Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Curry miesne dla Monisiatka spragnionego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Curry miesne dla Monisiatka spragnionego

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-09 23:17:44

Temat: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Ponizej podaje 2 przepisy, ktore wyprobowalam i polecam je gdyz byly probowane
przez Polakow , Hindusow i Tamilow.

=================
CHICKEN CHETTINAD
=================
Kuchnia poludniowych Indii

mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)

Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.

2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto

mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej

Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo

Dodac 600g nog kurzych bez skory, dolac 180ml wody, 400ml mleka kokosowego
(lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z puszki), 4 lyzki przecieru
pomidorowego, 6 lisci curry (gdy sa dostepne), 2 gwiazdki anyzowe, 1 lyzke soku
z limonki (lub mniej z cytryny), 2 srednie pomidory (ok.380g.)

Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan (chleb hinduski).

========================
CHETTINAD PEPPER CHICKEN
========================
(Koli Milagu Masala)
-Madhur Jaffrey's "Flavours of India"
"Another exsquisite dish from the Chettiar
community"

5 lyzek oleju (z oliwek najlepszy),

Pasta z przypraw:
1,5 lyzki nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
8-10 pokruszonych strakow chili,
(mozna zastapic sproszkowana - 0,5 lyzeczki,
ja nie daje wiecej
niz 2 malutkie straczki, totez prosze uwazac,
bo ostrosci tej sie nie da nijak zlagodzic),
3 lyzki nasion kolendry,
1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
1,5 lyzeczki ziaren pieprzu,
1,5 lyzeczki maku,
5 zabkow grubo posiekanego czosnku
4 cm grubo posiekanego imbiru (1 duza lyzka
swiezegomielonego imbiru ze sloika,
nie zastepowac suszonym mielonym - nie
ten sam efekt),
0,5 lyzeczki kurkumy,
1,5-2 lyzeczki soli.

Pozostale skladniki:
3 liscie laurowe,
5 nasion zielonego kardamonu,
2,5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick)
(nie zastepowac cynamonem - nie to samo),
1 lyzeczka nasion kopru /fennel,
3 gozdziki,
1,5 lyzeczki urid dal(rodzaj soczewicy
lub grochu?),
15-20 lisci curry (jesli masz),
2 srednie cebule (175g), obrane i drobno
posiekane,
1 duzy pomidor, pokrojony,
1 kg kurczaka poporcjowanego, piersi na 3,
nogi na 2 kawalki (wszystko z koscmi),
oczywiscie mozna wykorzystac i pozostale
resztki ale bez podrobow.

WYKONANIE:

Przygotowac paste z przypraw.
Na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju. Gdy goracy
dodac kmin/cumin, chili ( zesproszkowana uwazac,
bo moze wypalic oczy olejkami eterycznymi),
kolendre, koper /fennel,ziarna pieprzu, mak
(pod koniec, bo sie latwo przypala).Prazyc
na niezbyt goracym ogniu ok.2 min. , (gdy
poczujesz aromat to dodatkowo 1 min, az
zmienia odcien na ciemniejszy o kilka tonow).
Zemlec w mlynku do kawy. Przelozyc do
miksera, dodac czosnek, imbir, kurkume i sol
+ 6-8 lyzek wody. Zmiksowac na gladka mase,
odstawic.
Podgrzac pozostale 4 lyzki oleju w duzym garnku
, gdy dobrze rozgrzany dodac liscie laurowe,
kardamon, cynamon, koper, gozdziki i urid dal.
Smazyc az urid dal zczerwienieje, gdy nie mamy
tegoz, max.2 min. Dodac liscie curry, zamieszac
dodac cebule i smazyc do lekkiego zbrazowienia
na slabym ogniu.
Dodac paste z miksera. Smazyc przez nastepne
4-5 min, dodajac troche wody aby sie nie
przypalilo. Dodac pomidora, mieszac i smazyc
kolejne 3-4 min.
Dodac poporcjowanego kurczaka, dobrze
wymieszac. Dodac ok.600 ml wody, aby kurczak byl
przykryty woda. Zagotowac, zmniejszyc ogien,
gotowac 20-25 do miekkosci.
Wyjac mieso, zwiekszyc ogien, gotowac 6-8 min.
aby sos zgestnial. Wrzucic mieso z powrotem
do garnka, wymieszac, gotowac przez 5 min
przed podaniem do stolu.


Nieprawdaz, ze dlugie?
Jesli sie boicie ostrosci to zredukowac pieprz
, chili, koledre lub ( i ) imbir.
Albo zredukowac wszystkie przyprawy o polowe.





--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-12 10:46:18

Temat: Re: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uffff,
znalazlam tego posta, ale tylko dzieki temu ze Iza mnie ponformowala, ze
wyslala, a Basia go forwardowala, - iec wiedzialam, czego szukac.
Cos zle sie dzieje z lista - na Outlooku tego posta po prostu nie ma. Tak samo
jak wczesniej nie mialam indyjszczyzny od Waldka - dzieki Waldku za podeslanie
na priva.
W ogole wszystkim, ktorzy mi pomagaja w moim debiucie z kuchnia "inna" -
kuminową - jak ja nazwalam na wlasne potrzeby :))) - slicznie dziekuje.
Mam za soba debiut w postacie fasolki kremowej - co prawda chyba jednak

omylilam sie i to, co uznalam, za ta "uram da" (czy jakos tak...) - nie bylo

ta fasolka. Tylko mala czarna., ale nie az tak mala. bede musiala poszukac tej
malutkiej.
W kazdym razie fasolka kremowa (czarna i czerwona fasola) byla rewelacyjna -
tylko zdecydowanie zmniejszylabym ilosc soli w przepisie. Bylo 2-3 lyzeczki,
Ja dalam plaskie 2 i to za duzo (przynajmniej dla mnie) - na drugi raz dam 1.
A drugi raz bedzie na pewno, bo ... malo zjadlam, bo moj chlop wszystko w nocy
wyjadl, tak mu smakowalo.

a teraz pytania:)))))

>=================
>CHICKEN CHETTINAD
>=================
>Kuchnia poludniowych Indii
>
>mieszanka przypraw - nr1.
>Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
A jak sie nie ma mlynka???? Bo nie mam - to co???? Mozna np. w mlynku do
pieprzu???? Tylko czy "smak" w mlynku nie zostanie....

>Dodac 600g nog kurzych bez skory, dolac 180ml wody, 400ml mleka kokosowego
>(lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z puszki),
I nic tego nie zastapi???? Bo nie mam - cyba znow mnie czeka specjalistyczny
sklep - czy to drogie????



>========================
>CHETTINAD PEPPER CHICKEN
>========================
>5 lyzek oleju (z oliwek najlepszy),
a z winogron moze byc???

>1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
czy jak nie znajde, to mozna opuscic, albo czyms zastapic???


--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 14:06:57

Temat: Re: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

> W kazdym razie fasolka kremowa (czarna i czerwona fasola) byla rewelacyjna -
> tylko zdecydowanie zmniejszylabym ilosc soli w przepisie. Bylo 2-3 lyzeczki,
> Ja dalam plaskie 2 i to za duzo (przynajmniej dla mnie) - na drugi raz dam 1.

zupelnie powaznie, moze u nas sol jest mniej slona, bo z innego zrodla?
> A drugi raz bedzie na pewno, bo ... malo zjadlam, bo moj chlop wszystko w
nocy
> wyjadl, tak mu smakowalo.
>
> a teraz pytania:)))))
>
> >=================
> >CHICKEN CHETTINAD
> >=================
> >Kuchnia poludniowych Indii
> >
> >mieszanka przypraw - nr1.
> >Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
> A jak sie nie ma mlynka???? Bo nie mam - to co???? Mozna np. w mlynku do
> pieprzu???? Tylko czy "smak" w mlynku nie zostanie....



ja juz sobie 4 lata temu zepsulam sobie mikser, tzn. taka plastikowa czesc (ten
pojemnik) do robienia koktaili, pekla bo chcialam utrzec te mieszczesne
przyprawy na miazge

moja rada, jesli nie chcesz ryzykowac mlynka recznego, to przyprawy upraz etc,
dodaj troche wody , zrob taka papke i sprobuj zmiazdzyc to nozami z miksera, te
do miksowania warzyw, takie co sie przykreca do miksera z innej strony niz te
potrone lapki do ubijania mas

innej rady nie ma

>
> >Dodac 600g nog kurzych bez skory, dolac 180ml wody, 400ml mleka kokosowego
> >(lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z puszki),
> I nic tego nie zastapi???? Bo nie mam - cyba znow mnie czeka specjalistyczny
> sklep - czy to drogie????


wez kokos ze 200 g zamocz we wrzatku, na papke i niech postoi z godzine,
mysle , ze mozna to by podgrzac aby wiecej smaku puscilo

nie bedzie to to samo, ale podobne

moznqaby pokombinowac z jogurtem naturanym ale to nie to samo
>
>
>
> >========================
> >CHETTINAD PEPPER CHICKEN
> >========================
> >5 lyzek oleju (z oliwek najlepszy),
> a z winogron moze byc???
>
> >1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
> czy jak nie znajde, to mozna opuscic, albo czyms zastapic???

koper powinnas dostac w aptece, z niego robi sie herbatki dla niemowlakow z
zatwardzeniem (pardon)

albo odpusc sobie

ciewsze sie, ze smakowalo
i jak wis=dzisz eksperymentowac tez mozna, wiec sie nie zrazaj brakiem
niektorych skladnikow

iza

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 14:49:42

Temat: Re: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> W kazdym razie fasolka kremowa (czarna i czerwona fasola) byla rewelacyjna
>-
>> tylko zdecydowanie zmniejszylabym ilosc soli w przepisie. Bylo 2-3
>lyzeczki,
>> Ja dalam plaskie 2 i to za duzo (przynajmniej dla mnie) - na drugi raz dam
>1.
>
>zupelnie powaznie, moze u nas sol jest mniej slona, bo z innego zrodla?
Zawartosc soli w soli:))))

hi, hi,hi
Pamietacie "Poszukiwany, poszukiwana" i zawartośc cukru w cukrze????

>
>
>ja juz sobie 4 lata temu zepsulam sobie mikser, tzn. taka plastikowa czesc
>(ten
>pojemnik) do robienia koktaili, pekla bo chcialam utrzec te mieszczesne
>przyprawy na miazge
Dobrze, ze napisalas, bo ... taki wlasnie mialam zamiar....


>
>moja rada, jesli nie chcesz ryzykowac mlynka recznego, to przyprawy upraz
>etc,
>dodaj troche wody , zrob taka papke i sprobuj zmiazdzyc to nozami z miksera,
>te
>do miksowania warzyw, takie co sie przykreca do miksera z innej strony niz te
>
>potrone lapki do ubijania mas
>
>innej rady nie ma
>
Tylko ..... nie mam takiego miksera. Mam tylko robota, co ma noze rozne i inne
roznosci. Czy jakis noz stamtad sie nada???


>>
>> >Dodac 600g nog kurzych bez skory, dolac 180ml wody, 400ml mleka kokosowego
>
>> >(lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z puszki),
>> I nic tego nie zastapi???? Bo nie mam - cyba znow mnie czeka
>specjalistyczny
>> sklep - czy to drogie????
>
>
>wez kokos ze 200 g zamocz we wrzatku, na papke i niech postoi z godzine,
>mysle , ze mozna to by podgrzac aby wiecej smaku puscilo
>
>nie bedzie to to samo, ale podobne
>
>moznqaby pokombinowac z jogurtem naturanym ale to nie to samo
>>
To juz rozwiazane - okazalo sie, ze w sklepiku ktory reklamowalam i w ktorym
kupuje przyprawy jest to mleko, tylko ja go nie woidzialam. Jak nie bedzie
smietanki - dam mleko...
>> >1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
>> czy jak nie znajde, to mozna opuscic, albo czyms zastapic???
>
>koper powinnas dostac w aptece, z niego robi sie herbatki dla niemowlakow z
>zatwardzeniem (pardon)
Zapytam w aptece....

Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 14:52:48

Temat: Re: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Tylko ..... nie mam takiego miksera. Mam tylko robota, co ma noze rozne i inne
> roznosci. Czy jakis noz stamtad sie nada???

mysle, ze tak, tylko uwazaj na te plastikowe rozne czesci aby ich nie polamac,
bo szkoda

i prosze o komentarze na temat innych potraw, ktore probujesz :-))

izaCurry

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 18:02:35

Temat: Odp: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Monisiatko <M...@c...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:0...@p...pl...
> Uffff,
> znalazlam tego posta, ale tylko dzieki temu ze Iza mnie ponformowala, ze
> wyslala, a Basia go forwardowala, - iec wiedzialam, czego szukac.

> Cos zle sie dzieje z lista - na Outlooku tego posta po prostu nie ma. ---

Hej!
Żebyś wiedziała że coś złego dzieje się z postami, jakieś dziwy. Podczytuje
trochę w pracy i często jest tak, że w domu je widzę a w pracy nie i na
odwrót.
A może to jest kara za to podczytywanie nie wtedy co trzeba?
Mleczko w puszce w sklepiku, do którego trafiłam dzięki Tobie, kosztuje
8,20, a i koper tam jest.
Pozdrawiam niesubordynowany Ramzes.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 23:29:07

Temat: Re: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


> Mleczko w puszce w sklepiku, do którego trafiłam dzięki Tobie, kosztuje
> 8,20, a i koper tam jest.
> Pozdrawiam  niesubordynowany Ramzes.

Rzeczywiscie z Was zdzieraja w tej Polsce :-))

ale pocieszcie sie, ze jak w moim supermarkecie kupuje polska podstarzala
poledwice na wage to place 1,4 funta/100g czyli ok.85 zl/kg

o cenach w polskich sklepikach lepiej nie wspominac

nie dziw wiec, ze kuchnia polska szwankuje na obcztznie i trzeba sie ratowac
tanim curry :-))

izaCurry


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ja sie juz obzeram ;-)
paczka z Kanady :)
ciasteczek od elfa Raya watek dalszy ...
Gdzie...
Gira litewska (dla Ramzes)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »