Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cos dobrego z cukinii?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cos dobrego z cukinii?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-01 13:15:49

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: "Marta MJ" <m...@b...com.pl-no_spam> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9k8rnk$2sf$1@news.lublin.pl...
> Co mozna zrobic z cukinii do bezposredniego spozycia, oprocz
> usmazenia jej w plasterkach?
>
> Lilla

Mozna mielone mieso doprawic np. oregano, wymieszac z jajkiem (podobnie jak
na kotlety mielone), moze troche posiekanego koperku, mozna pomieszac z
ugotowanym ryzem - wszystko kwestia smaku. Nadziewac tym miesem wydrazone i
oczyszczone polowki cukini (ja obieram). Na gleboka patelnie, troche
oleju(juz tam sie wczesniej grzeje), potem dolewam wody, troche sole i sie
dusi. Z tym ze tutaj trzeba "wyczuc blues'a" bo ja ostatnio przesadzilam i
cukinia zrobila sie ciapkowata.

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-01 17:21:44

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: "Monika" <r...@s...home.pl> szukaj wiadomości tego autora

Polecam zupę-krem z cukinii. Szybciutko się robi, a moi domownicy bardzo ją
lubią. Z cukinii z dodatkiem ziemniaczków, smażonej cebulki, marchewki i
przyprawami - zmiksowane oczywiście i z malutkimi grzankami.
Monika

Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k8rnk$2sf$...@n...lublin.pl...
> Co mozna zrobic z cukinii do bezposredniego spozycia, oprocz
> usmazenia jej w plasterkach?
>
> Lilla
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 10:29:00

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

fghfgh napisal:
(...)

> Ostatnio posypywalam jeszcze ziolami
> prowansalskimi-nie utrafilam wlasnie jakie by inne mieszanki ziol
> stosowac. Co proponowalibyscie?

Bazylia?

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 10:36:24

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lilla napisala:

> (...)
> A moze jeszcze fajniej jest strzelac do arbuza lub do dyni?

Najfajniej strzela się do balonów ;-)

A cukinie można faszerować kiełbasą posmażoną z cebulką
i pomidorami, posypać tartym serem, bazylią i tymiankiem
i zapiec. Smakuje troche jak pizza, ale lepsze i mniej tuczące :-)
Tak samo można zrobić kabaczka i patisona.

Krycha spod stosu pomarańczowych cukini

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 11:02:58

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Krystyna Chiger wrote:

>
> Bazylia?
>
> Krycha

A wiesz , ze masz racje-powinno pasowac jak ulal :)
dzieki
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 11:17:18

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Krystyna Chiger <k...@p...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> A cukinie można faszerować kiełbasą posmażoną z cebulką
> i pomidorami, posypać tartym serem, bazylią i tymiankiem
> i zapiec. Smakuje troche jak pizza, ale lepsze i mniej tuczące :-)

Bardzo dobry pomysl - dziekuje! :)
Zapiekac nalezy w piekarniku, a nie na patelni?

> Krycha spod stosu pomarańczowych cukini

Dlaczego pomaranczowych?
Przeciez cukinie sa koloru zielonkawego... moze to Twoje
to jednak sa kabaczki?

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 12:08:58

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lilla wrote:

> > A cukinie można faszerować kiełbasą posmażoną z cebulką
> > i pomidorami, posypać tartym serem, bazylią i tymiankiem
> > i zapiec. Smakuje troche jak pizza, ale lepsze i mniej tuczące :-)
> Bardzo dobry pomysl - dziekuje! :)
> Zapiekac nalezy w piekarniku, a nie na patelni?

W piekarniku, ok. 1/2 godz. Jeżeli wolisz miększą cukinię,
można ją przed przekrojeniem obgotować. Ma to dodatkowy plus
- łatwiej przekroic.

> > Krycha spod stosu pomarańczowych cukini
> Dlaczego pomaranczowych?
> Przeciez cukinie sa koloru zielonkawego... moze to Twoje
> to jednak sa kabaczki?

Kabaczki są jasnozielone, cukinie - ciemnozielone. A w tym roku
kupiłam także nasiona pomarańczowych cukini. Okazały się bardzo
plenne i najwięcej jest tych pomarańczowych. Będą ładnie wyglądały
kiszone :-)

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 12:19:41

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Krystyna Chiger <k...@p...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Kabaczki są jasnozielone, cukinie - ciemnozielone. A w tym roku
> kupiłam także nasiona pomarańczowych cukini. Okazały się bardzo
> plenne i najwięcej jest tych pomarańczowych. Będą ładnie wyglądały
> kiszone :-)

Jak sie okazuje wcale nielatwo jest odroznic te warzywa tylko po kolorze.
Slawomir J. Marusinski pisze, ze najlatwiej odroznic cukinie od kabaczka
na grzadce... ;-)
http://www.restaurants.pl/ciekaw/pati_cuk_kaba.htm

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 12:52:14

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lilla napisala:

> Jak sie okazuje wcale nielatwo jest odroznic te warzywa tylko po kolorze.
> Slawomir J. Marusinski pisze, ze najlatwiej odroznic cukinie od kabaczka
> na grzadce... ;-)
> http://www.restaurants.pl/ciekaw/pati_cuk_kaba.htm

Jak przyjedzie ktoś z aparatem cyfrowym, to poproszę o zrobienie zdjęć
moich dyniowatych. Nie mam pełnego asortymentu, ale sporo jest :-)

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 16:18:45

Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Od: "Struś" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9k8rnk$2sf$1@news.lublin.pl...
> Co mozna zrobic z cukinii do bezposredniego spozycia, oprocz
> usmazenia jej w plasterkach?
>
> Lilla
>

Ja bym ja jednak w plasterki.( ok. 0,5 cm)
Potem posolic zostawic na sicie na jakis czas osuszyc i smazyc po obu
stronach na mieszance masla i oliwy(oleju) potem przelozyc do jakiegos
rondelka dodac soli jesli potrzeba przyprawic pieprzem, dodac zmiazdzony
czosnek chwile poddusic.

Pycha. Mozna tak samemu zjesc calkiem pokazna cupinie.

Ja juz jestem po.

Pzdr.
Struś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kabaczek
Ludzie, cud :o))))
Placki kukurydziane
obiad na 50-lecie malzenstwa
głupie i proste pytanie w sprawie ciast

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »