Data: 2001-08-22 13:56:08
Temat: Baklawa
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Po raz pierwszy w zyciu jadlem baklawe w jednym z akademikow wroclawskiej
Polibudy, zamieszkanym przez syryjskich doktorantow. Przyjaznilem sie z nimi i
czesto im pomagalem. A i oni bronili mnie przed palestynskimi bandziorami.
Ilekroc jakis Syryjczyk dostawal paczke z domu zapraszano mnie na degustacje.
Czy ja bylem wtedy az taki mlody, jeszcze dziecinny ale nawet dzis pamietam moj
pierwszy kes baklawy. Uderzyla mnie wielosc skladnikow, silny aromat i ...
pistacje, ktorych wowczas nie znalem. Byly tez inne wspaniale rzeczy.
Faszerowane papryka i orzechami baklazany, ser owczy w oliwie i oliwki z
pestkami lub bez, a te bez z migdalami lub farszem paprykowym. Bylo tez mnostwo
innych slodkosci ale ja zakochalem sie w baklawie. Dzis, mimo ze mam w poblizu
arabski sklep wole baklawe sam upiec. Ciasto, najlepiej tzw. Filo greckie lub
turecki odpowiednik kupuje gotowe i trzymam w zamrazarce. Ciasto francuskie tez
sie nadaje ale nie jest tak delikatne.
Skladniki na forme do pieczenia 30x21
600 g zamrozonego ciasta
400 g mieszanki orzechow wloskich, laskowych, pistacjowych i obranych migdalow
175 g masla
4 lyzki miodu
1 jajko
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1 paczuszka cukru waniliowego
200 g cukru
sok z jednej cytryny
Platy ciasta rozlozyc na posypana maka deske i pozostawic do rozmrozenia. W
miedzy czasie grubo posiekac orzechy, recznie lub maszynowo, przelozyc do miski.
Stopic125 g masla, wymieszac z jajem, cynamonem, cukrem waniliowym i orzechami.
Piekarnik nagrzac do 200°. Reszte masla tez stopic. Brac kazdorazowo dwa platy
ciasta i rozwalkowac na desce kuchennej. Forme natluscic maslem i polozyc
rozwalkowane ciasto. Posmarowac roztopionym maslem i rozlozyc pierwsza warstwe
slodkiego farszu, czyli 1/3.
Ponownie rozwalkowac 2 blaty ciasta, przykryc nimi farsz, posmarowac maslem i
znowu farsz. Itd. Trzeba tak kombinowac by zostalo nam ciasta na przykrycie.
Baklawe skropic woda i piec w piekarniku 30 min az stanie sie zlocisto brazowa.
W miedzy czasie cukier rozpusic w 1/4 l wody i gotowac ok 10 min az stanie sie
lekko gesty syrop. Odstawic z ognia i wymieszac z sokiem cytrynowym. Syropem
powoli polewac ciasto, odczekujac az baklawa wchlonie ciecz. Po ostygnieciu
ciasto pokroic w kwadraty lub romby.
Robilem juz baklawe tylko z miodem zamiast cukru, dodawalem kardamonu, koryntek,
a w wersji przyjazni arabsko-polskiej nawet czarnych jagod i suszonych sliwek,
ciasto polewajac syropem z odrobina "Zlotej Jesieni". Wiem ze w Polsce moga byc
problemy z dostaniem ciasta Filo ale moze ktos ma przepis na nie a inni czas,
umiejetnosci i przede wszystkim chcenie.
Salam,
Irek
|