Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dla narzekajacych na za dlugie weekendy: hachis parmentier

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dla narzekajacych na za dlugie weekendy: hachis parmentier

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-15 18:12:36

Temat: Dla narzekajacych na za dlugie weekendy: hachis parmentier
Od: <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hachis Parmentier czyli zapiekanka z mielonego Parmentier&#8217;a, który miał wielkie

zaslugi w popularyzacji ziemniaka na dworze francuskim. Otoz wymyslił on taką
banalną zapiekanke, z resztek wczorajszego mięsa i ziemniaków. Obecnie klasyka
francuskiej kuchni. Podaję wersje uwspółcześnioną, robię od czasu do czasu i
zawsze się zapychamy, zastanawiając się co w niej jest takiego : posiekaną
cebulę zeszklic z rozgniecionym czosnkiem, dodać około
400 g mielonego, podsmazyć, przyprawić, można jakoś pikantniej i oryginalniej
sprobowac. Usmażonym mielonym wyłożyć dno żaroodpornego naczynia, na to
warstwe szpinaku, też podduszonego na maselku i odcisnietego z nadmiaru wody i
na końcu ziemniaki w formie purée czyli rozduszone z maselkiem, odrobina mleka
i zoltkiem. Szalenie to prostacko wyglada taki przekladaniec ziemniakow i
mielonego. Do piekarnika dość goracego, 200 stopni tak żeby się warstwa
zuiemniaczana przyrumienila. Podawać gorace i dymiace, takie najlepsze.
Aga
http://cuisine.republika.pl

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-15 18:39:23

Temat: Re: Dla narzekajacych na za dlugie weekendy: hachis parmentier
Od: s...@f...onet.pl (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora


>Hachis Parmentier czyli zapiekanka z mielonego Parmentier&#8217;a, który
>miał wielkie
>zaslugi w popularyzacji ziemniaka na dworze francuskim. Otoz wymyslił on taką
>banalną zapiekanke, z resztek wczorajszego mięsa i ziemniaków. Obecnie
>klasyka
>francuskiej kuchni. Podaję wersje uwspółcześnioną, robię od czasu do czasu i
>zawsze się zapychamy, zastanawiając się co w niej jest takiego : posiekaną
>cebulę zeszklic z rozgniecionym czosnkiem, dodać około
>400 g mielonego, podsmazyć, przyprawić, można jakoś pikantniej i oryginalniej
>sprobowac. Usmażonym mielonym wyłożyć dno żaroodpornego naczynia, na to
>warstwe szpinaku, też podduszonego na maselku i odcisnietego z nadmiaru
>wody i
>na końcu ziemniaki w formie purée czyli rozduszone z maselkiem, odrobina
>mleka
>i zoltkiem. Szalenie to prostacko wyglada taki przekladaniec ziemniakow i
>mielonego. Do piekarnika dość goracego, 200 stopni tak żeby się warstwa
>zuiemniaczana przyrumienila. Podawać gorace i dymiace, takie najlepsze.
>Aga
>http://cuisine.republika.pl


O, a ja znam takowa zapiekanke w wersji, gdzie szpinak jest zastapiony
kiszona kapusta, uprzednio obgotowana ( z listkiem laurowym, zielem ang, i
jak kto lubi, kminkiem-ja nie cierpie, cala moja rodzina taki defekt ma:-))
i odcisnieta z sosu. Cala reszta zapiekanki dokladnie jak opisala Aga
powyzej. Ze wzgledu na kiszona kapuche, nie przypuszczam, aby bylo to
tradycyjne francuskie danie, zapewne powstalo jako jego spolszczona wersja.
W rzeczy samej danie niezmiernie sycace

Agnieszka


>--
>Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Galantyna z kurczaka "inaczej"
zmora długiego weekendu
czekolada
kotlety mielone drobiowe
kuchnia turecka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »