Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ot-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Debiutant w barze :)))
Date: Mon, 31 Jan 2000 13:45:43 +0100
Organization: -
Lines: 29
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red207.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22009
Ukryj nagłówki
No, nie chodzi o mój własny bar, ale o to, że postanowiłam popróbować
drinków innych niż tylko nieśmiertelna wódka z sokiem pomarańczowym czy
gin z tonikiem...
Zaglądnęłam na stronę
http://www.cocktailtimes.com/cocktailrecipe
i olśniła mnie dostępna tam różnorodność i bogactwo receptur.
Ale mam trzy pytania:
1. Przepisy są po angielsku i od czasu do czasu pojawia się w nich coś,
co jest określane jako heavy cream lub light cream. Domyślam się, że
chodzi o śmietankę, ale jaka jest różnica pomiędzy heavy a light? Czy
chodzi o tłustość?
2. W niektórych przepisach, gdzie - zgodnie z nazwą - winno wśród
składników figurować mleko, natknęłam się na coś, co nazwano "Half nad
Half". Czy ktoś wie, co to jest? Czy to jakiś specjalny rodzaj mleka?
3. Jaki to alkohol - Triple Sec? Widziałam ostatnio w sklepie w gablotce
obok Creme de Menthe i Blue Curacao. Czy to ma jakiś konkretny smak -
ziołowy, owocowy czy co?
Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli moje pytania trącą
wyjątkową niewiedzą, ale - jako się rzekło - debiutuję "w tym temacie".
Joanna
|