Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia De volaille

Grupy

Szukaj w grupach

 

De volaille

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-19 10:53:43

Temat: De volaille
Od: Olenka <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiem .. jest to potrawa z kurczaka , ale ja mam schab i chciałabym z
niego coś zrobić .... właśnie de volaile , tylko nie wiem czy taki
rozbity już mam lekko podsmażyć i potem zwinąć czy zrobić , panierka i
na patelnię, boję się że w środku będzie surowe pomocy!!! Ja dopiero
zaczynam swoją przygodę z kuchnią mięsną więc błagam o pomoc !!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-19 10:56:56

Temat: Re: De volaille
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wiem .. jest to potrawa z kurczaka , ale ja mam schab i chciałabym z

> niego coś zrobić .... właśnie de volaile , tylko nie wiem czy taki
> rozbity już mam lekko podsmażyć i potem zwinąć czy zrobić ,
panierka
> i
> na patelnię, boję się że w środku będzie surowe pomocy!!! Ja dopiero

> zaczynam swoją przygodę z kuchnią mięsną więc błagam o pomoc !!!

A ja chyba kończę, bo mi wątroba siada :)))
Oczywiście, że możesz zrobić ze schabu, niewiele ustępuje
delikatnością mięsu z kurczaka. Rozbij, posyp przyprawami, wsadź masło,
opanieruj, obsmaż najpier na ostrym ogniu, potem dosmaż na niewielkim
(można na wszelki wypadek podlac odrobiną wrzątku).
Wyjdzie na pewno.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 11:06:43

Temat: Re: De volaille
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Olenka wrote:

> Wiem .. jest to potrawa z kurczaka , ale ja mam schab i chciałabym z
> niego coś zrobić .... właśnie de volaile ,

Tzn. chcesz zrobić rolady wieprzowe? ;-)

> tylko nie wiem czy taki
> rozbity już mam lekko podsmażyć

Smażone mięso trudno będzie zawinąć.

> i potem zwinąć czy zrobić , panierka i
> na patelnię, boję się że w środku będzie surowe pomocy!!! Ja dopiero
> zaczynam swoją przygodę z kuchnią mięsną więc błagam o pomoc !!!

Nie będzie surowe, musisz po prostu dłużej smażyć - najpierw na ostrym
ogniu obsmazyć, a potem na malutkim, pod przykryciem jeszcze trochę.
Sprawdź wykałaczką, czy dobre.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 11:09:10

Temat: Re: De volaille
Od: Olenka <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

hmm,... OK!!!
To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek boczku,
sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem zawinę , obtoczę w
jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do rondelka z masłem i
podlac wodą żeby "doszły" ??

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 11:59:30

Temat: Re: De volaille
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> hmm,... OK!!!
> To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek
boczku, ,
> sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem zawinę ,
> obtoczę w
> jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do rondelka z masłem i
> podlac wodą żeby "doszły" ??

Wkładaj sobie, co chcesz, tzn. co lubisz. Choć uważam, że z tym
boczkiem i resztą to przesada (no, chyba, że nie wsadzisz masła). Ale
o gustach się nie dyskutuje :)Z tym dochodzeniem w rondelku z masłem -
bardzo dobry pomysł, ale na Boga, na minimalnym ogniu i pod
przykryciem, bo masło się przypali (troszkę zrumienić się może, naweto
dobrze, bo nada mięsu dodatkowy, ciekawy aromat).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 12:04:38

Temat: Re: De volaille
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Olenka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cdga53$4f7$1@inews.gazeta.pl...
> hmm,... OK!!!
> To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek boczku,
> sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem zawinę , obtoczę w
> jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do rondelka z masłem i
> podlac wodą żeby "doszły" ??

Jesli maslo, to klarowane, a wody "kapke" i na chwile pod pokrywke.

Albo mozesz zrobic roladki: roztlucz mieso, przypraw (mozna tez posmarowac
musztarda), powkladaj co tam masz(wtedy lepiej b/sera), zwin, zepnij
wykalaczka, oprosz lekko maka i podsmaz na patelni, a potem do garnka z
wrzaca woda(listek,ziele,pieprz) i udus.

Wszystko przygotowuje sie z surowego,nie z podsmazonego miesa.

Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 12:31:15

Temat: Re: De volaille
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 19 Jul 2004 13:09:10 +0200, Olenka
<o...@g...pl> wrote:

>hmm,... OK!!!
>To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek boczku,
>sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem zawinę , obtoczę w
>jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do rondelka z masłem i
>podlac wodą żeby "doszły" ??


to juz zaczyna podejrzanie wygladac jak zrazy zawijane, ktore ja
robie ze schabu, bo wolowinynie jadam. zawijam w mieso
(cieniutkie) co pod reka - a to pasek boczku - np wielkosci m/w
tego kawalka wieprzowiny, cebule, korniszon, kawalek sliwki
suszonej albo moreli, albo jablka, ale to sie lubi rozlatywac,
albo plasterki pociete w jakies slupki pieczarek (szyk wyrazow mi
padl juz dawno ;))). takie cos zwijam, spinam wykalaczka ,
obtaczam w mace z przyprawami, obsmazam dosc ostro, przekladam do
sagana, podlewam woda, ewentualnie dodaje jeszcze troche przypraw
uzytych w panierce. dusze, zageszczam sos woda (badz smietana) z
maka, i juz. papryka konserwowa jak najbardziej, ser to raczej na
szybkie smzenie a nie dluzsze duszenie bo sie zamieni w tluszcz i
zniknie ;). masla nie musisz, wystarczy tluszczu ze smazenia i
tego, co wyjdzie z danego miesa.

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 13:44:41

Temat: Re: De volaille
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


Zgadzam sie z "Krysia Thompson", ktora pisze:

> to juz zaczyna podejrzanie wygladac jak zrazy zawijane,

Rzeczywiscie, to o co prosi "Olenka" pisząc:

>> To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek
>> boczku, sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem
>> zawinę, obtoczę w jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do
>> rondelka z masłem i podlac wodą żeby "doszły" ??

i przepis, ktory Krysia podala, to klasyczne zrazy zawijane,a przez
klasyczne rozumiem jak najbardziej tradycyjnie robione w eMowym domu z
dziada pradziada ... z babki prababki dokladniej ;-)

Klasyczny dewolaj natomiast ma maslo w srodku, ewentualnie zolty ser.
Zreszta to juz bylo, nihil novi ;-) np. o tu:

http://tinyurl.com/5bn4l

Pozrawiam,
eM donosiciel











› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 14:35:55

Temat: Re: De volaille
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 19 Jul 2004 14:44:41 +0100, "eM" <...@...c> wrote:

>
>Zgadzam sie z "Krysia Thompson", ktora pisze:
>
>> to juz zaczyna podejrzanie wygladac jak zrazy zawijane,
>
>Rzeczywiscie, to o co prosi "Olenka" pisz?c:
>
>>> To mam jeszcze pytanie bo chcia?abym do ?rodka wsadzi? kawa?ek
>>> boczku, sera ?ó?tego i papryki (konserwowa czy ?wie?a), potem
>>> zawin?, obtocz? w jajku, bu?ce usma?? i potem powinnam w?a?y? do
>>> rondelka z mas?em i podlac wod? ?eby "dosz?y" ??
>
>i przepis, ktory Krysia podala, to klasyczne zrazy zawijane,a przez
>klasyczne rozumiem jak najbardziej tradycyjnie robione w eMowym domu z
>dziada pradziada ... z babki prababki dokladniej ;-)
>
>Klasyczny dewolaj natomiast ma maslo w srodku, ewentualnie zolty ser.
>Zreszta to juz bylo, nihil novi ;-) np. o tu:
>
>http://tinyurl.com/5bn4l
>
>Pozrawiam,
>eM donosiciel
>
>
nie no klasyczny chyba jednak SERA nie ma w sobie, wariacja na
temat - moze i ma.

a tak nawiasem to te zrazy z dzaiada pradziada i babki prababki
nie za lykowate? ja bym jednak wziela jakies mlodsze mieso ;P

pierz
>
>
>
>
>
>
>

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 16:48:48

Temat: Re: De volaille
Od: Olenka <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

ZROBIŁAM i jak na mój gust wyszło suuper
a robiłam tak
masełko zmieszałam z czosnkiem , natką i przyprawami i tym smarowałam
delikatnie potem kładłam boczek, paprykę zieloną surową i czerwoną
marynowaną do tego słupek żółtego sera !!!
Smażyłam, uprzednio obtoczone w mące , jajku i bułce !!! Wykałaczki
okazały się zbędne !!!
Pozdrawiam , dziękując za podpowiedzi !!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak sie nazywa to francuskie danie?
pyzy ziemniaczane z mięsem
pizza wczorajsza
Mrożenie bobu?
Mam prośbę, czy ktoś zna takie ciasto i może je robił ???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »