« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-19 10:53:43
Temat: De volailleWiem .. jest to potrawa z kurczaka , ale ja mam schab i chciałabym z
niego coś zrobić .... właśnie de volaile , tylko nie wiem czy taki
rozbity już mam lekko podsmażyć i potem zwinąć czy zrobić , panierka i
na patelnię, boję się że w środku będzie surowe pomocy!!! Ja dopiero
zaczynam swoją przygodę z kuchnią mięsną więc błagam o pomoc !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-19 10:56:56
Temat: Re: De volaille> Wiem .. jest to potrawa z kurczaka , ale ja mam schab i chciałabym z
> niego coś zrobić .... właśnie de volaile , tylko nie wiem czy taki
> rozbity już mam lekko podsmażyć i potem zwinąć czy zrobić ,
panierka
> i
> na patelnię, boję się że w środku będzie surowe pomocy!!! Ja dopiero
> zaczynam swoją przygodę z kuchnią mięsną więc błagam o pomoc !!!
A ja chyba kończę, bo mi wątroba siada :)))
Oczywiście, że możesz zrobić ze schabu, niewiele ustępuje
delikatnością mięsu z kurczaka. Rozbij, posyp przyprawami, wsadź masło,
opanieruj, obsmaż najpier na ostrym ogniu, potem dosmaż na niewielkim
(można na wszelki wypadek podlac odrobiną wrzątku).
Wyjdzie na pewno.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 11:06:43
Temat: Re: De volailleOlenka wrote:
> Wiem .. jest to potrawa z kurczaka , ale ja mam schab i chciałabym z
> niego coś zrobić .... właśnie de volaile ,
Tzn. chcesz zrobić rolady wieprzowe? ;-)
> tylko nie wiem czy taki
> rozbity już mam lekko podsmażyć
Smażone mięso trudno będzie zawinąć.
> i potem zwinąć czy zrobić , panierka i
> na patelnię, boję się że w środku będzie surowe pomocy!!! Ja dopiero
> zaczynam swoją przygodę z kuchnią mięsną więc błagam o pomoc !!!
Nie będzie surowe, musisz po prostu dłużej smażyć - najpierw na ostrym
ogniu obsmazyć, a potem na malutkim, pod przykryciem jeszcze trochę.
Sprawdź wykałaczką, czy dobre.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 11:09:10
Temat: Re: De volaillehmm,... OK!!!
To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek boczku,
sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem zawinę , obtoczę w
jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do rondelka z masłem i
podlac wodą żeby "doszły" ??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 11:59:30
Temat: Re: De volaille> hmm,... OK!!!
> To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek
boczku, ,
> sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem zawinę ,
> obtoczę w
> jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do rondelka z masłem i
> podlac wodą żeby "doszły" ??
Wkładaj sobie, co chcesz, tzn. co lubisz. Choć uważam, że z tym
boczkiem i resztą to przesada (no, chyba, że nie wsadzisz masła). Ale
o gustach się nie dyskutuje :)Z tym dochodzeniem w rondelku z masłem -
bardzo dobry pomysł, ale na Boga, na minimalnym ogniu i pod
przykryciem, bo masło się przypali (troszkę zrumienić się może, naweto
dobrze, bo nada mięsu dodatkowy, ciekawy aromat).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 12:04:38
Temat: Re: De volaille
Użytkownik "Olenka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cdga53$4f7$1@inews.gazeta.pl...
> hmm,... OK!!!
> To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek boczku,
> sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem zawinę , obtoczę w
> jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do rondelka z masłem i
> podlac wodą żeby "doszły" ??
Jesli maslo, to klarowane, a wody "kapke" i na chwile pod pokrywke.
Albo mozesz zrobic roladki: roztlucz mieso, przypraw (mozna tez posmarowac
musztarda), powkladaj co tam masz(wtedy lepiej b/sera), zwin, zepnij
wykalaczka, oprosz lekko maka i podsmaz na patelni, a potem do garnka z
wrzaca woda(listek,ziele,pieprz) i udus.
Wszystko przygotowuje sie z surowego,nie z podsmazonego miesa.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 12:31:15
Temat: Re: De volailleOn Mon, 19 Jul 2004 13:09:10 +0200, Olenka
<o...@g...pl> wrote:
>hmm,... OK!!!
>To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek boczku,
>sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem zawinę , obtoczę w
>jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do rondelka z masłem i
>podlac wodą żeby "doszły" ??
to juz zaczyna podejrzanie wygladac jak zrazy zawijane, ktore ja
robie ze schabu, bo wolowinynie jadam. zawijam w mieso
(cieniutkie) co pod reka - a to pasek boczku - np wielkosci m/w
tego kawalka wieprzowiny, cebule, korniszon, kawalek sliwki
suszonej albo moreli, albo jablka, ale to sie lubi rozlatywac,
albo plasterki pociete w jakies slupki pieczarek (szyk wyrazow mi
padl juz dawno ;))). takie cos zwijam, spinam wykalaczka ,
obtaczam w mace z przyprawami, obsmazam dosc ostro, przekladam do
sagana, podlewam woda, ewentualnie dodaje jeszcze troche przypraw
uzytych w panierce. dusze, zageszczam sos woda (badz smietana) z
maka, i juz. papryka konserwowa jak najbardziej, ser to raczej na
szybkie smzenie a nie dluzsze duszenie bo sie zamieni w tluszcz i
zniknie ;). masla nie musisz, wystarczy tluszczu ze smazenia i
tego, co wyjdzie z danego miesa.
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 13:44:41
Temat: Re: De volaille
Zgadzam sie z "Krysia Thompson", ktora pisze:
> to juz zaczyna podejrzanie wygladac jak zrazy zawijane,
Rzeczywiscie, to o co prosi "Olenka" pisząc:
>> To mam jeszcze pytanie bo chciałabym do środka wsadzić kawałek
>> boczku, sera żółtego i papryki (konserwowa czy świeża), potem
>> zawinę, obtoczę w jajku, bułce usmażę i potem powinnam włażyć do
>> rondelka z masłem i podlac wodą żeby "doszły" ??
i przepis, ktory Krysia podala, to klasyczne zrazy zawijane,a przez
klasyczne rozumiem jak najbardziej tradycyjnie robione w eMowym domu z
dziada pradziada ... z babki prababki dokladniej ;-)
Klasyczny dewolaj natomiast ma maslo w srodku, ewentualnie zolty ser.
Zreszta to juz bylo, nihil novi ;-) np. o tu:
http://tinyurl.com/5bn4l
Pozrawiam,
eM donosiciel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 14:35:55
Temat: Re: De volailleOn Mon, 19 Jul 2004 14:44:41 +0100, "eM" <...@...c> wrote:
>
>Zgadzam sie z "Krysia Thompson", ktora pisze:
>
>> to juz zaczyna podejrzanie wygladac jak zrazy zawijane,
>
>Rzeczywiscie, to o co prosi "Olenka" pisz?c:
>
>>> To mam jeszcze pytanie bo chcia?abym do ?rodka wsadzi? kawa?ek
>>> boczku, sera ?ó?tego i papryki (konserwowa czy ?wie?a), potem
>>> zawin?, obtocz? w jajku, bu?ce usma?? i potem powinnam w?a?y? do
>>> rondelka z mas?em i podlac wod? ?eby "dosz?y" ??
>
>i przepis, ktory Krysia podala, to klasyczne zrazy zawijane,a przez
>klasyczne rozumiem jak najbardziej tradycyjnie robione w eMowym domu z
>dziada pradziada ... z babki prababki dokladniej ;-)
>
>Klasyczny dewolaj natomiast ma maslo w srodku, ewentualnie zolty ser.
>Zreszta to juz bylo, nihil novi ;-) np. o tu:
>
>http://tinyurl.com/5bn4l
>
>Pozrawiam,
>eM donosiciel
>
>
nie no klasyczny chyba jednak SERA nie ma w sobie, wariacja na
temat - moze i ma.
a tak nawiasem to te zrazy z dzaiada pradziada i babki prababki
nie za lykowate? ja bym jednak wziela jakies mlodsze mieso ;P
pierz
>
>
>
>
>
>
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 16:48:48
Temat: Re: De volailleZROBIŁAM i jak na mój gust wyszło suuper
a robiłam tak
masełko zmieszałam z czosnkiem , natką i przyprawami i tym smarowałam
delikatnie potem kładłam boczek, paprykę zieloną surową i czerwoną
marynowaną do tego słupek żółtego sera !!!
Smażyłam, uprzednio obtoczone w mące , jajku i bułce !!! Wykałaczki
okazały się zbędne !!!
Pozdrawiam , dziękując za podpowiedzi !!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |