« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-09 07:30:37
Temat: Re: Cukinia
----- Original Message -----
From: "PatryCCCja"
leeeeeee.... i to jest ciasto????
inaczej sobie wyobrazalam.....
a na pewno nie z boczkiem i zolty serem....
nazwa swietna, ale przepis zdecydowanie nie dla mnie ;P
pat
Tak niestety sobie pomyślałam.... Ale przepis podałam. Mnie się najpierw
spodobała własnie nazwa... No, przykro mi, że akurat w Twoim menu nie
zagości. A moze spróbuj zrobić coś a'la babka ziemniaczana (bez boczku)
Anka P.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-09 07:30:58
Temat: Re: Cukinia
----- Original Message -----
From: "Lilla"
To moze skus sie i zrob go? ;-)
Nie potrafie sobie nawet wyobrazic tego ciasta cukiniowego, takie
dziwne sa te skladniki...
Dobre jest. Serio. Robilam 4-5 razy i zawsze się spotykało z uznaniem osób
jedzących (nawet mamy i babci) ...
Anka P.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 07:34:09
Temat: Re: CukiniaWkn napisala:
(...)
> znaczy bułką tartą? Bo ja akuratnie takowych cukiń nie lubię. Za to w mące,
> mące kukurydzianej, jajku i przyprawach tzn soli, papryki ostrej i imbiru to
> jak najbardziej i w sporych ilosciach - ze skórką :)
W cieście naleśnikowym, z przyprawami oczywiście. Curry pasuje i
smakowo i kolorystycznie :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 07:42:23
Temat: Re: CukiniaPatryCCCja napisala:
> Anna Pawłowska-Pojawa wrote:
> > Ciasto składa się z:
> > 20 dkg maki
> > 5 jajek
> > 30 dkg wędzonego boczku
> > 30 dkg zółtego sera
> > 2 cebul
> > cukinii
> leeeeeee.... i to jest ciasto????
> inaczej sobie wyobrazalam.....
> a na pewno nie z boczkiem i zolty serem....
> nazwa swietna, ale przepis zdecydowanie nie dla mnie ;P
Za to dla mnie doskonaly :-)
Krycha, ktora kruche ciastka robi z sola i kminkiem
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 08:14:04
Temat: knedle serowe
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aivq8n$jrb$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
>
> Ale jeszcze nie ma tych knedli serowych na Twojej stronie....
> Jakie zrobilas proporcje maki do sera w tych knedlach?
>
już piszę proporcje:
25 dag twarogu półtłustego
5 dag kaszy manny
5 dag mąki pszennej + ciut dosypać, jeśli uznacie że trzeba - zależy od
twarogu sporo, od wielkości jaja itp, itd.
pół rozbełtanego dużego jaja
szczypta soli
zagniotłam z tego ciasto, obkleiłam śliwki bez pestek, wyszło mi 15 knedli
:)
Gotowałam w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
Trzeba dokładnie sklejać, zeby nie popękały podczas gotowania
podałam z bułką tartą, kwaśną śmietaną i cukrem ile kto lubi
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 09:09:11
Temat: Re: knedle seroweUżytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> 25 dag twarogu półtłustego
> 5 dag kaszy manny
> 5 dag mąki pszennej + ciut dosypać, jeśli uznacie że trzeba - zależy od
> twarogu sporo, od wielkości jaja itp, itd.
> pół rozbełtanego dużego jaja
A co zrobic z druga polowa? ;-)))
To juz chyba lepiej dac 1 male jajko.
> zagniotłam z tego ciasto, obkleiłam śliwki bez pestek, wyszło mi 15 knedli
> :)
Malo - to ja zrobie podwojna porcje tych knedli z 1 duzym jajkiem.
Dzieki za przepis :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 09:21:44
Temat: Re: knedle serowe
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aj00r2$7sa$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> > 25 dag twarogu półtłustego
> > 5 dag kaszy manny
> > 5 dag mąki pszennej + ciut dosypać, jeśli uznacie że trzeba - zależy od
> > twarogu sporo, od wielkości jaja itp, itd.
> > pół rozbełtanego dużego jaja
>
> A co zrobic z druga polowa? ;-)))
> To juz chyba lepiej dac 1 male jajko.
>
oczywiście, ze tak, można też z powodzeniem dac dwa małe jajka na podwójną
porcję. Ja akurat miałam jajo olbrzyma, to drugie pół dostał pies do żarcia
:)
Fajne takie knedle. Aha, ja robię bez cukru knedle, posypuję dopiero na
talerzu, ale można się bawić i wsypywać trochę cukru do śliwki do środka.
Ostatecznie zdecydowałam, że dziś na obiad placki ziemniaczano-cukiniowe z
cebulą i śmietaną :)
wkn nienajedzona jak zwykle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 09:33:40
Temat: Re: CukiniaAnna Pawłowska-Pojawa wrote:
> Tak niestety sobie pomyślałam.... Ale przepis podałam. Mnie się najpierw
> spodobała własnie nazwa... No, przykro mi, że akurat w Twoim menu nie
> zagości. A moze spróbuj zrobić coś a'la babka ziemniaczana (bez boczku)
mowi sie trudno, przynajmneij reszta skorzystala :)
a modyfikowac chyba nie bede. mimo wszystko za duzo modyfikacji. dodatkowo
nie znam patentu na zastapienie piany z bialek.
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-12 07:25:56
Temat: Re: CukiniaIn article <aiu946$1le$1@news.tpi.pl>, w...@w...pl says...
> znaczy bułką tartą? Bo ja akuratnie takowych cukiń nie lubię.
ha! bo nie jadles cukini ala Marcin Ciecwierz :))
--
Marcin Ciećwierz
g...@d...inside.pin.pl
http://www.devil.inside.pin.pl/~gardner
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 19:57:42
Temat: Re: Cukinia> Użytkownik Masia <m...@d...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:aiqnh2$7lj$...@n...tpi.pl...
> > Witajcie
> > Moi rodzice wyhodowali na działeczce 'hurtowe' ilości cukinii i
> podrzucają
> > mi regularnie takie śliczne, żółciutkie.
> > Problem w tym, że brak mi już koncepcji na ich wykorzystywanie. Było
> 'leczo'
> > z cukinią, cukinia duszona solo, placuszki, cukinia kiszona... Teraz
> > przyrządziłabym coś nowego. Poratujcie mnie pomysłami na pyszności z
> > cukinii, proszę.
> > Masia
> >
ja wczoraj oporzadzalam cukinie jak nastepuje:
pociachalam szanowna w plaserki, obsmazylam w jajku i bulce tarty (jak mowi
moja ciotka Kazimiera), na druga patelnie wrzucilam pomidory (obrane ze
skorki - oj nie lubie tego robic, ale coz ...), wcisnelam dwa kly czosnku,
troszke bazyli i oregano, szczypta soli i cukru trach oraz parmezan. Ten
sosik (pomidory nie moga zupelnie sie rozciapciac, a jak puszcza za duzo
soku to wkruszam troche bulki) wsadzam na owa cukinie usmazona w panierce,
do tego zmrozone biale wino i slina na klawiature na sama mysl mi ciecze.
pozdrawiam
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |