Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Baklawa
Date: Wed, 22 Aug 2001 17:38:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 85
Message-ID: <9m0jlr$jq4$1@news.tpi.pl>
References: <9m092c$2es$1@julia.coi.pw.edu.pl> <9m09lf$qcv$1@news.onet.pl>
<9m0c7k$3be$1@julia.coi.pw.edu.pl> <9m0egm$dt7$02$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: dhcp15.webnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 998494715 20292 213.25.201.15 (22 Aug 2001 15:38:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Aug 2001 15:38:35 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63708
Ukryj nagłówki
w Polsce nie ma problemów, jak to piszesz: "z dostaniem ciasta". w kazdym
wiekszym samie spozywczym takie mrozone ciasto francuskie jest.
pozdrawiam
MechaGodzilla
Uzytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisal w wiadomosci
news:9m0egm$dt7$02$1@news.t-online.com...
> Po raz pierwszy w zyciu jadlem baklawe w jednym z akademikow wroclawskiej
> Polibudy, zamieszkanym przez syryjskich doktorantow. Przyjaznilem sie z
nimi i
> czesto im pomagalem. A i oni bronili mnie przed palestynskimi bandziorami.
> Ilekroc jakis Syryjczyk dostawal paczke z domu zapraszano mnie na
degustacje.
> Czy ja bylem wtedy az taki mlody, jeszcze dziecinny ale nawet dzis
pamietam moj
> pierwszy kes baklawy. Uderzyla mnie wielosc skladnikow, silny aromat i ...
> pistacje, ktorych wowczas nie znalem. Byly tez inne wspaniale rzeczy.
> Faszerowane papryka i orzechami baklazany, ser owczy w oliwie i oliwki z
> pestkami lub bez, a te bez z migdalami lub farszem paprykowym. Bylo tez
mnostwo
> innych slodkosci ale ja zakochalem sie w baklawie. Dzis, mimo ze mam w
poblizu
> arabski sklep wole baklawe sam upiec. Ciasto, najlepiej tzw. Filo greckie
lub
> turecki odpowiednik kupuje gotowe i trzymam w zamrazarce. Ciasto
francuskie tez
> sie nadaje ale nie jest tak delikatne.
>
> Skladniki na forme do pieczenia 30x21
>
> 600 g zamrozonego ciasta
> 400 g mieszanki orzechow wloskich, laskowych, pistacjowych i obranych
migdalow
> 175 g masla
> 4 lyzki miodu
> 1 jajko
> 1 lyzeczka mielonego cynamonu
> 1 paczuszka cukru waniliowego
> 200 g cukru
> sok z jednej cytryny
>
> Platy ciasta rozlozyc na posypana maka deske i pozostawic do rozmrozenia.
W
> miedzy czasie grubo posiekac orzechy, recznie lub maszynowo, przelozyc do
miski.
> Stopic125 g masla, wymieszac z jajem, cynamonem, cukrem waniliowym i
orzechami.
> Piekarnik nagrzac do 200°. Reszte masla tez stopic. Brac kazdorazowo dwa
platy
> ciasta i rozwalkowac na desce kuchennej. Forme natluscic maslem i polozyc
> rozwalkowane ciasto. Posmarowac roztopionym maslem i rozlozyc pierwsza
warstwe
> slodkiego farszu, czyli 1/3.
> Ponownie rozwalkowac 2 blaty ciasta, przykryc nimi farsz, posmarowac
maslem i
> znowu farsz. Itd. Trzeba tak kombinowac by zostalo nam ciasta na
przykrycie.
> Baklawe skropic woda i piec w piekarniku 30 min az stanie sie zlocisto
brazowa.
> W miedzy czasie cukier rozpusic w 1/4 l wody i gotowac ok 10 min az stanie
sie
> lekko gesty syrop. Odstawic z ognia i wymieszac z sokiem cytrynowym.
Syropem
> powoli polewac ciasto, odczekujac az baklawa wchlonie ciecz. Po
ostygnieciu
> ciasto pokroic w kwadraty lub romby.
>
> Robilem juz baklawe tylko z miodem zamiast cukru, dodawalem kardamonu,
koryntek,
> a w wersji przyjazni arabsko-polskiej nawet czarnych jagod i suszonych
sliwek,
> ciasto polewajac syropem z odrobina "Zlotej Jesieni". Wiem ze w Polsce
moga byc
> problemy z dostaniem ciasta Filo ale moze ktos ma przepis na nie a inni
czas,
> umiejetnosci i przede wszystkim chcenie.
>
> Salam,
>
> Irek
>
>
|