« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-20 17:10:26
Temat: Cytryna a karp w galarecie.Przeglądając przepisy na karpia w galarecie, znalazłem kilka takich,
które sugerują dodanie soku z cytryny, ewentualnie kwasku lub octu do
wywaru, którym zalewa się rybę. Zawsze uzywałem cytryny jako "kropidła"
gotowego dania, wiem też z doświadczenia, że nawet dodanie plasterków
cytryny do galarety (jako ozdobnika) powoduje, że i cytryna jak też i
oblewająca ją galareta sa gorzkie. Czy taka galareta z dodaniem do niej
soku przed stężeniem też aby nie jest gorzka?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-20 21:08:00
Temat: Re: Cytryna a karp w galarecie.Chino <c...@c...niotkuda> napisał(a):
> /.../ wiem też z doświadczenia, że nawet dodanie plasterków
> cytryny do galarety (jako ozdobnika) powoduje, że i cytryna jak też i
> oblewająca ją galareta sa gorzkie. Czy taka galareta z dodaniem do niej
> soku przed stężeniem też aby nie jest gorzka?
Goryczka siedzi w albedo /tym białym, co pod skórką/. Herbata z plasterkiem
cytryny może być gorzkawa, z samym sokiem - nie.
Myślę, że zakwaszenie galarety może mieć korzystny wpływ - na przedłużenie
jej trwałości /z reguły te "kupne" są zakwaszane/.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-21 15:41:05
Temat: Re: Cytryna a karp w galarecie.
Chino napisał(a):
> Przeglądając przepisy na karpia w galarecie, znalazłem kilka takich,
> które sugerują dodanie soku z cytryny, ewentualnie kwasku lub octu do
> wywaru, którym zalewa się rybę. Zawsze uzywałem cytryny jako "kropidła"
> gotowego dania, wiem też z doświadczenia, że nawet dodanie plasterków
> cytryny do galarety (jako ozdobnika) powoduje, że i cytryna jak też i
> oblewająca ją galareta sa gorzkie. Czy taka galareta z dodaniem do niej
> soku przed stężeniem też aby nie jest gorzka?
Śmiało możesz dodać sok z cytryny.Do galaryty z nóżek dodaje się
ocet w celu przedłużenia żywotności i dla smaku.
A i tak dasz "kropidła" przed jedzeniem bo to inny smak. Smak cytryny
w samej galarecie jest prawie nie wyczuwalny.
Pozdr świąteczne
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |