Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia "Czary" kuchenne :o)

Grupy

Szukaj w grupach

 

"Czary" kuchenne :o)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-22 12:37:25

Temat: "Czary" kuchenne :o)
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czarek po przeczytaniu opisu przygotowania kindziuka przez mojego dziadka
podrzucil mi temat, nad ktorym nigdy zbytnio sie nie zastanawialam. A
mianowicie jak wplywaja np. fazy Ksiezyca na nasza kuchnie (tzn.
przygotowanie potraw, przechowywanie itd.), a takze rozne inne "czary" np.
mieszanie w jedna strone itd.

Co do tego krecenia w jedna strone (a dokladnie wedlug wskazowek zegara), to
powiem szczerze, uzywam tego (chyba wiecej z przyzwyczajenia, niz
swiadomie), tylko nie wiem czy dziala. Zreszta, to moze miec podstawe
energetyczna. Kiedys czytalam cos na ten temat. Jak sie miesza np. herbate
zgodnie z zegarem, to ja pozytywnie sie naladowuje, jak odwrotnie - to
negatywnie. Sa nawet jakies spirale energetyczne, ale juz dokladnie nie
pamietam.

Czy ktos z Was moze tez "czaruje" w kuchni?


Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-22 12:43:22

Temat: Re: "Czary" kuchenne :o)
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9m092c$2es$1@julia.coi.pw.edu.pl...

> Czy ktos z Was moze tez "czaruje" w kuchni?

No, moja teściowa - tłucze garami, czasem puści wiązankę pod adresem blachy
z ciastem i wtedy nie ma bata - zawsze jest rasowy gniot, albo w ogóle
spalone na węgiel.
Nasze emocje z pewnością mają znaczenie i jak coś się robi bez serca, to
marne szanse że wyjdzie smaczne.

Na moja teściową to trzeba uważać, bo jak kogoś nakłuje, to gwarantowane, że
będzie miał pypcia na języku albo skręci nogę.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 12:47:56

Temat: Re: "Czary" kuchenne :o)
Od: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl> szukaj wiadomości tego autora



----------
In article <9m092c$2es$1@julia.coi.pw.edu.pl>, "Bozena"
<b...@s...pw.edu.pl> wrote:


> Czarek po przeczytaniu opisu przygotowania kindziuka przez mojego dziadka
> podrzucil mi temat, nad ktorym nigdy zbytnio sie nie zastanawialam. A
> mianowicie jak wplywaja np. fazy Ksiezyca na nasza kuchnie (tzn.
> przygotowanie potraw, przechowywanie itd.), a takze rozne inne "czary" np.
> mieszanie w jedna strone itd.
>
> Co do tego krecenia w jedna strone (a dokladnie wedlug wskazowek zegara), to
> powiem szczerze, uzywam tego (chyba wiecej z przyzwyczajenia, niz
> swiadomie), tylko nie wiem czy dziala. Zreszta, to moze miec podstawe
> energetyczna. Kiedys czytalam cos na ten temat. Jak sie miesza np. herbate
> zgodnie z zegarem, to ja pozytywnie sie naladowuje, jak odwrotnie - to
> negatywnie. Sa nawet jakies spirale energetyczne, ale juz dokladnie nie
> pamietam.
>
> Czy ktos z Was moze tez "czaruje" w kuchni?
>
>
> Bozenka z Wilna :o)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200
> http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
>
>
>
podobne czarymary stosuje sie tlukac kotlety schbowe zawsze w ksztalcie
litery zet, jest tez pare terori na temat dlaczego w ciescie robi sie
zakalec w tym ten o kobiecie, ktora nie powinna wyrabiac ciasta w "te trudne
dni". Linda w wywiadzie dla Playboya w ogole utrzymywal, ze kobietom w
zalezosci od fazy cyklu zmienia sie smak i dlatego sa rzekomo gorszymi
kucharzami niz mezczcyzni. Mysle, ze tego typu przesady pochodzac ze
strotestametowych nakazow czystosci
Czarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 13:31:23

Temat: Re: "Czary" kuchenne :o)
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Linda w wywiadzie dla Playboya w ogole utrzymywal, ze kobietom w
> zalezosci od fazy cyklu zmienia sie smak

z tym akurat sie zgadzam, moze nie tak do konca zaraz smak, moze byc np.
zapach, ale ogolnie inaczej sie odbiera rozne rzeczy.

Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 13:56:08

Temat: Baklawa
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora

Po raz pierwszy w zyciu jadlem baklawe w jednym z akademikow wroclawskiej
Polibudy, zamieszkanym przez syryjskich doktorantow. Przyjaznilem sie z nimi i
czesto im pomagalem. A i oni bronili mnie przed palestynskimi bandziorami.
Ilekroc jakis Syryjczyk dostawal paczke z domu zapraszano mnie na degustacje.
Czy ja bylem wtedy az taki mlody, jeszcze dziecinny ale nawet dzis pamietam moj
pierwszy kes baklawy. Uderzyla mnie wielosc skladnikow, silny aromat i ...
pistacje, ktorych wowczas nie znalem. Byly tez inne wspaniale rzeczy.
Faszerowane papryka i orzechami baklazany, ser owczy w oliwie i oliwki z
pestkami lub bez, a te bez z migdalami lub farszem paprykowym. Bylo tez mnostwo
innych slodkosci ale ja zakochalem sie w baklawie. Dzis, mimo ze mam w poblizu
arabski sklep wole baklawe sam upiec. Ciasto, najlepiej tzw. Filo greckie lub
turecki odpowiednik kupuje gotowe i trzymam w zamrazarce. Ciasto francuskie tez
sie nadaje ale nie jest tak delikatne.

Skladniki na forme do pieczenia 30x21

600 g zamrozonego ciasta
400 g mieszanki orzechow wloskich, laskowych, pistacjowych i obranych migdalow
175 g masla
4 lyzki miodu
1 jajko
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1 paczuszka cukru waniliowego
200 g cukru
sok z jednej cytryny

Platy ciasta rozlozyc na posypana maka deske i pozostawic do rozmrozenia. W
miedzy czasie grubo posiekac orzechy, recznie lub maszynowo, przelozyc do miski.
Stopic125 g masla, wymieszac z jajem, cynamonem, cukrem waniliowym i orzechami.
Piekarnik nagrzac do 200°. Reszte masla tez stopic. Brac kazdorazowo dwa platy
ciasta i rozwalkowac na desce kuchennej. Forme natluscic maslem i polozyc
rozwalkowane ciasto. Posmarowac roztopionym maslem i rozlozyc pierwsza warstwe
slodkiego farszu, czyli 1/3.
Ponownie rozwalkowac 2 blaty ciasta, przykryc nimi farsz, posmarowac maslem i
znowu farsz. Itd. Trzeba tak kombinowac by zostalo nam ciasta na przykrycie.
Baklawe skropic woda i piec w piekarniku 30 min az stanie sie zlocisto brazowa.
W miedzy czasie cukier rozpusic w 1/4 l wody i gotowac ok 10 min az stanie sie
lekko gesty syrop. Odstawic z ognia i wymieszac z sokiem cytrynowym. Syropem
powoli polewac ciasto, odczekujac az baklawa wchlonie ciecz. Po ostygnieciu
ciasto pokroic w kwadraty lub romby.

Robilem juz baklawe tylko z miodem zamiast cukru, dodawalem kardamonu, koryntek,
a w wersji przyjazni arabsko-polskiej nawet czarnych jagod i suszonych sliwek,
ciasto polewajac syropem z odrobina "Zlotej Jesieni". Wiem ze w Polsce moga byc
problemy z dostaniem ciasta Filo ale moze ktos ma przepis na nie a inni czas,
umiejetnosci i przede wszystkim chcenie.

Salam,

Irek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 15:04:23

Temat: Re: "Czary" kuchenne :o)
Od: "Shaman" <N...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> zakalec w tym ten o kobiecie, ktora nie powinna wyrabiac ciasta w "te
trudne
> dni". Linda w wywiadzie dla Playboya w ogole utrzymywal, ze kobietom w

o co Wam chodzi z "tymi trudnymi dniami"??? nikt nie zna słowa okres lub
miesiączka? juz drugi dzień (a może wcześniej - ale wczoraj wróciłem z
urlopu) ludziska łamią sobie głowe jak by tu powiedzieć, żeby wiadomo było
że chodzi o cykl miesięczny kobiety, ale zeby nie użyć słowa "okres"? Tabu
jakoweś cy co?

PZDR
Shaman

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 15:38:54

Temat: Re: Baklawa
Od: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora

w Polsce nie ma problemów, jak to piszesz: "z dostaniem ciasta". w kazdym
wiekszym samie spozywczym takie mrozone ciasto francuskie jest.

pozdrawiam
MechaGodzilla

Uzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
news:9m0egm$dt7$02$1@news.t-online.com...
> Po raz pierwszy w zyciu jadlem baklawe w jednym z akademikow wroclawskiej
> Polibudy, zamieszkanym przez syryjskich doktorantow. Przyjaznilem sie z
nimi i
> czesto im pomagalem. A i oni bronili mnie przed palestynskimi bandziorami.
> Ilekroc jakis Syryjczyk dostawal paczke z domu zapraszano mnie na
degustacje.
> Czy ja bylem wtedy az taki mlody, jeszcze dziecinny ale nawet dzis
pamietam moj
> pierwszy kes baklawy. Uderzyla mnie wielosc skladnikow, silny aromat i ...
> pistacje, ktorych wowczas nie znalem. Byly tez inne wspaniale rzeczy.
> Faszerowane papryka i orzechami baklazany, ser owczy w oliwie i oliwki z
> pestkami lub bez, a te bez z migdalami lub farszem paprykowym. Bylo tez
mnostwo
> innych slodkosci ale ja zakochalem sie w baklawie. Dzis, mimo ze mam w
poblizu
> arabski sklep wole baklawe sam upiec. Ciasto, najlepiej tzw. Filo greckie
lub
> turecki odpowiednik kupuje gotowe i trzymam w zamrazarce. Ciasto
francuskie tez
> sie nadaje ale nie jest tak delikatne.
>
> Skladniki na forme do pieczenia 30x21
>
> 600 g zamrozonego ciasta
> 400 g mieszanki orzechow wloskich, laskowych, pistacjowych i obranych
migdalow
> 175 g masla
> 4 lyzki miodu
> 1 jajko
> 1 lyzeczka mielonego cynamonu
> 1 paczuszka cukru waniliowego
> 200 g cukru
> sok z jednej cytryny
>
> Platy ciasta rozlozyc na posypana maka deske i pozostawic do rozmrozenia.
W
> miedzy czasie grubo posiekac orzechy, recznie lub maszynowo, przelozyc do
miski.
> Stopic125 g masla, wymieszac z jajem, cynamonem, cukrem waniliowym i
orzechami.
> Piekarnik nagrzac do 200°. Reszte masla tez stopic. Brac kazdorazowo dwa
platy
> ciasta i rozwalkowac na desce kuchennej. Forme natluscic maslem i polozyc
> rozwalkowane ciasto. Posmarowac roztopionym maslem i rozlozyc pierwsza
warstwe
> slodkiego farszu, czyli 1/3.
> Ponownie rozwalkowac 2 blaty ciasta, przykryc nimi farsz, posmarowac
maslem i
> znowu farsz. Itd. Trzeba tak kombinowac by zostalo nam ciasta na
przykrycie.
> Baklawe skropic woda i piec w piekarniku 30 min az stanie sie zlocisto
brazowa.
> W miedzy czasie cukier rozpusic w 1/4 l wody i gotowac ok 10 min az stanie
sie
> lekko gesty syrop. Odstawic z ognia i wymieszac z sokiem cytrynowym.
Syropem
> powoli polewac ciasto, odczekujac az baklawa wchlonie ciecz. Po
ostygnieciu
> ciasto pokroic w kwadraty lub romby.
>
> Robilem juz baklawe tylko z miodem zamiast cukru, dodawalem kardamonu,
koryntek,
> a w wersji przyjazni arabsko-polskiej nawet czarnych jagod i suszonych
sliwek,
> ciasto polewajac syropem z odrobina "Zlotej Jesieni". Wiem ze w Polsce
moga byc
> problemy z dostaniem ciasta Filo ale moze ktos ma przepis na nie a inni
czas,
> umiejetnosci i przede wszystkim chcenie.
>
> Salam,
>
> Irek
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 16:04:43

Temat: Re: "Czary" kuchenne :o)
Od: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl> szukaj wiadomości tego autora



----------
In article <9m0dqs$aos$1@shilo.silesia.pik-net.pl>, "Shaman"
<N...@k...net.pl> wrote:


>> zakalec w tym ten o kobiecie, ktora nie powinna wyrabiac ciasta w "te
> trudne
>> dni". Linda w wywiadzie dla Playboya w ogole utrzymywal, ze kobietom w
>
> o co Wam chodzi z "tymi trudnymi dniami"??? nikt nie zna słowa okres lub
> miesiączka? juz drugi dzień (a może wcześniej - ale wczoraj wróciłem z
> urlopu) ludziska łamią sobie głowe jak by tu powiedzieć, żeby wiadomo było
> że chodzi o cykl miesięczny kobiety, ale zeby nie użyć słowa "okres"? Tabu
> jakoweś cy co?
>
> PZDR
> Shaman
>
Jesli nie lapiesz, ze byl to kpina z jezyka reklam to trudno. A teraz kpina
z jezyka ksiezy, autentyk sam slyszalem w kazaniu "kawalek tworzywa
sztucznego bedacy zaprzeczeniem woli Stworcy" i co Ty na to? mam nadzieje,
ze sie domyslisz. Jak nie, pisz na priva to Ci odpowiem
Czarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 18:41:16

Temat: Re: Baklawa
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> schrieb im Newsbeitrag
news:9m0jlr$jq4$1@news.tpi.pl...
> w Polsce nie ma problemów, jak to piszesz: "z dostaniem ciasta". w kazdym
> wiekszym samie spozywczym takie mrozone ciasto francuskie jest.
>
> pozdrawiam
> MechaGodzilla
>
Sluchaj Mechate,

pisalem: > Wiem ze w Polsce
> moga byc
> > problemy z dostaniem ciasta Filo ale moze ktos ma przepis na nie a inni
> czas,
> > umiejetnosci i przede wszystkim chcenie.
> >
CIASTA FILO!!! To ze jest francuskie tez wiem, wiec czego rzucasz sie na lekka
jazde wolynska?! Chodzi o to, ze francuskie nie ma tej lekkosci, powiedzialbym
finezji ciasta Filo. Wiesz co, Ty het, jak ukrainska babunia: szo ne doczuje, ce
dokarze. Tyle, ze w twoim przypadku, co nie doczytasz, to dopowiesz. Zadam
satysfakcji, przeprosin i przepisu na szwedzki torcik migdalowy.

Tobie tez buzi,

Irek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 21:13:33

Temat: Re: Baklawa
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Irek Zablocki <i...@w...de> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:9m0egm$dt7$02$...@n...t-online.com...
[ciachu, ciachu i po ciachu ;-)]

Slinka mi wypelnila jame ustna :-). Przenioslam sie myslami do tunezyjskiej
cukierni w Dzielnicy Lacinskiej. Chwile spedzone sam na sam z tamtejsza
baklawa wspominam z rozrzewnieniem.

Kamila Pe.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchnia wloska
dziwne, ale może ktoś spróbuje
Sałatka włoska?
kuchnia
feta na goraco-errata

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »