« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-03-23 11:38:17
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?Nie złamie się. Jest z hartowanej stali, tylko trochę za krótki. Ma 10 cm.
Są dłuższe noże nie chowane w cenie 2 zł. Jednak najlepszy nóż to taki,
który nie naciska tylko tnie. Chleb przy nacisku się uszkadza i kruszy
dlatego najlepiej jest mieć nóż elektryczny do żywności za 30 zł do kupienia
w Tesco. Ma długość ostrza ze 20 cm. Jeśli to ma być tylko do chleba, to
polecam kupować chleb krojony i nóż nie będzie potrzebny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-03-23 14:17:49
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?
Użytkownik "tomkar" <tomkar[wywal to]@interia.pl> napisał w wiadomości
news:eu0c21$g7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam podwójną osełkę, jest dobra.
> Czy ktoś widzał bardzo drobną osełkę do ostatecznego wykańczania ostrza na
> brzytwę?
Do ostatecznego ostrzenia na brzytwę, to pasek skórzany.
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-03-23 19:50:29
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-03-24 13:24:26
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?> Poza tym lepiej nie używać do krojenia żywności noży, bo to niebezpieczne.
ze co?:)
jak to nie uzywac noza w kuchni:)
przeciez dobre noze to podstawa chyba ze ktos sie zywi w fastfoodach albo
jest taka kaleka ze sie potnie nozami ktore leza w szyfladzie:)
--
pzdr
piotrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-03-24 13:35:03
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?*Piotrek* wrote:
> jak to nie uzywac noza w kuchni:)
Można używać niektóre z tych narzędzi, które się dłużej myje niż używa :)
Pozdrawiam
--
<>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-03-24 14:15:17
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?Nie pamiętam kiedy ostatnio kroiłem żywność. Wszystkie rzeczy są już
rozdrobnione przy zakupie, wystarczy rozsmarować czymś płaskim, nieostrym.
Do ziemniaków obierak, a można nawet używać elektrycznego robota do tego.
Nie wiem dlaczego te roboty do ziemniaków rzadko są oferowane. Nóż to się
przydaje dla zawodowych kucharzy, którzy koniecznie chcą kroić wszystko
sami, kupione bezpośrednio od rolnika, zamiast kupić już rozdrobnione i
zapakowane w sklepie spożywczym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-03-24 14:25:26
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?. napisał(a):
> Nie pamiętam kiedy ostatnio kroiłem żywność. Wszystkie rzeczy są już
> rozdrobnione przy zakupie, wystarczy rozsmarować czymś płaskim, nieostrym.
> Do ziemniaków obierak, a można nawet używać elektrycznego robota do tego.
> Nie wiem dlaczego te roboty do ziemniaków rzadko są oferowane. Nóż to się
> przydaje dla zawodowych kucharzy, którzy koniecznie chcą kroić wszystko
> sami, kupione bezpośrednio od rolnika, zamiast kupić już rozdrobnione i
> zapakowane w sklepie spożywczym.
>
>
>
No, jak ktoś kupuje rozdrobnioną żywność, to posiadanie noża może
wydawać mu się rzeczą zbędną.
Niektórzy jednak potrafią i lubią pracować w kuchni, a tam dobry nóż
jest konieczny.
W pewnej starej książce kucharskiej było bardzo ładne zdanie o nożach:
"Nie najlepiej świadczy o domu, jeśli jedyną ostrą rzeczą w kuchni są
grzybki w occie."
--
pozdrawiam
SALAMON
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-03-24 14:29:01
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?*.* wrote:
> Nie pamiętam kiedy ostatnio kroiłem żywność. Wszystkie rzeczy są już
> rozdrobnione przy zakupie, wystarczy rozsmarować czymś płaskim, nieostrym.
Nie jadasz arbuzów? :)
> Do ziemniaków obierak,
Zgoda, zresztą do większości warzyw. Normalnym nożem to chyba bym nie
umiał obrać ziemniaków :)
> a można nawet używać elektrycznego robota do tego.
> Nie wiem dlaczego te roboty do ziemniaków rzadko są oferowane.
Też nie wiem, aczkolwiek nie spełniają one swojej roli tak jak powinny.
A ściślej mówiąc przy nieforemnych ziemniakach po prostu nie obierają ich
dokładnie. Lepiej zrobić to ręcznie.
> Nóż to się
> przydaje dla zawodowych kucharzy, którzy koniecznie chcą kroić wszystko
> sami, kupione bezpośrednio od rolnika,
Często kupuję pieczywo bezpośrednio w piekarni właśne dlatego, że chleb
jest "prosto pieca" i w całości i się nie rozsycha w przeciwieństwie do
tego świństwa pakowanego w plastik.
Przykłady można mnożyć.
> zamiast kupić już rozdrobnione i zapakowane w sklepie spożywczym.
Nie wiem jak Ty, ale jak moja żona robi np. gulasz to kupuje mięso w jednym
kawałku i je *kroi* (pokrojonego "gulaszowego" które oferują sklepy do ust
bym nie wziął, bo nie wiem co ono zawiera).
Skądinąd wiem, że nie jestem odosobnionym przypadkiem.
Pozdrawiam
--
<>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-03-24 15:09:24
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?
Użytkownik "piper" <l...@Y...Do.Not.Exist.Go.Away> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.f0adc2.258.localuser@You.Do.Not.Exist.G
o.Away...
| > Do ziemniaków obierak,
|
| Zgoda, zresztą do większości warzyw. Normalnym nożem to chyba bym nie
| umiał obrać ziemniaków :)
|
W harcerstwie / wojsku się nie było, co ?
;-)
Pzdr
JKK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-03-24 15:19:29
Temat: Re: Czym ostrzyć noże?*J_K_K* wrote:
> W harcerstwie / wojsku się nie było, co ?
A co to? Lustracja? :)
Pozdrawiam
--
<>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |