| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-01 13:15:49
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9k8rnk$2sf$1@news.lublin.pl...
> Co mozna zrobic z cukinii do bezposredniego spozycia, oprocz
> usmazenia jej w plasterkach?
>
> Lilla
Mozna mielone mieso doprawic np. oregano, wymieszac z jajkiem (podobnie jak
na kotlety mielone), moze troche posiekanego koperku, mozna pomieszac z
ugotowanym ryzem - wszystko kwestia smaku. Nadziewac tym miesem wydrazone i
oczyszczone polowki cukini (ja obieram). Na gleboka patelnie, troche
oleju(juz tam sie wczesniej grzeje), potem dolewam wody, troche sole i sie
dusi. Z tym ze tutaj trzeba "wyczuc blues'a" bo ja ostatnio przesadzilam i
cukinia zrobila sie ciapkowata.
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-01 17:21:44
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Polecam zupę-krem z cukinii. Szybciutko się robi, a moi domownicy bardzo ją
lubią. Z cukinii z dodatkiem ziemniaczków, smażonej cebulki, marchewki i
przyprawami - zmiksowane oczywiście i z malutkimi grzankami.
Monika
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k8rnk$2sf$...@n...lublin.pl...
> Co mozna zrobic z cukinii do bezposredniego spozycia, oprocz
> usmazenia jej w plasterkach?
>
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 10:29:00
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?fghfgh napisal:
(...)
> Ostatnio posypywalam jeszcze ziolami
> prowansalskimi-nie utrafilam wlasnie jakie by inne mieszanki ziol
> stosowac. Co proponowalibyscie?
Bazylia?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 10:36:24
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Lilla napisala:
> (...)
> A moze jeszcze fajniej jest strzelac do arbuza lub do dyni?
Najfajniej strzela się do balonów ;-)
A cukinie można faszerować kiełbasą posmażoną z cebulką
i pomidorami, posypać tartym serem, bazylią i tymiankiem
i zapiec. Smakuje troche jak pizza, ale lepsze i mniej tuczące :-)
Tak samo można zrobić kabaczka i patisona.
Krycha spod stosu pomarańczowych cukini
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 11:02:58
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Krystyna Chiger wrote:
>
> Bazylia?
>
> Krycha
A wiesz , ze masz racje-powinno pasowac jak ulal :)
dzieki
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 11:17:18
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Użytkownik Krystyna Chiger <k...@p...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> A cukinie można faszerować kiełbasą posmażoną z cebulką
> i pomidorami, posypać tartym serem, bazylią i tymiankiem
> i zapiec. Smakuje troche jak pizza, ale lepsze i mniej tuczące :-)
Bardzo dobry pomysl - dziekuje! :)
Zapiekac nalezy w piekarniku, a nie na patelni?
> Krycha spod stosu pomarańczowych cukini
Dlaczego pomaranczowych?
Przeciez cukinie sa koloru zielonkawego... moze to Twoje
to jednak sa kabaczki?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 12:08:58
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Lilla wrote:
> > A cukinie można faszerować kiełbasą posmażoną z cebulką
> > i pomidorami, posypać tartym serem, bazylią i tymiankiem
> > i zapiec. Smakuje troche jak pizza, ale lepsze i mniej tuczące :-)
> Bardzo dobry pomysl - dziekuje! :)
> Zapiekac nalezy w piekarniku, a nie na patelni?
W piekarniku, ok. 1/2 godz. Jeżeli wolisz miększą cukinię,
można ją przed przekrojeniem obgotować. Ma to dodatkowy plus
- łatwiej przekroic.
> > Krycha spod stosu pomarańczowych cukini
> Dlaczego pomaranczowych?
> Przeciez cukinie sa koloru zielonkawego... moze to Twoje
> to jednak sa kabaczki?
Kabaczki są jasnozielone, cukinie - ciemnozielone. A w tym roku
kupiłam także nasiona pomarańczowych cukini. Okazały się bardzo
plenne i najwięcej jest tych pomarańczowych. Będą ładnie wyglądały
kiszone :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 12:19:41
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Użytkownik Krystyna Chiger <k...@p...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Kabaczki są jasnozielone, cukinie - ciemnozielone. A w tym roku
> kupiłam także nasiona pomarańczowych cukini. Okazały się bardzo
> plenne i najwięcej jest tych pomarańczowych. Będą ładnie wyglądały
> kiszone :-)
Jak sie okazuje wcale nielatwo jest odroznic te warzywa tylko po kolorze.
Slawomir J. Marusinski pisze, ze najlatwiej odroznic cukinie od kabaczka
na grzadce... ;-)
http://www.restaurants.pl/ciekaw/pati_cuk_kaba.htm
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 12:52:14
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Lilla napisala:
> Jak sie okazuje wcale nielatwo jest odroznic te warzywa tylko po kolorze.
> Slawomir J. Marusinski pisze, ze najlatwiej odroznic cukinie od kabaczka
> na grzadce... ;-)
> http://www.restaurants.pl/ciekaw/pati_cuk_kaba.htm
Jak przyjedzie ktoś z aparatem cyfrowym, to poproszę o zrobienie zdjęć
moich dyniowatych. Nie mam pełnego asortymentu, ale sporo jest :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 16:18:45
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9k8rnk$2sf$1@news.lublin.pl...
> Co mozna zrobic z cukinii do bezposredniego spozycia, oprocz
> usmazenia jej w plasterkach?
>
> Lilla
>
Ja bym ja jednak w plasterki.( ok. 0,5 cm)
Potem posolic zostawic na sicie na jakis czas osuszyc i smazyc po obu
stronach na mieszance masla i oliwy(oleju) potem przelozyc do jakiegos
rondelka dodac soli jesli potrzeba przyprawic pieprzem, dodac zmiazdzony
czosnek chwile poddusic.
Pycha. Mozna tak samemu zjesc calkiem pokazna cupinie.
Ja juz jestem po.
Pzdr.
Struś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |