| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-13 09:24:44
Temat: dorsz z chrzanem (P)Jako że dzisiaj 40 dni postu sie zaczyna, wiec proponuje danie o tyle postne,
że ryba, o tyle wykwintne, ze ja zwykle gosci tym przyjmuje i o tyle proste,
ze niesposob skopac.
Najlepszy jest świeży dorsz. Może być mrożony morszczuk, mintaj, albo inna
chuda morska ryba .Niewykluczone, że i łosoś zalśniłby pełnym blaskiem.Kawałki
posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i obsmażyć. Nie muszą być
dosmażone. Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować olejem i ułożyć na dnie
kawałki ryby. Słoik chrzanu - raczej taki duży - wymieszać z dwiema łyżkami
kwaśnej śmietany i rozprowadzić chrzan na rybie. Dwie średnie cebule pokroić
w grubsze plastry albo grubo posiekać i położyć na chrzan równo i dekoracyjnie
Teraz ostatnia warstwa: kwaśna, gęsta śmietana. Nie przykrywać! W piekarniku w
temperaturze dwustu stopni pieczemy potrawę tak długo, aż ze śmietany zrobi się
brązowawa skorupka. Trwa to około jednej godziny - przynajmniej teoretycznie.
Bywa, że dopiero po dziewięćdziesięciu minutach wierzch zapiekanki przybiera
przyjemny złoty kolor. Tak właśnie zdarzyło się ostatnio. Dobrze, że goście
chcieli pogadać i potrawa spokojnie "doszła". Zwykle podaję do tego pieczywo ,
najlepiej wiejski chleb z dużego bochenka.
Jeśli coś zostanie ( rzadko, ale sie zdarza), to na zimno tez jest bardzo
smaczne. Pozdrawiam chrzanowo Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-03 22:32:05
Temat: Re: dorsz z chrzanem (P)Witam,
Chcialam pieknie podziekowac ze ten wspanialy przepis.
Rodzina zachwycona - zastanawialam sie kiedy zaczna wylizywac naczynie
zaroodporne . :))))))
Nic niestety nie zostalo, wiec na zimno nie mialam okazji wyprobowac.
Nastepnym razem zrobie wieksza porcje.
Jeszcze raz dziekuje za przepisik :)
--
Pozdrawiam
Valentine
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |