« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-19 12:55:44
Temat: Cukinia na słodko-kwasnoWitam wszystkich
Jadłam w ubiegłym roku cukinię przygotowana na słodko-kwasno.
Była wspaniała do mięsa. czy ktoś ma przepis na sporządzenie tej
wspaniałosci? Jesli tak, to bardzo proszę.
Pozdrawiam.
Mira Z. (Wrocław)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-19 19:35:08
Temat: Re: Cukinia na słodko-kwasnoNie wiem czy to o to chodzi, ale ja robię
podobnie jak dynię - czyli na 0,5 l octu daję 1 kg cukru,
gotuję to wraz z kawałkiem cynamonu i kilkoma goździkami.
Potem - 2 wersje - albo zalewam wrzątkiem pokrojoną i napakowaną cukinię w
słoikach,
albo wrzucam pokrojoną cukinię do garnka i gotuję razem aż troszkę
zmięknie - i dopiero wtedy do słoików.
Pozdrawiam,.
Przemek
Użytkownik "M.Z." <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d1004$432eb551$540aae99$30218@news.chello.pl...
> Witam wszystkich
> Jadłam w ubiegłym roku cukinię przygotowana na słodko-kwasno.
> Była wspaniała do mięsa. czy ktoś ma przepis na sporządzenie tej
> wspaniałosci? Jesli tak, to bardzo proszę.
> Pozdrawiam.
> Mira Z. (Wrocław)
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-19 20:35:52
Temat: Re: Cukinia na słodko-kwasno"M.Z." <m...@w...pl> wrote in message
news:d1004$432eb551$540aae99$30218@news.chello.pl...
> Witam wszystkich
> Jadłam w ubiegłym roku cukinię przygotowana na słodko-kwasno.
> Była wspaniała do mięsa. czy ktoś ma przepis na sporządzenie tej
> wspaniałosci? Jesli tak, to bardzo proszę.
Na zimno..? U mnie jada sie taka:
2 miarki miodu na jedna miarke normalnego octu 5%. (albo do smaku...)
Mozna uzyc octu jablkowego lub balsamicznego, w zaleznosci od preferencji.
4 male cukinie pokroic w cieniutkie talarki (najlepiej na "mandolinie") i zblanczowac
przez pare minut w goracej wodzie.
Cieniutko pokroic w talarki jedna srednia cebule (moze byc czerwona), jedna nac
selera naciowego, jedna zielona papryke (albo pol-na-pol z czerwona) oczyszczona i
pokrojona w paseczki "julienne" i wszystko to obsmazyc na lyzce-dwoch oleju (lub
oliwy z oliwek - jak kto lubi...) az cebulka bedzie szklista a warzywka
srednio-miekkie (al dente.)
Wszystko wymieszac z cukinia i octem/miodem, doprawic sola i pieprzem do smaku i
schlodzic przez noc.
Mozna przed podaniem dodac posiekana swieza bazylie.
--
><eM eL><
Somewhere the Sky touches the Earth, and the name of that place is the End.
--African saying.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-19 21:41:52
Temat: Re: Cukinia na słodko-kwasno
Le lundi 19 septembre 2005 ? 22:35:52, dans <IiFXe.7605$fb6.3077@trnddc08> vous
écriviez :
> Cieniutko pokroic w talarki jedna srednia cebule (moze byc czerwona), jedna nac
> selera naciowego, jedna zielona papryke (albo pol-na-pol z czerwona) oczyszczona i
> pokrojona w paseczki "julienne"
masz na mysli rybe "julienne" (czyli dorsza) czy sposob krojenia
warzyw (na "julienne") ?
> i wszystko to obsmazyc na lyzce-dwoch oleju (lub
> oliwy z oliwek - jak kto lubi...)
...nie podnosze rekawicy :p
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-05 12:20:28
Temat: Re: Cukinia na słodko-kwasno
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:6521870753$20050919234156@ewcia.kloups...
>
> masz na mysli rybe "julienne" (czyli dorsza) czy sposob krojenia
> warzyw (na "julienne") ?
Obstawioam sposób krojenia warzyw. W Polsce na dorsza mówi sie raczej
"dorsz".
:)
>> i wszystko to obsmazyc na lyzce-dwoch oleju (lub
>> oliwy z oliwek - jak kto lubi...)
>
> ...nie podnosze rekawicy :p
...nic nie było o EV, a na zwykłej to i ja smażę...
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |