| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-03-16 08:21:44
Temat: Co z ricotty?Poradźcie, co fajnego i szybkiego można zrobić z ricotty, bo mi się
zaraz przeterminuje.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-03-16 09:34:16
Temat: Re: Co z ricotty?Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frilmt$qg8$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Poradźcie, co fajnego i szybkiego można zrobić z ricotty, bo mi się zaraz
> przeterminuje.
Zjeść :-)
Qra, można również wyobrazić sobie, że to zwykły biały twarożek i takoż
potraktować
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-03-16 13:38:24
Temat: Re: Co z ricotty?Qrczak pisze:
> Zjeść :-)
>
> Qra, można również wyobrazić sobie, że to zwykły biały twarożek i takoż
> potraktować
No chyba tak zrobię. Miałam co do niego plany, ale jakoś ciągle nie mam
czasu ;-).
Pozdrawiam niedzielnie
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-03-17 07:11:19
Temat: Re: Co z ricotty?
> Poradźcie, co fajnego i szybkiego można zrobić z ricotty, bo mi się
> zaraz przeterminuje.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
można też wymieszać ze szpinakiem - sos do makaronu albo używać jako farsz
do naleśników pierogów
mam też taki przepis na zapiekankę:
na patelni trzeba zeszklić cebulkę dodać mielone mięso, później dodaje się
pokrojone pomidory, serek biały , sól pieprz, czosnek granulowany, zioła
prowansalskie, odrobinę cukru.
Jak całość sie zagęści, smaruje się tym naleśniki i zwija się je w ruloniki,
naleśniki układa się w formie do zapiekania i zalewa się całość białym
serkiem rozcieńczonym z mlekiem z dodatkiem przypraw (sól pieprz, czosnek
granulowany, zioła prowansalskie), całość posypuje się startym zółtym serem
i zapieka ok 20 min w temp ok 180 st.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-03-17 12:02:25
Temat: Re: Co z ricotty?Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frilmt$qg8$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Poradźcie, co fajnego i szybkiego można zrobić z ricotty, bo mi się zaraz
> przeterminuje.
Polecam placuszki z ricotty na słodko Nigelli. Jeśli chcesz, wrzucę przepis.
Pozdrawiam
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-03-17 13:54:26
Temat: Re: Co z ricotty?Barbara K. pisze:
> Polecam placuszki z ricotty na słodko Nigelli. Jeśli chcesz, wrzucę przepis.
> Pozdrawiam
Przepis możesz wrzucić, wykorzystam następnym razem. Moja obecna ricotta
dokonała właśnie swojego żywota w naleśnikach :-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-03-18 13:17:56
Temat: Re: Co z ricotty?Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frltii$8eg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Przepis możesz wrzucić, wykorzystam następnym razem. Moja obecna ricotta
> dokonała właśnie swojego żywota w naleśnikach :-).
Proszę bardzo:
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka (tłustego)
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubijamy sztywną pianę. Serek, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia
i żółtka jaj mieszamy w dużej misce. Na zakończenie dodajemy ubitą wcześniej
pianę. Placuszki smażymy na patelni, z dodatkiem tłuszczu - wedle uznania.
Podawać z owocami, syropem lub konfiturą. (Nigella Lawson)
Ja podaję z syropem klonowym, a w lecie też ze świeżymi truskawkami, tak,
jak podawała Nigella w swoim programie.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-03-18 14:36:59
Temat: Re: Co z ricotty?Barbara K. pisze:
> Z białek ubijamy sztywną pianę. Serek, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia
> i żółtka jaj mieszamy w dużej misce. Na zakończenie dodajemy ubitą wcześniej
> pianę. Placuszki smażymy na patelni, z dodatkiem tłuszczu - wedle uznania.
> Podawać z owocami, syropem lub konfiturą. (Nigella Lawson)
Aaa, robię bardzo podobne, tylko zamiast ricotty dodaję gęsty kefir.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |