| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-07 22:21:25
Temat: DYNIA Najprostszy przerób to przecier z dyni. Wymyć dynię, przeciąć na połowę
równikowo, wyjąć środek z nasionami, wyłyżeczkować wnętrze, pokroić na paski
popołudnikowo - tak najłatwiej, zwłaszcza gdy żebrowana, obrać ze skorupy.
Następnie paski pociąć na plasterki, cieńsze szybciej się rozgotowywują -
trwa to krócej więc i mniejsze straty witamin. Wlać na dno kotła/ garnka (są
takie duże emaliowane) trochę wody, na palnik podkladkę, aby się nie
przypalilo i zagotować. Gdy miękkie zmikować trzepaczkami ręcznego robota,
można też przetrzeć. Robotem szybciej i unika się prawdopodobnego zakażenia
musu zarodnikami pleśni.
Mus zagotować i jeżeli ma być dla małych dzieci lub na zupę dyniową
nakladać do wyparzonych sloików, zakręcać i pasteryzować. Pozostały
zagęszczać. Pod koniec zagęszczania dodać cukru i jeszcze trochę pogotować,
nakładać w słoiki jak poprzedni - można też połączyć z gorącą marmoladą z
innych owoców - jabłek, gruszek, śliwek, lub ich mieszanki, dobrze wymieszać
chwilę jeszcze posmażyć mieszając i nakładać w słoiki, pateryzować.
Ja zazwyczaj półprodukty do dalszego przerobu daję do słoików 3
litrowych, po nawale prac mozna tworzyc mieszanki i rozfasowywać do małych
słoiczków.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-07 22:41:46
Temat: Re: DYNIA
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edq61u$c42$1@atlantis.news.tpi.pl...
DYNIA LUB TYKWA MARYNOWANA
Wybieramy dojrzałe osobniki, dobrze wykształcone i bez wad. postępujemy
podobnie jak z dynią na przecier, z tym, że kroimy miękisz na kostkę o
bokach 1,5 -2cm. Kostkę blanszujemy przez 3-4min i ochładzamy natychmiast w
zimnej wodzie. Ukladamy w słoiki, w których na dnie są włożone przyprawy -
proporcje na słoiki 0,5 litra:
ziele angielskie - 3-4 ziarna
cynamon - kawałek kory
goździki 2-3 ziarna
Zalewa 1%:
woda - 135 dag
cukier - 49 dag
ocet
Pasteryzacja:
0,5 litra - 10 min przy temp 85°C
1litr - 15 min przy temp 85°C
2 litry - 20 min przy temp 85°C
3 litry - 25 min przy temp 85°C
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-08 07:32:22
Temat: Re: DYNIAKONFITURA Z DYNI
Obieramy dynię jak poprzednio z tym, że na konfiturę dynia musi być bardzo
dobrej jakości i o zwięzłym miąższu. Krajemy na kawałki grubości 1,5-2 cm i
długości 3 cm, lub na kostke o bokach 2-3 cm. WAŻYMY !!! Blanszujemy na
próbę w wrzątku przez 3-5 min i natychmiast ochałdzamy wrzucając je do zimne
wody. Jeżeli się rozgotują trzeba zrobic sobie wodę wapienną o stężeniu 1-2
% i macerujemy dynię przez 20-30 min, a następnie blanszujemy w gorącej
wodzie (85-90°C) przez 5-10 min. Gdy juz dobierzemy czas resztę dyni
blanszujemy w taki sam sposób.
Po schlodzeniu całości odsączamy na sicie i wsypujemy dynię do
emaliowanego naczynia i zalewamy wrzącym 75% syropem zostawiając na 8
godzin. Po tym czasie gotujemy dynię przez 8-10 min i znowu zostawiamy na 8
godzin. W trakcie drugiego gotowania dodajemy kwas cytrynowy w ilości 3g na
1kg dyni.
Syrop 75% wykonujemy z 1,2 kg cukru w 40 dag wody. Gotowanie przerywamy
przy osiągnięciu 65-68% stężenia, co odpowiada temperaturze wrzenia tego
syropu 104-105°C.
Konfiturę przekładamy w słoiki na gorąco.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-08 07:41:39
Temat: Re: DYNIADŻEM Z DYNI
Postępujemy z dynią tak samo jak przy robieniu konfitury, z tym, że nie
moczymy jej w wodzie wapiennej, a blanszowanie prowadzimy w 10% syropie
(10dag cukru na 1l wody) przez 10-15 min. po tym czasie wsypujemy do syropu
z dynią pozostały cukier (1kg kawałków dyni - 1,5kg cukru) i smażymy do
gotowości. w czasie smażenia dodajemy kwas cytrynowy 2g na 1kg kawałków dyni
i cukier wanilinowy na koniec smażenia (do smaku). Na gorąco nakladamy w
wyparzone słoiki i zakręcamy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |