« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-11 06:40:29
Temat: Co z "papierówek"?Jabłka spadają , nie da się ich "przejeść" ;)
no i trzeba by coś z nich zrobić.
??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-11 07:11:45
Temat: Re: Co z "papierówek"?
"MikroBajt" <m...@o...pl> wrote in message
news:1ng24yl13w22l$.1hfzrg3unk5mb$.dlg@40tude.net...
> Jabłka spadają , nie da się ich "przejeść" ;)
> no i trzeba by coś z nich zrobić.
> ??
Bardzo rzadką i nie zbrązowiałą marmoladę (zieloną) - fantastyczna do
naleśników, robi się bardzo szybko - jabłka obrać, wypestkować, rozgotować i
gorącą nakładać w słoiki. Krótko zapasteryzować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-11 09:30:09
Temat: Re: Co z "papierówek"?MikroBajt wyklikał(a):
> Jabłka spadają , nie da się ich "przejeść" ;)
> no i trzeba by coś z nich zrobić.
> ??
Mus - na przyszłość do szarlotki jak znalazł :)
PS. gdzie ty masz teraz papierówki ???
Dziadkowe drzewa już wycieli... :(
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)
w nowym domku ;-) http://emki.fotosik.pl/albumy/23356.html
adres nadawczy to spampułapka - odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-11 10:25:41
Temat: Re: Co z "papierówek"?MikroBajt napisał(a):
> Jabłka spadają , nie da się ich "przejeść" ;)
> no i trzeba by coś z nich zrobić.
Jesli masz sporo malutkich to polecam 3 sposoby!
1. Napchac ich w calosci z ogonkami do sloja i zalac standardowym plynem
(woda+cukier) i zagotowac - kompocik na zime o ciekawym smaku.
2. Marmolada do czegokolwiek - do ciast, nalesnikow, plackow drozdzowych.
3. zalac podobnie jak w przepisie pierwszym, ale takim plynem jaki
dajesz do ogorkow - korniszonow.
Pozdrawki
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-11 12:51:00
Temat: Re: Co z "papierówek"?> Jabłka spadają , nie da się ich "przejeść" ;)
> no i trzeba by coś z nich zrobić.
> ??
Ja właśnie wczoraj przerabiałam na mus jabłkowy. Dodałam trochę cukru i dużo
cynamonu i pozamykałam w słoikach różnej wielkości (te największe do
szarlotki, a mniejsze do naleśników i dla Maleństwa - oczywiście te ostatnie
bez cynamonu)
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-11 13:21:35
Temat: Re: Co z "papierówek"?Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:ebhuet$fle$1@opal.icpnet.pl...
>> Jabłka spadają , nie da się ich "przejeść" ;)
>> no i trzeba by coś z nich zrobić.
>> ??
>
> Ja właśnie wczoraj przerabiałam na mus jabłkowy. Dodałam trochę cukru i
> dużo cynamonu i pozamykałam w słoikach różnej wielkości (te największe do
> szarlotki, a mniejsze do naleśników i dla Maleństwa - oczywiście te
> ostatnie bez cynamonu)
+ galaretki, starsze ksiązki wręcz zalecają papierówki...
można jeszcze "serki jabłeczne" - jest to coś w rodzaju mocno zagęszczonego
i suchego przez to musu, w kawałkach jak serek, w czy jak ciastko.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-11 13:21:35
Temat: Re: Co z "papierówek"?
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:ebi01v$5r3$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
> wiadomości news:ebhuet$fle$1@opal.icpnet.pl...
>>> Jabłka spadają , nie da się ich "przejeść" ;)
>>> no i trzeba by coś z nich zrobić.
>>> ??
>>
>> Ja właśnie wczoraj przerabiałam na mus jabłkowy. Dodałam trochę cukru i
>> dużo cynamonu i pozamykałam w słoikach różnej wielkości (te największe do
>> szarlotki, a mniejsze do naleśników i dla Maleństwa - oczywiście te
>> ostatnie bez cynamonu)
>
> + galaretki, starsze ksiązki wręcz zalecają papierówki...
>
> można jeszcze "serki jabłeczne" - jest to coś w rodzaju mocno
> zagęszczonego i suchego przez to musu, w kawałkach jak serek, w czy jak
> ciastko.
>
> DJD
Papierówka ma bardzo jasny mus, czy jak kto woli marmoladę, więc tzw serki
to marnowanie produktu na to, co można zrobić z innych jabłek. Więc tylko
mus i galaretka... ze względu na ich smak i przejrzystość .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-11 13:32:28
Temat: Re: Co z "papierówek"?suszyć, a potem nadziewać tym kury
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-11 13:34:12
Temat: Re: Co z "papierówek"?> + galaretki, starsze ksiązki wręcz zalecają papierówki...
>
> można jeszcze "serki jabłeczne" - jest to coś w rodzaju mocno
> zagęszczonego i suchego przez to musu, w kawałkach jak serek, w czy jak
> ciastko.
hmm, ciekawy pomysł, ale nie mam więcej papierówek :-(
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-11 13:37:50
Temat: Re: Co z "papierówek"?> Jabłka spadają , nie da się ich "przejeść" ;)
> no i trzeba by coś z nich zrobić.
Mus... śmus... na wino przerób, a potem wino przedestyluj. Przedni spiryt
wyjdzie!
* piotr'ek *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |