Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Date: 12 Nov 2001 15:06:57 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 72
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1005574017 17056 192.168.240.245 (12 Nov 2001 14:06:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Nov 2001 14:06:57 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 194.223.177.55, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 4.0; FIL IE 5.01 SP1 PROD
1.1.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80733
Ukryj nagłówki
> W kazdym razie fasolka kremowa (czarna i czerwona fasola) byla rewelacyjna -
> tylko zdecydowanie zmniejszylabym ilosc soli w przepisie. Bylo 2-3 lyzeczki,
> Ja dalam plaskie 2 i to za duzo (przynajmniej dla mnie) - na drugi raz dam 1.
zupelnie powaznie, moze u nas sol jest mniej slona, bo z innego zrodla?
> A drugi raz bedzie na pewno, bo ... malo zjadlam, bo moj chlop wszystko w
nocy
> wyjadl, tak mu smakowalo.
>
> a teraz pytania:)))))
>
> >=================
> >CHICKEN CHETTINAD
> >=================
> >Kuchnia poludniowych Indii
> >
> >mieszanka przypraw - nr1.
> >Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
> A jak sie nie ma mlynka???? Bo nie mam - to co???? Mozna np. w mlynku do
> pieprzu???? Tylko czy "smak" w mlynku nie zostanie....
ja juz sobie 4 lata temu zepsulam sobie mikser, tzn. taka plastikowa czesc (ten
pojemnik) do robienia koktaili, pekla bo chcialam utrzec te mieszczesne
przyprawy na miazge
moja rada, jesli nie chcesz ryzykowac mlynka recznego, to przyprawy upraz etc,
dodaj troche wody , zrob taka papke i sprobuj zmiazdzyc to nozami z miksera, te
do miksowania warzyw, takie co sie przykreca do miksera z innej strony niz te
potrone lapki do ubijania mas
innej rady nie ma
>
> >Dodac 600g nog kurzych bez skory, dolac 180ml wody, 400ml mleka kokosowego
> >(lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z puszki),
> I nic tego nie zastapi???? Bo nie mam - cyba znow mnie czeka specjalistyczny
> sklep - czy to drogie????
wez kokos ze 200 g zamocz we wrzatku, na papke i niech postoi z godzine,
mysle , ze mozna to by podgrzac aby wiecej smaku puscilo
nie bedzie to to samo, ale podobne
moznqaby pokombinowac z jogurtem naturanym ale to nie to samo
>
>
>
> >========================
> >CHETTINAD PEPPER CHICKEN
> >========================
> >5 lyzek oleju (z oliwek najlepszy),
> a z winogron moze byc???
>
> >1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
> czy jak nie znajde, to mozna opuscic, albo czyms zastapic???
koper powinnas dostac w aptece, z niego robi sie herbatki dla niemowlakow z
zatwardzeniem (pardon)
albo odpusc sobie
ciewsze sie, ze smakowalo
i jak wis=dzisz eksperymentowac tez mozna, wiec sie nie zrazaj brakiem
niektorych skladnikow
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|