| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-13 16:42:46
Temat: nalewkaWitam grupowiczów!!!
Od dłuższego czasu bezskutecznie szukam przepisu na nalewkę jabłkową tzw
jabłecznik lub likier na jej bazie. Jeśli ktoś ma dobry przepis proszę na
priv. Chętnie się odwdzięczę w marę możliwości. Maciej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-13 18:06:34
Temat: Re: nalewka
. Chętnie się odwdzięczę w marę możliwości. Maciej.
>
>
A jakie sa te możliwosci? Ostatnio proponowano chomika....;-)))
Eva T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-13 20:30:07
Temat: Re: nalewka
"Pinki" <z...@2...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:a4e4o6$pe0$1@news.tpi.pl...
> Witam grupowiczów!!!
> Od dłuższego czasu bezskutecznie szukam przepisu na nalewkę jabłkowš tzw
> jabłecznik lub likier na jej bazie. Jeli kto ma dobry przepis proszę na
> priv. Chętnie się odwdzięczę w marę możliwoci. Maciej.
>
Nie podaje nic co jest do znalezienia w polskich ksiazkach. Znalazlem
przepis na likier gruszkowy w niemieckiej. Mozesz zamienic na jablka i
poewnie tez bedzie
smakowalo.
600 g jablek, 200 g cukru, 750 g wodki, 300-400 g roztworu cukrowego.
Gruszki po umyciu nie obierac, podzielic na czesci osme i usunac gniazda
nasienne. Zasypac cukrem i zalac wodka. Szczelnie zamnknac i macerowac 6 do
8 tygodni w slonecznym miejscu. Nastepnie przefiltrowac ciecz, polaczyc z
roztworem cukrowym, silnie wstrzasnac i odstawic do przegryzienia na kilka
tygodni. Od czasu do czasu wstrzasac. Oczywiscie im dluzej stoi tym lepiej
smakuje.
Roztwor cukrowy robi sie nastepujaco: 1/2 litra wody zagotowc z 250 gramami
cukru mieszac az do zupelnego rozpuszczenia krysztalkow. Nastepnie wode
cukrowa ostudzic.
W czasach wojny polsko-jaruzelskiej, obilem z bimbru Zlota polska jesien
domowej roboty zalewajac obierki jablkowe. Potem dodawalem albo duzo
cukrowej wody, wowczas wychodzil likier, ceniony przez ciotunie, ktore
myslaly, ze to z zagranicy albo pyszna mocna wodka jablkowa.
Irek, jeden z ostatnich nalewkowych Sarmatow
PS. Ostatnio stalem sie wlascicielem skrzynki alkoholu. Zajechalem w gosci
do kolegi, ktory zamieszakal z innym po tzw. przejsciach. Chlopaki
postanowili nie pic, bo obaj zostali bez pracy, jednemu pojawil sie rak na
klejnotach rodzinnych a drugi ma klopoty z szurnieta przyjaciolka. No to
wpadli na pomysl, ze najlepiej oddac mi, bo zapiaj sie na smierc. Ma sie,
kuchnia szczescie, nie?!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-14 04:30:29
Temat: Re: nalewka
"Irek Zablocki" <i...@w...de> wrote in message
news:a4ejmj$vik$02$1@news.t-online.com...
>
>
> Irek, jeden z ostatnich nalewkowych Sarmatow
Nie jestes ostatni ja na oczyznie podtrzymuje te sarmackie tradycje z
prawdziwa godnoscia,
pozdrawiam,
Slav
P.s. A to nalewka:
Nalewka na pigwie i jablkach
Jablka pokroic na kawalki, dosypac rodzynek (ok. 1/4 -1/5 objetosci pigwy),
zalac spirytusem pol na pol z wodka. Postawic w ciemnym miejscu albo
zapakowac. Odczekac 6 tygodni, zlac plyn, owoce zasypac cukrem i zostawic na
3 tygodnie. Po trzech tygodniach to slodkie co powstanie w gasiorku dolac do
reszty w ilosci jaka kto lubi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-14 10:16:59
Temat: Re: nalewka
Użytkownik "Pinki" <z...@2...pl> napisał w wiadomości
news:a4e4o6$pe0$1@news.tpi.pl...
> Witam grupowiczów!!!
> Od dłuższego czasu bezskutecznie szukam przepisu na nalewkę
jabłkowš tzw
> jabłecznik lub likier na jej bazie. Jeli kto ma dobry przepis
proszę na
> priv. Chętnie się odwdzięczę w marę możliwoci. Maciej.
>
>
>
> Mam w domu książkę traktującą o tym temacie tzn. nalewkach
likierach winach
itp. , niestety nie ma w niej żadnego przepisu na nalewkę lub
likier. Jabłecznik
natomiast zawsze będzie winem, jedyny przepis jaki z grubsza
mógłby odpowiadać to Calvados ale ten jest ze spirytusu
jabłkowego - znaczy sam musiałbyś go wypędzić, wyleżakować w
dębowej beczce rok albo dwa
poddać jeszcze kilku zabiegom i wtedy otrzymasz namiastkę
normandzkiego
Calvadosu
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-14 11:01:56
Temat: Re: nalewka[...]
> W czasach wojny polsko-jaruzelskiej, obilem z bimbru Zlota polska jesien
> domowej roboty zalewajac obierki jablkowe. Potem dodawalem albo duzo
> cukrowej wody, wowczas wychodzil likier, ceniony przez ciotunie, ktore
> myslaly, ze to z zagranicy albo pyszna mocna wodka jablkowa.
No to żeś się musiał namęczyć chłopie. Ja tam korzystałem z dobrodziejstw
rynku, jabłek na szczęście nie brakowało, wręcz było ich za dużo to
pakowano to jako przecier do szarlotki w słoiki, już było posłodzone a
cukier był na kartki.
Za pierwszym razem o mało chałupy nie rozwaliłem. Tak to buzowało.
;-)))
> Irek, jeden z ostatnich nalewkowych Sarmatow
>
> PS. Ostatnio stalem sie wlascicielem skrzynki alkoholu. Zajechalem w
gosci
[...]
> wpadli na pomysl, ze najlepiej oddac mi, bo zapiaj sie na smierc. Ma
sie,
> kuchnia szczescie, nie?!
Wątrobę. Zdrową. ;-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-14 17:34:49
Temat: Re: nalewkaMożliwośc mam duże tylko nie mam chomika, co Cię interesuje?
Użytkownik Eva <e...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a4e9pl$8g6$...@n...tpi.pl...
>
> . Chętnie się odwdzięczę w marę możliwości. Maciej.
> >
> >
> A jakie sa te możliwosci? Ostatnio proponowano chomika....;-)))
>
> Eva T.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-14 20:39:04
Temat: Re: nalewkaDzieki za odpowiedzi jest to mój ulubiony temat (nalewki) jesli ktos czegos
szuka polecam sie, chdzi o przepisy. pozdrowka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-15 19:54:53
Temat: Re: nalewka
"Slavek Siegmund" <s...@s...ca> schrieb im Newsbeitrag
news:BkHa8.20275$Hv5.2820272@news20.bellglobal.com..
.
>
> "Irek Zablocki" <i...@w...de> wrote in message
> news:a4ejmj$vik$02$1@news.t-online.com...
> >
> >
> > Irek, jeden z ostatnich nalewkowych Sarmatow
>
> Nie jestes ostatni ja na oczyznie podtrzymuje te sarmackie tradycje z
> prawdziwa godnoscia,
>
Slowem: "Jeszcze Polska nie zginela"
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
>
> P.s. A to nalewka:
>
> Nalewka na pigwie i jablkach
>
> Jablka pokroic na kawalki, dosypac rodzynek (ok. 1/4 -1/5 objetosci
pigwy),
> zalac spirytusem pol na pol z wodka. Postawic w ciemnym miejscu albo
> zapakowac. Odczekac 6 tygodni, zlac plyn, owoce zasypac cukrem i zostawic
na
> 3 tygodnie. Po trzech tygodniach to slodkie co powstanie w gasiorku dolac
do
> reszty w ilosci jaka kto lubi.
>
Slav, jak to jest z tym wystawianiem na slonce albo zaleceniem, zeby w
ciemnosci przetrzymywac?
Raz tak, raz inaczej?
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-16 01:59:45
Temat: Re: nalewka
Mozna zrobic cos takiego: obierki z bardzo dobrze umytych jablek (najlepiej
tych o zielonej skorce) zalac mocna wodka okolo 75% (moze byc mieszanka
spirytusu i wodki), mozna dodac odrobinke cynamonu i kardamonu (nie
zaszkodzi) odczekac min 2 tygodnie rozcienczyc lekko poslodzona woda,
przecedzic przez filtr do kawy i juz.
Bedzie to licha namiastka calvados ale lepsze to niz nic.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |