Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-12 17:50:22

Temat: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?
Od: "GosiaP" <p...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Czy to mozlie, ze nikt z was nigdy nie robil w domu marcepanu? Prosilam o
przepis, ale nie doczekalam sie. Prosze powiedzcie jak zrobic te pyszna
mase.

Pozdrawiam

Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-04-12 18:27:23

Temat: Re: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?
Od: <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy to mozlie, ze nikt z was nigdy nie robil w domu marcepanu? Prosilam o
> przepis, ale nie doczekalam sie. Prosze powiedzcie jak zrobic te pyszna
> mase.
>
> Pozdrawiam
>
> Gosia
>30 dag migdalow pozbawic skorki, lekko obsuszyc w piekarniku, zmielic 2razy
w masz. do miesa lub w malakserze, utrzec w makutrze z 30dag c-pudru i 3
lyzkami soku cytr. lub wodki. Ta mase potem podgrzewac w rondlu az zacznie
odstawac od dna mieszajac bo lubi przywierac.
Zawinac w wilgotna sciereczke lniana-do uzytku po 3 dniach.
Pozdrawiam-ewa
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-12 18:33:04

Temat: Re: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?
Od: "busek" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "GosiaP" <p...@a...net> napisał w wiadomości
news:3ad5efce$1@news.astercity.net...
> Czy to mozlie, ze nikt z was nigdy nie robil w domu marcepanu? Prosilam o
> przepis, ale nie doczekalam sie. Prosze powiedzcie jak zrobic te pyszna
> mase.
witam

temat marcepanu był na grupie jakiś czas temu, powinno być w archiwum grupy,
jak nie znajdziesz to jutro wrzucę ten przepis na grupę (nie mam go w tej
chwili koło siebie)
pozdrawiam busek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-12 19:25:27

Temat: Re: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?
Od: "GosiaP" <p...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo bardzo dziekuje
Chyba juz zaczne robic, skoro trzeba odstawic na 3 dni.

Pozdrawiam

Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-12 19:38:40

Temat: Re: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:4...@n...onet.pl...
> > Czy to mozlie, ze nikt z was nigdy nie robil w domu marcepanu?
Prosilam o
> > przepis, ale nie doczekalam sie. Prosze powiedzcie jak zrobic te
pyszna
> > mase.
Porównaj sobie:
http://www.kulinaria.pl/przepis.asp?nr=1320&p=2
Pozdrawiam Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-13 08:13:28

Temat: RE: Czy nikt z was nigdy nie robil marcepanu?
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

Pozwoliłam sobie przeforwardować ten przepis z innej listy -
conajmniej dziwny, chyba ciekawy.

Przepis zapodał niejaki Vava:

>>A robiles kiedys pseudo-marcepan z ziemniakow (dla Ciebie - z pyr
;))))?

Gotuje sie ziem^H^H^H^Hpyry w mundurkach, obiera sie, mieli z cukrem
dwukrotnie
przez maszynke (proporcje wagowe 1:1). Kladzie sie to na patelnie,
dodaje
aromatu migdalowego tyci wody i na BARDZO malenkim ogniu smazy coagle
mieszajac,
az wyparuje sporo wody i masa nabierze wlasciwej konsystencji i
szklistego
wygladu. BRON BOZE NIE DOPUSCIC DO KARMELIZACJI!!!
Potem jeszcze troszke (na wyczucie). Mozna do masy (przed mieleniem)
dodac startych migdalow, co poprawi smak. Przed wlozeniem na patelnie
mozna
jeszcze troszke poucierac w makutrze, by zwiekszyc homogenizacje i
rozbic
wszystko grudki. Cukier powinien byc krystaliczny (nie puder - z
krysztalem
lepiej sie rozcieraje ziemniaki), lecz z mozliwie malych krysztalkow.
Moze
byc krysztal + puder w proporcjach 1:3.

Masa nie musi byc koniecznie migdalowa - to dobry wypelniacz takze
przy
innych
smakach.

Nie przesadzac z arometem, lecz nalezy pamietac, ze podczas stygniecia
sporo
go wyparuje.

Efekt jest gorszy niz marcepan oryginalny (chlebki marcepanowe), lecz
IMHO
lepszy niz marcepanowe bloki do wyrobow cukierniczych sprzedawane w
sklepach...<<


--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasta i temperatury
Gdzie kupić kasztany na Slasku?
Mazurek
swiateczne przepisy
wafle przekładane...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »