Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: DYNIA
Date: Fri, 8 Sep 2006 00:21:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 20
Message-ID: <edq61u$c42$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abck26.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1157667712 12418 83.6.226.26 (7 Sep 2006 22:21:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Sep 2006 22:21:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0636-2, 2006-09-07), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277454
Ukryj nagłówki
Najprostszy przerób to przecier z dyni. Wymyć dynię, przeciąć na połowę
równikowo, wyjąć środek z nasionami, wyłyżeczkować wnętrze, pokroić na paski
popołudnikowo - tak najłatwiej, zwłaszcza gdy żebrowana, obrać ze skorupy.
Następnie paski pociąć na plasterki, cieńsze szybciej się rozgotowywują -
trwa to krócej więc i mniejsze straty witamin. Wlać na dno kotła/ garnka (są
takie duże emaliowane) trochę wody, na palnik podkladkę, aby się nie
przypalilo i zagotować. Gdy miękkie zmikować trzepaczkami ręcznego robota,
można też przetrzeć. Robotem szybciej i unika się prawdopodobnego zakażenia
musu zarodnikami pleśni.
Mus zagotować i jeżeli ma być dla małych dzieci lub na zupę dyniową
nakladać do wyparzonych sloików, zakręcać i pasteryzować. Pozostały
zagęszczać. Pod koniec zagęszczania dodać cukru i jeszcze trochę pogotować,
nakładać w słoiki jak poprzedni - można też połączyć z gorącą marmoladą z
innych owoców - jabłek, gruszek, śliwek, lub ich mieszanki, dobrze wymieszać
chwilę jeszcze posmażyć mieszając i nakładać w słoiki, pateryzować.
Ja zazwyczaj półprodukty do dalszego przerobu daję do słoików 3
litrowych, po nawale prac mozna tworzyc mieszanki i rozfasowywać do małych
słoiczków.
|