| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-31 12:45:43
Temat: Debiutant w barze :)))No, nie chodzi o mój własny bar, ale o to, że postanowiłam popróbować
drinków innych niż tylko nieśmiertelna wódka z sokiem pomarańczowym czy
gin z tonikiem...
Zaglądnęłam na stronę
http://www.cocktailtimes.com/cocktailrecipe
i olśniła mnie dostępna tam różnorodność i bogactwo receptur.
Ale mam trzy pytania:
1. Przepisy są po angielsku i od czasu do czasu pojawia się w nich coś,
co jest określane jako heavy cream lub light cream. Domyślam się, że
chodzi o śmietankę, ale jaka jest różnica pomiędzy heavy a light? Czy
chodzi o tłustość?
2. W niektórych przepisach, gdzie - zgodnie z nazwą - winno wśród
składników figurować mleko, natknęłam się na coś, co nazwano "Half nad
Half". Czy ktoś wie, co to jest? Czy to jakiś specjalny rodzaj mleka?
3. Jaki to alkohol - Triple Sec? Widziałam ostatnio w sklepie w gablotce
obok Creme de Menthe i Blue Curacao. Czy to ma jakiś konkretny smak -
ziołowy, owocowy czy co?
Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli moje pytania trącą
wyjątkową niewiedzą, ale - jako się rzekło - debiutuję "w tym temacie".
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-01 04:27:39
Temat: Re: Debiutant w barze :)))
Joanna Sereinig wrote:
> No, nie chodzi o mój własny bar, ale o to, że postanowiłam popróbować
> drinków innych niż tylko nieśmiertelna wódka z sokiem pomarańczowym czy
> gin z tonikiem...
> Zaglądnęłam na stronę
>
> http://www.cocktailtimes.com/cocktailrecipe
>
> i olśniła mnie dostępna tam różnorodność i bogactwo receptur.
> Ale mam trzy pytania:
>
> 1. Przepisy są po angielsku i od czasu do czasu pojawia się w nich coś,
> co jest określane jako heavy cream lub light cream. Domyślam się, że
> chodzi o śmietankę, ale jaka jest różnica pomiędzy heavy a light? Czy
> chodzi o tłustość?
>
> 2. W niektórych przepisach, gdzie - zgodnie z nazwą - winno wśród
> składników figurować mleko, natknęłam się na coś, co nazwano "Half nad
> Half". Czy ktoś wie, co to jest? Czy to jakiś specjalny rodzaj mleka?
>
> 3. Jaki to alkohol - Triple Sec? Widziałam ostatnio w sklepie w gablotce
> obok Creme de Menthe i Blue Curacao. Czy to ma jakiś konkretny smak -
> ziołowy, owocowy czy co?
>
> Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli moje pytania trącą
> wyjątkową niewiedzą, ale - jako się rzekło - debiutuję "w tym temacie".
>
> Joanna
Hevy cream = smietana 40%
light cream = smietana 20%, obie daja sie ubijac, a ta pierwsza gdy dluzej
postoi zmienia sie w sauer cream, gesta, kwasna smietane...
Half and half, czyli pol na pol, to light cream zmieszany z mlekiem,
przewaznie sluzy jako smietanka do kawy.
Sec, to innaczej dry, czyli wytrawny. triple sec, to cos baaaaaardzo
wytrawnego...
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 07:12:47
Temat: Re: Debiutant w barze :)))
af napisał(a):
>
>
> Hevy cream = smietana 40%
> light cream = smietana 20%, obie daja sie ubijac, a ta pierwsza gdy dluzej
> postoi zmienia sie w sauer cream, gesta, kwasna smietane...
> Half and half, czyli pol na pol, to light cream zmieszany z mlekiem,
> przewaznie sluzy jako smietanka do kawy.
> Sec, to innaczej dry, czyli wytrawny. triple sec, to cos baaaaaardzo
> wytrawnego...
> F.
Zginam się w serdelek z wdzięczności. Wyjaśnienia dotyczące śmietanki w pełni
zgadzają się z moimi podejrzeniami :)))))), half and half też już rozumiem. A
inna dobra dusza podpowiedziała mi, że Triple Sec to gorzki ziołowy alkohol.
Jeszcze raz dziękuję za informację i pozdrawiam znad patelni...
tfu! znad szklaneczki z drinkiem. :))))))))))
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |