| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-12 17:50:22
Temat: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?Czy to mozlie, ze nikt z was nigdy nie robil w domu marcepanu? Prosilam o
przepis, ale nie doczekalam sie. Prosze powiedzcie jak zrobic te pyszna
mase.
Pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-12 18:27:23
Temat: Re: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?> Czy to mozlie, ze nikt z was nigdy nie robil w domu marcepanu? Prosilam o
> przepis, ale nie doczekalam sie. Prosze powiedzcie jak zrobic te pyszna
> mase.
>
> Pozdrawiam
>
> Gosia
>30 dag migdalow pozbawic skorki, lekko obsuszyc w piekarniku, zmielic 2razy
w masz. do miesa lub w malakserze, utrzec w makutrze z 30dag c-pudru i 3
lyzkami soku cytr. lub wodki. Ta mase potem podgrzewac w rondlu az zacznie
odstawac od dna mieszajac bo lubi przywierac.
Zawinac w wilgotna sciereczke lniana-do uzytku po 3 dniach.
Pozdrawiam-ewa
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-12 18:33:04
Temat: Re: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?
Użytkownik "GosiaP" <p...@a...net> napisał w wiadomości
news:3ad5efce$1@news.astercity.net...
> Czy to mozlie, ze nikt z was nigdy nie robil w domu marcepanu? Prosilam o
> przepis, ale nie doczekalam sie. Prosze powiedzcie jak zrobic te pyszna
> mase.
witam
temat marcepanu był na grupie jakiś czas temu, powinno być w archiwum grupy,
jak nie znajdziesz to jutro wrzucę ten przepis na grupę (nie mam go w tej
chwili koło siebie)
pozdrawiam busek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-12 19:25:27
Temat: Re: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?Bardzo bardzo dziekuje
Chyba juz zaczne robic, skoro trzeba odstawic na 3 dni.
Pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-12 19:38:40
Temat: Re: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?Użytkownik <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@n...onet.pl...
> > Czy to mozlie, ze nikt z was nigdy nie robil w domu marcepanu?
Prosilam o
> > przepis, ale nie doczekalam sie. Prosze powiedzcie jak zrobic te
pyszna
> > mase.
Porównaj sobie:
http://www.kulinaria.pl/przepis.asp?nr=1320&p=2
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-13 08:13:28
Temat: RE: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?Pozwoliłam sobie przeforwardować ten przepis z innej listy -
conajmniej dziwny, chyba ciekawy.
Przepis zapodał niejaki Vava:
>>A robiles kiedys pseudo-marcepan z ziemniakow (dla Ciebie - z pyr
;))))?
Gotuje sie ziem^H^H^H^Hpyry w mundurkach, obiera sie, mieli z cukrem
dwukrotnie
przez maszynke (proporcje wagowe 1:1). Kladzie sie to na patelnie,
dodaje
aromatu migdalowego tyci wody i na BARDZO malenkim ogniu smazy coagle
mieszajac,
az wyparuje sporo wody i masa nabierze wlasciwej konsystencji i
szklistego
wygladu. BRON BOZE NIE DOPUSCIC DO KARMELIZACJI!!!
Potem jeszcze troszke (na wyczucie). Mozna do masy (przed mieleniem)
dodac startych migdalow, co poprawi smak. Przed wlozeniem na patelnie
mozna
jeszcze troszke poucierac w makutrze, by zwiekszyc homogenizacje i
rozbic
wszystko grudki. Cukier powinien byc krystaliczny (nie puder - z
krysztalem
lepiej sie rozcieraje ziemniaki), lecz z mozliwie malych krysztalkow.
Moze
byc krysztal + puder w proporcjach 1:3.
Masa nie musi byc koniecznie migdalowa - to dobry wypelniacz takze
przy
innych
smakach.
Nie przesadzac z arometem, lecz nalezy pamietac, ze podczas stygniecia
sporo
go wyparuje.
Efekt jest gorszy niz marcepan oryginalny (chlebki marcepanowe), lecz
IMHO
lepszy niz marcepanowe bloki do wyrobow cukierniczych sprzedawane w
sklepach...<<
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |