Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak sie nazywa to francuskie danie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak sie nazywa to francuskie danie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-19 10:14:41

Temat: jak sie nazywa to francuskie danie?
Od: "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

to cos w rodzaju pasztetu, tylko z warzyw, czesto robione wielokolorowe np.
wartwa zielona z brokul, czerwona z marchwi i biala z selera. to jest w
foremce, jak pasztet, ale nie wiem, czy jest pieczone. w kazdym razie
podawane w plasterkach na zimno na kanapki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-19 10:21:20

Temat: Re: jak sie nazywa to francuskie danie?
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> to cos w rodzaju pasztetu, tylko z warzyw, czesto robione
> wielokolorowe np.
> wartwa zielona z brokul, czerwona z marchwi i biala z selera. to
jest
> w
> foremce, jak pasztet, ale nie wiem, czy jest pieczone. w kazdym
razie
> podawane w plasterkach na zimno na kanapki.

To odmiana terriny, czyli czegoś pasztetopodobnego. Nazwa "terrina"
bierze się od naczynia, w którym jest robiona.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 10:30:04

Temat: Re: jak sie nazywa to francuskie danie?
Od: "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Leo" <p...@p...pl> napisał w wiadomości
news:1fe7657e652f472bef69c4173a76d8b8@news.home.net.
pl...

> To odmiana terriny, czyli czegoś pasztetopodobnego. Nazwa "terrina"
> bierze się od naczynia, w którym jest robiona.


dzieki - to chyba to:) nie wiesz, czy to robi sie z zelatyna?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-19 10:41:55

Temat: Re: jak sie nazywa to francuskie danie?
Od: "Leo" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


> dzieki - to chyba to:) nie wiesz, czy to robi sie z zelatyna?

Nie, podobnie jak pasztet, którym terrina po prostu jest. Terrina
powinna byc gotowana w szczelnym naczyniu w kąpieli wodnej, dzięki
czemu jest delikatniejsza od "chamskiego" pasztetu. Choć ja wole ten
"chamski" pasztet właśnie, szczególnie z dziczyzny :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pyzy ziemniaczane z mięsem
pizza wczorajsza
Mrożenie bobu?
Mam prośbę, czy ktoś zna takie ciasto i może je robił ???
chłodnik piwny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »