Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!bignews.mediaways.ne
t!news-MUC.ecrc.net!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!prodig
y.com!not-for-mail
From: af <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Debiutant w barze :)))
Date: Mon, 31 Jan 2000 20:27:39 -0800
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 41
Message-ID: <3...@p...net>
References: <3...@j...krakow.pl>
NNTP-Posting-Host: shokb512-44.splitrock.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 949379309 4504157 209.252.184.243 (1 Feb 2000
04:28:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 1 Feb 2000 04:28:29 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.02 [en]C-DIAL (Win95; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22062
Ukryj nagłówki
Joanna Sereinig wrote:
> No, nie chodzi o mój własny bar, ale o to, że postanowiłam popróbować
> drinków innych niż tylko nieśmiertelna wódka z sokiem pomarańczowym czy
> gin z tonikiem...
> Zaglądnęłam na stronę
>
> http://www.cocktailtimes.com/cocktailrecipe
>
> i olśniła mnie dostępna tam różnorodność i bogactwo receptur.
> Ale mam trzy pytania:
>
> 1. Przepisy są po angielsku i od czasu do czasu pojawia się w nich coś,
> co jest określane jako heavy cream lub light cream. Domyślam się, że
> chodzi o śmietankę, ale jaka jest różnica pomiędzy heavy a light? Czy
> chodzi o tłustość?
>
> 2. W niektórych przepisach, gdzie - zgodnie z nazwą - winno wśród
> składników figurować mleko, natknęłam się na coś, co nazwano "Half nad
> Half". Czy ktoś wie, co to jest? Czy to jakiś specjalny rodzaj mleka?
>
> 3. Jaki to alkohol - Triple Sec? Widziałam ostatnio w sklepie w gablotce
> obok Creme de Menthe i Blue Curacao. Czy to ma jakiś konkretny smak -
> ziołowy, owocowy czy co?
>
> Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli moje pytania trącą
> wyjątkową niewiedzą, ale - jako się rzekło - debiutuję "w tym temacie".
>
> Joanna
Hevy cream = smietana 40%
light cream = smietana 20%, obie daja sie ubijac, a ta pierwsza gdy dluzej
postoi zmienia sie w sauer cream, gesta, kwasna smietane...
Half and half, czyli pol na pol, to light cream zmieszany z mlekiem,
przewaznie sluzy jako smietanka do kawy.
Sec, to innaczej dry, czyli wytrawny. triple sec, to cos baaaaaardzo
wytrawnego...
F.
|