Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Debiutant w barze :)))

Grupy

Szukaj w grupach

 

Debiutant w barze :)))

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-31 12:45:43

Temat: Debiutant w barze :)))
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

No, nie chodzi o mój własny bar, ale o to, że postanowiłam popróbować
drinków innych niż tylko nieśmiertelna wódka z sokiem pomarańczowym czy
gin z tonikiem...
Zaglądnęłam na stronę


http://www.cocktailtimes.com/cocktailrecipe

i olśniła mnie dostępna tam różnorodność i bogactwo receptur.
Ale mam trzy pytania:

1. Przepisy są po angielsku i od czasu do czasu pojawia się w nich coś,
co jest określane jako heavy cream lub light cream. Domyślam się, że
chodzi o śmietankę, ale jaka jest różnica pomiędzy heavy a light? Czy
chodzi o tłustość?

2. W niektórych przepisach, gdzie - zgodnie z nazwą - winno wśród
składników figurować mleko, natknęłam się na coś, co nazwano "Half nad
Half". Czy ktoś wie, co to jest? Czy to jakiś specjalny rodzaj mleka?

3. Jaki to alkohol - Triple Sec? Widziałam ostatnio w sklepie w gablotce
obok Creme de Menthe i Blue Curacao. Czy to ma jakiś konkretny smak -
ziołowy, owocowy czy co?

Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli moje pytania trącą
wyjątkową niewiedzą, ale - jako się rzekło - debiutuję "w tym temacie".

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-01 04:27:39

Temat: Re: Debiutant w barze :)))
Od: af <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora




Joanna Sereinig wrote:

> No, nie chodzi o mój własny bar, ale o to, że postanowiłam popróbować
> drinków innych niż tylko nieśmiertelna wódka z sokiem pomarańczowym czy
> gin z tonikiem...
> Zaglądnęłam na stronę
>
> http://www.cocktailtimes.com/cocktailrecipe
>
> i olśniła mnie dostępna tam różnorodność i bogactwo receptur.
> Ale mam trzy pytania:
>
> 1. Przepisy są po angielsku i od czasu do czasu pojawia się w nich coś,
> co jest określane jako heavy cream lub light cream. Domyślam się, że
> chodzi o śmietankę, ale jaka jest różnica pomiędzy heavy a light? Czy
> chodzi o tłustość?
>
> 2. W niektórych przepisach, gdzie - zgodnie z nazwą - winno wśród
> składników figurować mleko, natknęłam się na coś, co nazwano "Half nad
> Half". Czy ktoś wie, co to jest? Czy to jakiś specjalny rodzaj mleka?
>
> 3. Jaki to alkohol - Triple Sec? Widziałam ostatnio w sklepie w gablotce
> obok Creme de Menthe i Blue Curacao. Czy to ma jakiś konkretny smak -
> ziołowy, owocowy czy co?
>
> Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli moje pytania trącą
> wyjątkową niewiedzą, ale - jako się rzekło - debiutuję "w tym temacie".
>
> Joanna

Hevy cream = smietana 40%
light cream = smietana 20%, obie daja sie ubijac, a ta pierwsza gdy dluzej
postoi zmienia sie w sauer cream, gesta, kwasna smietane...
Half and half, czyli pol na pol, to light cream zmieszany z mlekiem,
przewaznie sluzy jako smietanka do kawy.
Sec, to innaczej dry, czyli wytrawny. triple sec, to cos baaaaaardzo
wytrawnego...
F.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-01 07:12:47

Temat: Re: Debiutant w barze :)))
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora



af napisał(a):

>
>
> Hevy cream = smietana 40%
> light cream = smietana 20%, obie daja sie ubijac, a ta pierwsza gdy dluzej
> postoi zmienia sie w sauer cream, gesta, kwasna smietane...
> Half and half, czyli pol na pol, to light cream zmieszany z mlekiem,
> przewaznie sluzy jako smietanka do kawy.
> Sec, to innaczej dry, czyli wytrawny. triple sec, to cos baaaaaardzo
> wytrawnego...
> F.

Zginam się w serdelek z wdzięczności. Wyjaśnienia dotyczące śmietanki w pełni
zgadzają się z moimi podejrzeniami :)))))), half and half też już rozumiem. A
inna dobra dusza podpowiedziała mi, że Triple Sec to gorzki ziołowy alkohol.
Jeszcze raz dziękuję za informację i pozdrawiam znad patelni...
tfu! znad szklaneczki z drinkiem. :))))))))))

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ruszt, grill itd....
Przepis
lemon grass
Przepis raz
POMOCY: lasagnia pod kazda postacia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »