Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk
!small.news.tele.dk!194.25.134.62!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-onl
ine.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Baklawa
Date: Wed, 22 Aug 2001 15:56:08 +0200
Organization: T-Online
Lines: 52
Message-ID: <9m0egm$dt7$02$1@news.t-online.com>
References: <9m092c$2es$1@julia.coi.pw.edu.pl> <9m09lf$qcv$1@news.onet.pl>
<9m0c7k$3be$1@julia.coi.pw.edu.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 998489430 02 14247 vJnuSnebSJaW4Q 010822 14:10:30
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63698
Ukryj nagłówki
Po raz pierwszy w zyciu jadlem baklawe w jednym z akademikow wroclawskiej
Polibudy, zamieszkanym przez syryjskich doktorantow. Przyjaznilem sie z nimi i
czesto im pomagalem. A i oni bronili mnie przed palestynskimi bandziorami.
Ilekroc jakis Syryjczyk dostawal paczke z domu zapraszano mnie na degustacje.
Czy ja bylem wtedy az taki mlody, jeszcze dziecinny ale nawet dzis pamietam moj
pierwszy kes baklawy. Uderzyla mnie wielosc skladnikow, silny aromat i ...
pistacje, ktorych wowczas nie znalem. Byly tez inne wspaniale rzeczy.
Faszerowane papryka i orzechami baklazany, ser owczy w oliwie i oliwki z
pestkami lub bez, a te bez z migdalami lub farszem paprykowym. Bylo tez mnostwo
innych slodkosci ale ja zakochalem sie w baklawie. Dzis, mimo ze mam w poblizu
arabski sklep wole baklawe sam upiec. Ciasto, najlepiej tzw. Filo greckie lub
turecki odpowiednik kupuje gotowe i trzymam w zamrazarce. Ciasto francuskie tez
sie nadaje ale nie jest tak delikatne.
Skladniki na forme do pieczenia 30x21
600 g zamrozonego ciasta
400 g mieszanki orzechow wloskich, laskowych, pistacjowych i obranych migdalow
175 g masla
4 lyzki miodu
1 jajko
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1 paczuszka cukru waniliowego
200 g cukru
sok z jednej cytryny
Platy ciasta rozlozyc na posypana maka deske i pozostawic do rozmrozenia. W
miedzy czasie grubo posiekac orzechy, recznie lub maszynowo, przelozyc do miski.
Stopic125 g masla, wymieszac z jajem, cynamonem, cukrem waniliowym i orzechami.
Piekarnik nagrzac do 200°. Reszte masla tez stopic. Brac kazdorazowo dwa platy
ciasta i rozwalkowac na desce kuchennej. Forme natluscic maslem i polozyc
rozwalkowane ciasto. Posmarowac roztopionym maslem i rozlozyc pierwsza warstwe
slodkiego farszu, czyli 1/3.
Ponownie rozwalkowac 2 blaty ciasta, przykryc nimi farsz, posmarowac maslem i
znowu farsz. Itd. Trzeba tak kombinowac by zostalo nam ciasta na przykrycie.
Baklawe skropic woda i piec w piekarniku 30 min az stanie sie zlocisto brazowa.
W miedzy czasie cukier rozpusic w 1/4 l wody i gotowac ok 10 min az stanie sie
lekko gesty syrop. Odstawic z ognia i wymieszac z sokiem cytrynowym. Syropem
powoli polewac ciasto, odczekujac az baklawa wchlonie ciecz. Po ostygnieciu
ciasto pokroic w kwadraty lub romby.
Robilem juz baklawe tylko z miodem zamiast cukru, dodawalem kardamonu, koryntek,
a w wersji przyjazni arabsko-polskiej nawet czarnych jagod i suszonych sliwek,
ciasto polewajac syropem z odrobina "Zlotej Jesieni". Wiem ze w Polsce moga byc
problemy z dostaniem ciasta Filo ale moze ktos ma przepis na nie a inni czas,
umiejetnosci i przede wszystkim chcenie.
Salam,
Irek
|