« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-19 10:14:41
Temat: jak sie nazywa to francuskie danie?to cos w rodzaju pasztetu, tylko z warzyw, czesto robione wielokolorowe np.
wartwa zielona z brokul, czerwona z marchwi i biala z selera. to jest w
foremce, jak pasztet, ale nie wiem, czy jest pieczone. w kazdym razie
podawane w plasterkach na zimno na kanapki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-19 10:21:20
Temat: Re: jak sie nazywa to francuskie danie?> to cos w rodzaju pasztetu, tylko z warzyw, czesto robione
> wielokolorowe np.
> wartwa zielona z brokul, czerwona z marchwi i biala z selera. to
jest
> w
> foremce, jak pasztet, ale nie wiem, czy jest pieczone. w kazdym
razie
> podawane w plasterkach na zimno na kanapki.
To odmiana terriny, czyli czegoś pasztetopodobnego. Nazwa "terrina"
bierze się od naczynia, w którym jest robiona.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 10:30:04
Temat: Re: jak sie nazywa to francuskie danie?Użytkownik "Leo" <p...@p...pl> napisał w wiadomości
news:1fe7657e652f472bef69c4173a76d8b8@news.home.net.
pl...
> To odmiana terriny, czyli czegoś pasztetopodobnego. Nazwa "terrina"
> bierze się od naczynia, w którym jest robiona.
dzieki - to chyba to:) nie wiesz, czy to robi sie z zelatyna?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 10:41:55
Temat: Re: jak sie nazywa to francuskie danie?
> dzieki - to chyba to:) nie wiesz, czy to robi sie z zelatyna?
Nie, podobnie jak pasztet, którym terrina po prostu jest. Terrina
powinna byc gotowana w szczelnym naczyniu w kąpieli wodnej, dzięki
czemu jest delikatniejsza od "chamskiego" pasztetu. Choć ja wole ten
"chamski" pasztet właśnie, szczególnie z dziczyzny :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |