Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: dorsz z chrzanem (P)
Date: 13 Feb 2002 10:24:44 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 22
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1013592284 1775 192.168.240.245 (13 Feb 2002 09:24:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Feb 2002 09:24:44 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.205.248.118, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95863
Ukryj nagłówki
Jako że dzisiaj 40 dni postu sie zaczyna, wiec proponuje danie o tyle postne,
że ryba, o tyle wykwintne, ze ja zwykle gosci tym przyjmuje i o tyle proste,
ze niesposob skopac.
Najlepszy jest świeży dorsz. Może być mrożony morszczuk, mintaj, albo inna
chuda morska ryba .Niewykluczone, że i łosoś zalśniłby pełnym blaskiem.Kawałki
posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i obsmażyć. Nie muszą być
dosmażone. Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować olejem i ułożyć na dnie
kawałki ryby. Słoik chrzanu - raczej taki duży - wymieszać z dwiema łyżkami
kwaśnej śmietany i rozprowadzić chrzan na rybie. Dwie średnie cebule pokroić
w grubsze plastry albo grubo posiekać i położyć na chrzan równo i dekoracyjnie
Teraz ostatnia warstwa: kwaśna, gęsta śmietana. Nie przykrywać! W piekarniku w
temperaturze dwustu stopni pieczemy potrawę tak długo, aż ze śmietany zrobi się
brązowawa skorupka. Trwa to około jednej godziny - przynajmniej teoretycznie.
Bywa, że dopiero po dziewięćdziesięciu minutach wierzch zapiekanki przybiera
przyjemny złoty kolor. Tak właśnie zdarzyło się ostatnio. Dobrze, że goście
chcieli pogadać i potrawa spokojnie "doszła". Zwykle podaję do tego pieczywo ,
najlepiej wiejski chleb z dużego bochenka.
Jeśli coś zostanie ( rzadko, ale sie zdarza), to na zimno tez jest bardzo
smaczne. Pozdrawiam chrzanowo Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|