| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-31 18:34:28
Temat: Co zrobić z łupinami jabłek?Witam,
Sezon jabłkowy zachęcił mnie do tego, by włożyć jabłka słoików na zimę.
Uparowałem połówki jabłek i po uparowaniu powyciągałem skórki. Gorący miąższ
powędrował do słoików, które "chwyciły".
Mam pytanie: Czy te skórki, które były parowane (a więc witamin nie
straciły) mogą być jakoś spożytkowane. Czytałem, że obniżają poziom
niedobrego cholesterolu?
Dzięki za podpowiedzi.
Agryppa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-01 11:50:23
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?
Użytkownik "Agryppa" <j...@t...pl> napisał w wiadomości
news:ed7a3c$tnr$1@news.onet.pl...
> Witam,
> Sezon jabłkowy zachęcił mnie do tego, by włożyć jabłka słoików na zimę.
> Uparowałem połówki jabłek i po uparowaniu powyciągałem skórki. Gorący
> miąższ
> powędrował do słoików, które "chwyciły".
> Mam pytanie: Czy te skórki, które były parowane (a więc witamin nie
> straciły) mogą być jakoś spożytkowane. Czytałem, że obniżają poziom
> niedobrego cholesterolu?
>
> Dzięki za podpowiedzi.
>
> Agryppa
>
Najlepiej dać świni, a z braku takowej wyrzucić.
Najwięcej witamin, wbrew opiniom, nie jest pod skórką, tylko najbliżej
środka owoców lub warzyw.
A zły cholesterol powstaje (nie u każdego) w wątrobie z jedzenia nadmiary
węglowodanów, a szczególnie fruktozy.
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-01 12:10:04
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?j...@n...pl pisze:
> Najlepiej dać świni, a z braku takowej wyrzucić.
Mozna bylo sie spodziewac rownie gornolotnej odpowiedzi :)
> Najwięcej witamin, wbrew opiniom, nie jest pod skórką, tylko najbliżej
> środka owoców lub warzyw.
Dowody?
> A zły cholesterol powstaje (nie u każdego) w wątrobie z jedzenia nadmiary
> węglowodanów, a szczególnie fruktozy.
Och, ciekawe zatem, skad u optymalnych niezerowe poziomy LDL, skoro
wspomnianego nadmiaru weglowodanow nie zjadaja...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-01 12:45:13
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:ed97ta$pnv$1@inews.gazeta.pl...
> j...@n...pl pisze:
>
>> Najlepiej dać świni, a z braku takowej wyrzucić.
>
> Mozna bylo sie spodziewac rownie gornolotnej odpowiedzi :)
>
>> Najwięcej witamin, wbrew opiniom, nie jest pod skórką, tylko najbliżej
>> środka owoców lub warzyw.
>
> Dowody?
>
Już za zimno do wody...
>
>> A zły cholesterol powstaje (nie u każdego) w wątrobie z jedzenia nadmiary
>> węglowodanów, a szczególnie fruktozy.
>
> Och, ciekawe zatem, skad u optymalnych niezerowe poziomy LDL, skoro
> wspomnianego nadmiaru weglowodanow nie zjadaja...
>
A na głupie pytanie (o zerowy cholesterol) powinna być głupia odpowiedź, ale
nie znajduję takowej...:)))
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-01 12:53:25
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?j...@n...pl pisze:
>>>Najwięcej witamin, wbrew opiniom, nie jest pod skórką, tylko najbliżej
>>>środka owoców lub warzyw.
>>
>>Dowody?
>
> Już za zimno do wody...
Kolejnego uniku tez mozna sie bylo spodziewac.
>>>A zły cholesterol powstaje (nie u każdego) w wątrobie z jedzenia nadmiary
>>>węglowodanów, a szczególnie fruktozy.
>>
>>Och, ciekawe zatem, skad u optymalnych niezerowe poziomy LDL, skoro
>>wspomnianego nadmiaru weglowodanow nie zjadaja...
>
> A na głupie pytanie (o zerowy cholesterol) powinna być głupia odpowiedź, ale
> nie znajduję takowej...:)))
Skoro probujesz wmawiac czytelnikom tej grupy, ze LDL powstaje wylacznie
z nadmiaru weglowodanow w diecie, to chyba calkiem sensownym jest
pytanie, skad on sie bierze u optymalnych? Ja rozumiem idiotyzm plynacy
z tej sytuacji, ale Ty chyba nie, skoro na poczatku napisales o "zlym"
cholesterolu to, co napisales.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-01 13:02:42
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:ed9aei$7o0$1@inews.gazeta.pl...
> j...@n...pl pisze:
> Skoro probujesz wmawiac czytelnikom tej grupy, ze LDL powstaje wylacznie z
> nadmiaru weglowodanow w diecie, to chyba calkiem sensownym jest pytanie,
> skad on sie bierze u optymalnych? Ja rozumiem idiotyzm plynacy z tej
> sytuacji, ale Ty chyba nie, skoro na poczatku napisales o "zlym"
> cholesterolu to, co napisales.
>
Ja nikomu nic nie wmawiam, to po pierwsze.
Wszystkie frakcje cholesterolu muszą być, i LDL i HDL, to o tym nie wiesz?
Dopiero porównanie procentowe wielkości tych frakcji do cholesterolu
całkowitego daje obraz czy mamy za dużo LDL, za mało HDL, może jedno i
drugie, albo wszystko w normie.
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-01 13:05:29
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:ed9aei$7o0$1@inews.gazeta.pl...
> j...@n...pl pisze:
>
Bardzo powoli, ale mija cholesterolomania.
Wszyscy powinni wiedzieć, że zjadany cholesterol w pokarmach i krążący we
krwi nie ma żadnego złego znaczenia dla organizmu.
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-01 13:13:55
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?j...@n...pl pisze:
> Ja nikomu nic nie wmawiam, to po pierwsze.
> Wszystkie frakcje cholesterolu muszą być, i LDL i HDL, to o tym nie wiesz?
Wiem, ale jak sie to ma do tego, co przed chwila napisales? Odswiezyc Ci
pamiec?
"A zły cholesterol powstaje (nie u każdego) w wątrobie z jedzenia
nadmiary węglowodanów, a szczególnie fruktozy."
Mozesz wyjasnic, co przez to rozumiesz? Bo to, ze - nie wiedziec czemu -
za zly cholesterol uwazasz LDL, to juz sie domyslilem, natomiast sensu
tej wypowiedzi jako calosci - nijak domyslic sie nie moge, szczegolnie w
swietle tego, co piszesz teraz. Rozumiem, ze niekonsekwencja lezy u
podstaw ludzkiej natury, ale naprawde, bez przesady.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-01 13:16:18
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?j...@n...pl pisze:
> Bardzo powoli, ale mija cholesterolomania.
> Wszyscy powinni wiedzieć, że zjadany cholesterol w pokarmach i krążący we
> krwi nie ma żadnego złego znaczenia dla organizmu.
Statystyki epidemiologiczne wciaz jednak mowia co innego, chocbyscie sie
razem optymalnie nie wiem jak natezali.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-01 13:22:12
Temat: Re: Co zrobić z łupinami jabłek?
Użytkownik <j...@n...pl> napisał w wiadomości
news:ed9a1j$t3d$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał w
> wiadomości news:ed97ta$pnv$1@inews.gazeta.pl...
>> j...@n...pl pisze:
>> Och, ciekawe zatem, skad u optymalnych niezerowe poziomy LDL, skoro wspomnianego
>> nadmiaru weglowodanow nie zjadaja...
>>
> A na głupie pytanie (o zerowy cholesterol) powinna być głupia odpowiedź, ale nie
> znajduję takowej...:)))
Najwyraźniej Marcin przyjął błędne założenie, że na zdrowej diecie zdrowy człowiek
nie
powinien mieć w ogóle frakcji LDL ;)
I dodam ciekawostkę, że J.Kwaśniewski spotykał u optymalnych proporcję LDL do HDL
zbliżoną
nawet jak 1:1, a także całkowity brak opadania krwinek: OB - 0 (zero)
--
Krystyna*Opty* [na DO od 06.98 r.]
Bledne zalozenia zazwyczaj prowadza do blednych wnioskow. Marcin 'Cooler' Kuliński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |