| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-01 12:52:55
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3B67FB06.502DEB37@poczta.onet.pl...
>
> dodaj jeszcze Ajwaru-wzbogaca smak :))
co to Ajwar? gdzie mozna kupic? (pewnie w supermarkecie ;-))
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-01 12:58:00
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Użytkownik fghfgh <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> nie wiem jak Lilla ale ja po prostu kroje w plastry, posypuje troche
> sola i odtawiam-jak ogórki, zeby zmiekly i puscily sok. Sok odlewam,
> potem torche pieprzu, obtoczyc w mace, w jajku i na patelnie-mozna i w
> bulke jak schabowy ale ja nie lubie. Ot i wsyzstko.
Aga, wyprzedzilas mnie, ale ja tez napisalabym podobnie :)
Nalezy tylko dodac, ze cukinia powinna byc mloda, czyli jeszcze niezbyt
wyrosnieta. Nalezy ja pokroic, panierowac, smazyc i jesc na goraco.
> Ostatnio posypywalam jeszcze ziolami
> prowansalskimi-nie utrafilam wlasnie jakie by inne mieszanki ziol
> stosowac. Co proponowalibyscie?
Co do ziol, to nie wiem jakie, nigdy nie probowalam ich stosowac.
Przy okazji znalazlam ciekawy przepis z cukinia na:
http://cuisine.republika.pl/baklazan_cukinia.htm
Pozwole go sobie zacytowac:
Ratatouille niçoise
Potrzeba sporo warzyw : 2-3 cukinie umyć i pokroić w plasterki bądź
w kostkę. Osobiście wolę plasterki i takie drobniejsze, nie przerośnięte
cukinie. Obrać i posiekać dwie cebule. 2 zielone papryki pozbawić
gniazdek nasiennych i pokroić w paski. Około 5 pomidorów sparzyć
i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. (Raczej nie dodawałabym
przecieru pomidorowego, niepotrzebnie zakwasi smak ratatouille).
Obrać i rozgnieść 3 ząbki czosnku. Pokroić 2 bakłażany.
Rozgrzać kilka lyzek oliwy w rondelku, wrzucić bakłażany, potem
paprykę, cebulę, czosnek, poddusić i dodać pomidory i cukinie.
Nie zapomnieć o gałązkach tymianku. Najlepiej tymianek świeży
i nie żałować. Przyprawić solą i pieprzem i gotować na lekkim ogniu
przez 30 minut. Na końcu dodać kilka łyżek oliwy. Podawać bardzo
gorące albo zupełnie wystudzone z grylowanym mięsem albo
plasterkiem pieczeni. Albo zupełnie bez niczego.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:00:41
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3B67FDA4.E544B394@poczta.onet.pl...
> > co to Ajwar? gdzie mozna kupic? (pewnie w supermarkecie ;-))
> > Asia
>
> Ajwar to przyprawa wegierska ........
dzieki za wyklarowanie. Ile to kosztuje tak pi razy oko?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:01:24
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
asia wrote:
>
> co to Ajwar? gdzie mozna kupic? (pewnie w supermarkecie ;-))
> Asia
Ajwar to przyprawa wegierska skladajaca sie glownie z papryki. Ma
konsystencje musztardy, kupuje sie w sloiczkach i nie wiem jak inni ale
ja z tym moge jesc wszystko-nawet sam chleb posmarowany ajwarem :))
mniam.Ostatnio byly placki ziemniaczane smarowane ajwarem-tyle,z e to
pikantne :))
w supermarketach bywa na pewno-ja najczesciej widuje w Hicie, ale i w
zwyklych spozywczych zdarzylo mi sie trafic.
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:04:55
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k8ud0$gqh$1@news.tpi.pl...
> co to Ajwar? gdzie mozna kupic? (pewnie w supermarkecie ;-))
Taka pasta warzywna chyba z przewaga papryki (ale nie ostra). Bardzo dobre,
a kupic mozna w supermarkecie ;) Nie musi byc nawet taki super. Sloiczki
mniej wiecej jak na musztarde i powienien w jej okolicach wystepowac (albo
obok importowanych przetworow warzywnych).
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:05:05
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Użytkownik kw <k...@a...wbc.lublin.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> marynowana salatke - ale przepis moge podeslac dopiero jutro
To ja poprosze na jutro... :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:09:09
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Lilla napisał(a):
> Co mozna zrobic z cukinii do bezposredniego spozycia, oprocz
> usmazenia jej w plasterkach?
>
> Lilla
Do cukini jak i do kabaczka sie fajnie strzela z wiatrowki... ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:11:00
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?
Jader <j...@p...com.pl> wrote in message
news:9k8v99$fak$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9k8urk$jbn$1@news.tpi.pl...
> >
> > dzieki za wyklarowanie. Ile to kosztuje tak pi razy oko?
>
> Cos ze 7 zl.
>
ok, dzieki, szukam przy najblizszej okazji
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:12:00
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Użytkownik Maciej <b...@e...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:
> Do cukini jak i do kabaczka sie fajnie strzela z wiatrowki... ;-)
Mialo byc do spozycia... :)
Chyba te przestrzelone cukinie nie nabieraja przez to lepszego
smaku? ;-)
A moze jeszcze fajniej jest strzelac do arbuza lub do dyni?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:13:00
Temat: Re: Cos dobrego z cukinii?Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k8urk$jbn$1@news.tpi.pl...
>
> dzieki za wyklarowanie. Ile to kosztuje tak pi razy oko?
Cos ze 7 zl.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |