Data: 2006-09-08 07:32:22
Temat: Re: DYNIA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
KONFITURA Z DYNI
Obieramy dynię jak poprzednio z tym, że na konfiturę dynia musi być bardzo
dobrej jakości i o zwięzłym miąższu. Krajemy na kawałki grubości 1,5-2 cm i
długości 3 cm, lub na kostke o bokach 2-3 cm. WAŻYMY !!! Blanszujemy na
próbę w wrzątku przez 3-5 min i natychmiast ochałdzamy wrzucając je do zimne
wody. Jeżeli się rozgotują trzeba zrobic sobie wodę wapienną o stężeniu 1-2
% i macerujemy dynię przez 20-30 min, a następnie blanszujemy w gorącej
wodzie (85-90°C) przez 5-10 min. Gdy juz dobierzemy czas resztę dyni
blanszujemy w taki sam sposób.
Po schlodzeniu całości odsączamy na sicie i wsypujemy dynię do
emaliowanego naczynia i zalewamy wrzącym 75% syropem zostawiając na 8
godzin. Po tym czasie gotujemy dynię przez 8-10 min i znowu zostawiamy na 8
godzin. W trakcie drugiego gotowania dodajemy kwas cytrynowy w ilości 3g na
1kg dyni.
Syrop 75% wykonujemy z 1,2 kg cukru w 40 dag wody. Gotowanie przerywamy
przy osiągnięciu 65-68% stężenia, co odpowiada temperaturze wrzenia tego
syropu 104-105°C.
Konfiturę przekładamy w słoiki na gorąco.
|