinacz.pl najlepiej szukac
wyszukiwarka zaawansowana.
A oto przepis na placek z dyni (podawala go Zosia)
PUMPKIN PIE
ciasto:
200 g mąki
125 g zimnego masła
kilka łyżek lodowatej wody
szczypta soli
60 g łuskanych orzechów włoskich
nadzienie:
250 g purée z dyni
100 g ciemnego cukru
? łyżeczki mielonego imbiru
? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego cynamonu
? szklanki śmietanki
2 żółtka i 2 białka
łyżeczka esencji waniliowej
Najpierw purée: dyni nie obierać, tylko pokroić na spore kawałki, posmarować
delikatnie oliwą, wtawić do gorącego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu i
ostudzeniu obrać i zmiksować. Do wszechstronnego zastosowania. Z całej dyni
wychodzi tego dużo, można podzielić na porcje i wstawić do zamrażalnika.
Ciasto: wsypać mąkę do miski (można wstawić do lodówki na pół godziny),
dodać masło i sól, zagnieść szybko ciasto, pozostawiając drobne grudki
masła. Jeśli jest za suche (u mnie zawsze jest), dodać trochę wody. Zbić w
kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki, najlepiej na dzień wcześniej.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 cm, ponakłuwać
widelcem, wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st., ciasto przykryć
folią aluminiową, piec 15 min. Wyjąć z piekarnika, wysypać na ciasto
pokruszone orzechy, lekko wgnieść i wstawić do piekarnika na kolejne 10
minut. Ostudzić.
Nadzienie: do garnka włożyć purée z dyni (ja biorę więcej niż w przepisie,
mn.w. dwie szklanki), cukier i sypkie przyprawy (ja w tym momencie dodaję
też cukier waniliowy zamiast esencji). Podsmażać na małym ogniu, co jakiś
czas mieszając (wtedy pryska!), ok. 15 min., aż masa stanie się błyszcząca.
Śmietankę rozmieszać z żółtkami i esencją waniliową (jak ktoś nie dodał
wcześniej cukru). Ubić pianę z białek. Połączyć dynię ze śmietanką,
delikatnie wmieszać pianę. Wlać na podpieczony spód. Piec w gorącym
piekarniku ok. pół godziny.
Najlepsze jest ciepłe, z bardzo lekko osłodzoną bitą śmietaną."
Pozdr
Asia
|