| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-13 17:07:34
Temat: Dania jednogarnkowe-prośbaPodajcie jakieś przepisy na dania jednogarnkowe
bardzo was proszę.
Agnieszka
--
Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-13 20:05:29
Temat: Re: Dania jednogarnkowe-prośba
> Podajcie jakieś przepisy na dania jednogarnkowe
> bardzo was proszę.
> Agnieszka
>
> --
> Ależ bardzo proszę; Danie z fasolą i kiełbasą;
25 dk białej fasoli, 40 dk kiełbasy np. zwyczajnej, 2 papryki, 1 cebula, 2
ząbki czosnku, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżka mąki,
2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz
Fasola musi się moczyć 24 godz. w zimnej wodzie,gotuje się ją w tej samej,
osolonej wodzie 2 godz., na patelni na oleju podsmażyć posiekane cebulę i
czosnek, dodać pokrojoną grubo paprykę i kiełbasę,smażyć 5-10 min., potem
wszystko przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać przecier i mąkę rozprowadzoną
w małej ilości wody, przyprawić i dusić jeszcze 15 min, podawać z białym
pieczywem.
Mam nadzieję, że będzie smakowało - Ziuty
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-14 12:40:57
Temat: Re: Dania jednogarnkowe-prośba> > Podajcie jakieś przepisy na dania jednogarnkowe
> > bardzo was proszę.
> > Agnieszka
Klasyczny gulasz węgierski:
1 kg pierwszej krzyżowej, papryka w proszku, 3 marchewki, 2 cebule, 2
zielone papryki, 1/2 kg ziemniaków, mąka i jajko na kluseczki, sól, pieprz.
Mięso kroimy na małe kawałki, cebulę w kostkę, na patelni na oleju (w
orginale smalcu) podsmażamy paprykę w proszku (podług uznania, wg mojego
czym więcej tym lepiej). Wrzucamy mięso i cebulę i podsmażamy. Wlewamy dwie
szklanki wody (wcześniej jeśli potrzeba przekładamy z pateli do garnka) i
wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Po jakimś czasie, gdy mięso
zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone ziemniaki, a 15 min. przed końcem
gotowania dodajemy pokrojoną paprykę. Z ok. 80 g mąki, jajka i soli
zagniatamy ciasto, z którego następnie odrywamy malutkie kluseczki. Wrzucamy
do gulaszu i czekamy aż wypłyną. Sól, pieprz do smaku i gotowe. Czas
przygotowania ok. godziny, ale naprawdę warto!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |