Data: 2006-09-07 22:21:25
Temat: DYNIA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Najprostszy przerób to przecier z dyni. Wymyć dynię, przeciąć na połowę
równikowo, wyjąć środek z nasionami, wyłyżeczkować wnętrze, pokroić na paski
popołudnikowo - tak najłatwiej, zwłaszcza gdy żebrowana, obrać ze skorupy.
Następnie paski pociąć na plasterki, cieńsze szybciej się rozgotowywują -
trwa to krócej więc i mniejsze straty witamin. Wlać na dno kotła/ garnka (są
takie duże emaliowane) trochę wody, na palnik podkladkę, aby się nie
przypalilo i zagotować. Gdy miękkie zmikować trzepaczkami ręcznego robota,
można też przetrzeć. Robotem szybciej i unika się prawdopodobnego zakażenia
musu zarodnikami pleśni.
Mus zagotować i jeżeli ma być dla małych dzieci lub na zupę dyniową
nakladać do wyparzonych sloików, zakręcać i pasteryzować. Pozostały
zagęszczać. Pod koniec zagęszczania dodać cukru i jeszcze trochę pogotować,
nakładać w słoiki jak poprzedni - można też połączyć z gorącą marmoladą z
innych owoców - jabłek, gruszek, śliwek, lub ich mieszanki, dobrze wymieszać
chwilę jeszcze posmażyć mieszając i nakładać w słoiki, pateryzować.
Ja zazwyczaj półprodukty do dalszego przerobu daję do słoików 3
litrowych, po nawale prac mozna tworzyc mieszanki i rozfasowywać do małych
słoiczków.
|