Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cos dobrego z cukinii?
Date: Wed, 1 Aug 2001 14:58:00 +0200
Organization: lubman
Lines: 40
Message-ID: <9k8ufl$6ps$1@news.lublin.pl>
References: <9k8rnk$2sf$1@news.lublin.pl> <9k8sdv$i4o$1@sunflower.man.poznan.pl>
<3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 996670775 6972 195.117.192.115 (1 Aug 2001 12:59:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Aug 2001 12:59:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60761
Ukryj nagłówki
Użytkownik fghfgh <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> nie wiem jak Lilla ale ja po prostu kroje w plastry, posypuje troche
> sola i odtawiam-jak ogórki, zeby zmiekly i puscily sok. Sok odlewam,
> potem torche pieprzu, obtoczyc w mace, w jajku i na patelnie-mozna i w
> bulke jak schabowy ale ja nie lubie. Ot i wsyzstko.
Aga, wyprzedzilas mnie, ale ja tez napisalabym podobnie :)
Nalezy tylko dodac, ze cukinia powinna byc mloda, czyli jeszcze niezbyt
wyrosnieta. Nalezy ja pokroic, panierowac, smazyc i jesc na goraco.
> Ostatnio posypywalam jeszcze ziolami
> prowansalskimi-nie utrafilam wlasnie jakie by inne mieszanki ziol
> stosowac. Co proponowalibyscie?
Co do ziol, to nie wiem jakie, nigdy nie probowalam ich stosowac.
Przy okazji znalazlam ciekawy przepis z cukinia na:
http://cuisine.republika.pl/baklazan_cukinia.htm
Pozwole go sobie zacytowac:
Ratatouille niçoise
Potrzeba sporo warzyw : 2-3 cukinie umyć i pokroić w plasterki bądź
w kostkę. Osobiście wolę plasterki i takie drobniejsze, nie przerośnięte
cukinie. Obrać i posiekać dwie cebule. 2 zielone papryki pozbawić
gniazdek nasiennych i pokroić w paski. Około 5 pomidorów sparzyć
i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. (Raczej nie dodawałabym
przecieru pomidorowego, niepotrzebnie zakwasi smak ratatouille).
Obrać i rozgnieść 3 ząbki czosnku. Pokroić 2 bakłażany.
Rozgrzać kilka lyzek oliwy w rondelku, wrzucić bakłażany, potem
paprykę, cebulę, czosnek, poddusić i dodać pomidory i cukinie.
Nie zapomnieć o gałązkach tymianku. Najlepiej tymianek świeży
i nie żałować. Przyprawić solą i pieprzem i gotować na lekkim ogniu
przez 30 minut. Na końcu dodać kilka łyżek oliwy. Podawać bardzo
gorące albo zupełnie wystudzone z grylowanym mięsem albo
plasterkiem pieczeni. Albo zupełnie bez niczego.
Pozdrawiam
Lilla
|