Data: 2006-09-07 22:41:46
Temat: Re: DYNIA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edq61u$c42$1@atlantis.news.tpi.pl...
DYNIA LUB TYKWA MARYNOWANA
Wybieramy dojrzałe osobniki, dobrze wykształcone i bez wad. postępujemy
podobnie jak z dynią na przecier, z tym, że kroimy miękisz na kostkę o
bokach 1,5 -2cm. Kostkę blanszujemy przez 3-4min i ochładzamy natychmiast w
zimnej wodzie. Ukladamy w słoiki, w których na dnie są włożone przyprawy -
proporcje na słoiki 0,5 litra:
ziele angielskie - 3-4 ziarna
cynamon - kawałek kory
goździki 2-3 ziarna
Zalewa 1%:
woda - 135 dag
cukier - 49 dag
ocet
Pasteryzacja:
0,5 litra - 10 min przy temp 85°C
1litr - 15 min przy temp 85°C
2 litry - 20 min przy temp 85°C
3 litry - 25 min przy temp 85°C
|