Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z ricotty?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co z ricotty?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-03-16 08:21:44

Temat: Co z ricotty?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Poradźcie, co fajnego i szybkiego można zrobić z ricotty, bo mi się
zaraz przeterminuje.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-03-16 09:34:16

Temat: Re: Co z ricotty?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frilmt$qg8$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Poradźcie, co fajnego i szybkiego można zrobić z ricotty, bo mi się zaraz
> przeterminuje.

Zjeść :-)

Qra, można również wyobrazić sobie, że to zwykły biały twarożek i takoż
potraktować

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-03-16 13:38:24

Temat: Re: Co z ricotty?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

> Zjeść :-)
>
> Qra, można również wyobrazić sobie, że to zwykły biały twarożek i takoż
> potraktować

No chyba tak zrobię. Miałam co do niego plany, ale jakoś ciągle nie mam
czasu ;-).

Pozdrawiam niedzielnie
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-03-17 07:11:19

Temat: Re: Co z ricotty?
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Poradźcie, co fajnego i szybkiego można zrobić z ricotty, bo mi się
> zaraz przeterminuje.
>
> Pozdrawiam
> Ewa

można też wymieszać ze szpinakiem - sos do makaronu albo używać jako farsz
do naleśników pierogów

mam też taki przepis na zapiekankę:
na patelni trzeba zeszklić cebulkę dodać mielone mięso, później dodaje się
pokrojone pomidory, serek biały , sól pieprz, czosnek granulowany, zioła
prowansalskie, odrobinę cukru.
Jak całość sie zagęści, smaruje się tym naleśniki i zwija się je w ruloniki,
naleśniki układa się w formie do zapiekania i zalewa się całość białym
serkiem rozcieńczonym z mlekiem z dodatkiem przypraw (sól pieprz, czosnek
granulowany, zioła prowansalskie), całość posypuje się startym zółtym serem
i zapieka ok 20 min w temp ok 180 st.

Pozdrawiam

Monika





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-03-17 12:02:25

Temat: Re: Co z ricotty?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frilmt$qg8$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Poradźcie, co fajnego i szybkiego można zrobić z ricotty, bo mi się zaraz
> przeterminuje.

Polecam placuszki z ricotty na słodko Nigelli. Jeśli chcesz, wrzucę przepis.
Pozdrawiam
Barbara, Marysia i Ktoś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-03-17 13:54:26

Temat: Re: Co z ricotty?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. pisze:

> Polecam placuszki z ricotty na słodko Nigelli. Jeśli chcesz, wrzucę przepis.
> Pozdrawiam

Przepis możesz wrzucić, wykorzystam następnym razem. Moja obecna ricotta
dokonała właśnie swojego żywota w naleśnikach :-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-03-18 13:17:56

Temat: Re: Co z ricotty?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frltii$8eg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Przepis możesz wrzucić, wykorzystam następnym razem. Moja obecna ricotta
> dokonała właśnie swojego żywota w naleśnikach :-).

Proszę bardzo:

- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka (tłustego)
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Z białek ubijamy sztywną pianę. Serek, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia
i żółtka jaj mieszamy w dużej misce. Na zakończenie dodajemy ubitą wcześniej
pianę. Placuszki smażymy na patelni, z dodatkiem tłuszczu - wedle uznania.
Podawać z owocami, syropem lub konfiturą. (Nigella Lawson)

Ja podaję z syropem klonowym, a w lecie też ze świeżymi truskawkami, tak,
jak podawała Nigella w swoim programie.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-03-18 14:36:59

Temat: Re: Co z ricotty?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. pisze:

> Z białek ubijamy sztywną pianę. Serek, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia
> i żółtka jaj mieszamy w dużej misce. Na zakończenie dodajemy ubitą wcześniej
> pianę. Placuszki smażymy na patelni, z dodatkiem tłuszczu - wedle uznania.
> Podawać z owocami, syropem lub konfiturą. (Nigella Lawson)

Aaa, robię bardzo podobne, tylko zamiast ricotty dodaję gęsty kefir.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dobre zagospodarowanie miesa koziego
Spagetti - jakie mięso
Re: Usługi porządkowe
koszerne żarcie
dghdfghdfgh

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »