Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cukinia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cukinia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-09 07:30:37

Temat: Re: Cukinia
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "PatryCCCja"

leeeeeee.... i to jest ciasto????
inaczej sobie wyobrazalam.....
a na pewno nie z boczkiem i zolty serem....
nazwa swietna, ale przepis zdecydowanie nie dla mnie ;P


pat

Tak niestety sobie pomyślałam.... Ale przepis podałam. Mnie się najpierw
spodobała własnie nazwa... No, przykro mi, że akurat w Twoim menu nie
zagości. A moze spróbuj zrobić coś a'la babka ziemniaczana (bez boczku)
Anka P.


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-09 07:30:58

Temat: Re: Cukinia
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Lilla"

To moze skus sie i zrob go? ;-)
Nie potrafie sobie nawet wyobrazic tego ciasta cukiniowego, takie
dziwne sa te skladniki...

Dobre jest. Serio. Robilam 4-5 razy i zawsze się spotykało z uznaniem osób
jedzących (nawet mamy i babci) ...

Anka P.



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 07:34:09

Temat: Re: Cukinia
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wkn napisala:
(...)

> znaczy bułką tartą? Bo ja akuratnie takowych cukiń nie lubię. Za to w mące,
> mące kukurydzianej, jajku i przyprawach tzn soli, papryki ostrej i imbiru to
> jak najbardziej i w sporych ilosciach - ze skórką :)

W cieście naleśnikowym, z przyprawami oczywiście. Curry pasuje i
smakowo i kolorystycznie :-)

Krycha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 07:42:23

Temat: Re: Cukinia
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

PatryCCCja napisala:

> Anna Pawłowska-Pojawa wrote:
> > Ciasto składa się z:
> > 20 dkg maki
> > 5 jajek
> > 30 dkg wędzonego boczku
> > 30 dkg zółtego sera
> > 2 cebul
> > cukinii
> leeeeeee.... i to jest ciasto????
> inaczej sobie wyobrazalam.....
> a na pewno nie z boczkiem i zolty serem....
> nazwa swietna, ale przepis zdecydowanie nie dla mnie ;P

Za to dla mnie doskonaly :-)

Krycha, ktora kruche ciastka robi z sola i kminkiem


>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 08:14:04

Temat: knedle serowe
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aivq8n$jrb$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
>
> Ale jeszcze nie ma tych knedli serowych na Twojej stronie....
> Jakie zrobilas proporcje maki do sera w tych knedlach?
>

już piszę proporcje:

25 dag twarogu półtłustego
5 dag kaszy manny
5 dag mąki pszennej + ciut dosypać, jeśli uznacie że trzeba - zależy od
twarogu sporo, od wielkości jaja itp, itd.
pół rozbełtanego dużego jaja
szczypta soli

zagniotłam z tego ciasto, obkleiłam śliwki bez pestek, wyszło mi 15 knedli
:)
Gotowałam w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
Trzeba dokładnie sklejać, zeby nie popękały podczas gotowania
podałam z bułką tartą, kwaśną śmietaną i cukrem ile kto lubi

wkn



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 09:09:11

Temat: Re: knedle serowe
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> 25 dag twarogu półtłustego
> 5 dag kaszy manny
> 5 dag mąki pszennej + ciut dosypać, jeśli uznacie że trzeba - zależy od
> twarogu sporo, od wielkości jaja itp, itd.
> pół rozbełtanego dużego jaja

A co zrobic z druga polowa? ;-)))
To juz chyba lepiej dac 1 male jajko.

> zagniotłam z tego ciasto, obkleiłam śliwki bez pestek, wyszło mi 15 knedli
> :)

Malo - to ja zrobie podwojna porcje tych knedli z 1 duzym jajkiem.
Dzieki za przepis :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 09:21:44

Temat: Re: knedle serowe
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aj00r2$7sa$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> > 25 dag twarogu półtłustego
> > 5 dag kaszy manny
> > 5 dag mąki pszennej + ciut dosypać, jeśli uznacie że trzeba - zależy od
> > twarogu sporo, od wielkości jaja itp, itd.
> > pół rozbełtanego dużego jaja
>
> A co zrobic z druga polowa? ;-)))
> To juz chyba lepiej dac 1 male jajko.
>

oczywiście, ze tak, można też z powodzeniem dac dwa małe jajka na podwójną
porcję. Ja akurat miałam jajo olbrzyma, to drugie pół dostał pies do żarcia
:)
Fajne takie knedle. Aha, ja robię bez cukru knedle, posypuję dopiero na
talerzu, ale można się bawić i wsypywać trochę cukru do śliwki do środka.
Ostatecznie zdecydowałam, że dziś na obiad placki ziemniaczano-cukiniowe z
cebulą i śmietaną :)

wkn nienajedzona jak zwykle


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 09:33:40

Temat: Re: Cukinia
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna Pawłowska-Pojawa wrote:
> Tak niestety sobie pomyślałam.... Ale przepis podałam. Mnie się najpierw
> spodobała własnie nazwa... No, przykro mi, że akurat w Twoim menu nie
> zagości. A moze spróbuj zrobić coś a'la babka ziemniaczana (bez boczku)

mowi sie trudno, przynajmneij reszta skorzystala :)
a modyfikowac chyba nie bede. mimo wszystko za duzo modyfikacji. dodatkowo
nie znam patentu na zastapienie piany z bialek.

pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-12 07:25:56

Temat: Re: Cukinia
Od: Marcin Ciecwierz <g...@N...devil.inside.pin.pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <aiu946$1le$1@news.tpi.pl>, w...@w...pl says...
> znaczy bułką tartą? Bo ja akuratnie takowych cukiń nie lubię.

ha! bo nie jadles cukini ala Marcin Ciecwierz :))

--
Marcin Ciećwierz
g...@d...inside.pin.pl
http://www.devil.inside.pin.pl/~gardner

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 19:57:42

Temat: Re: Cukinia
Od: "gwiazDora" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik Masia <m...@d...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:aiqnh2$7lj$...@n...tpi.pl...
> > Witajcie
> > Moi rodzice wyhodowali na działeczce 'hurtowe' ilości cukinii i
> podrzucają
> > mi regularnie takie śliczne, żółciutkie.
> > Problem w tym, że brak mi już koncepcji na ich wykorzystywanie. Było
> 'leczo'
> > z cukinią, cukinia duszona solo, placuszki, cukinia kiszona... Teraz
> > przyrządziłabym coś nowego. Poratujcie mnie pomysłami na pyszności z
> > cukinii, proszę.
> > Masia
> >

ja wczoraj oporzadzalam cukinie jak nastepuje:

pociachalam szanowna w plaserki, obsmazylam w jajku i bulce tarty (jak mowi
moja ciotka Kazimiera), na druga patelnie wrzucilam pomidory (obrane ze
skorki - oj nie lubie tego robic, ale coz ...), wcisnelam dwa kly czosnku,
troszke bazyli i oregano, szczypta soli i cukru trach oraz parmezan. Ten
sosik (pomidory nie moga zupelnie sie rozciapciac, a jak puszcza za duzo
soku to wkruszam troche bulki) wsadzam na owa cukinie usmazona w panierce,
do tego zmrozone biale wino i slina na klawiature na sama mysl mi ciecze.

pozdrawiam

D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kurczak
Do Kawoszy i nie tylko
Starka
brytling czyli rybka-frytka
creme fraiche

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »