« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-15 18:12:36
Temat: Dla narzekajacych na za dlugie weekendy: hachis parmentierHachis Parmentier czyli zapiekanka z mielonego Parmentier’a, który miał wielkie
zaslugi w popularyzacji ziemniaka na dworze francuskim. Otoz wymyslił on taką
banalną zapiekanke, z resztek wczorajszego mięsa i ziemniaków. Obecnie klasyka
francuskiej kuchni. Podaję wersje uwspółcześnioną, robię od czasu do czasu i
zawsze się zapychamy, zastanawiając się co w niej jest takiego : posiekaną
cebulę zeszklic z rozgniecionym czosnkiem, dodać około
400 g mielonego, podsmazyć, przyprawić, można jakoś pikantniej i oryginalniej
sprobowac. Usmażonym mielonym wyłożyć dno żaroodpornego naczynia, na to
warstwe szpinaku, też podduszonego na maselku i odcisnietego z nadmiaru wody i
na końcu ziemniaki w formie purée czyli rozduszone z maselkiem, odrobina mleka
i zoltkiem. Szalenie to prostacko wyglada taki przekladaniec ziemniakow i
mielonego. Do piekarnika dość goracego, 200 stopni tak żeby się warstwa
zuiemniaczana przyrumienila. Podawać gorace i dymiace, takie najlepsze.
Aga
http://cuisine.republika.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-15 18:39:23
Temat: Re: Dla narzekajacych na za dlugie weekendy: hachis parmentier
>Hachis Parmentier czyli zapiekanka z mielonego Parmentier’a, który
>miał wielkie
>zaslugi w popularyzacji ziemniaka na dworze francuskim. Otoz wymyslił on taką
>banalną zapiekanke, z resztek wczorajszego mięsa i ziemniaków. Obecnie
>klasyka
>francuskiej kuchni. Podaję wersje uwspółcześnioną, robię od czasu do czasu i
>zawsze się zapychamy, zastanawiając się co w niej jest takiego : posiekaną
>cebulę zeszklic z rozgniecionym czosnkiem, dodać około
>400 g mielonego, podsmazyć, przyprawić, można jakoś pikantniej i oryginalniej
>sprobowac. Usmażonym mielonym wyłożyć dno żaroodpornego naczynia, na to
>warstwe szpinaku, też podduszonego na maselku i odcisnietego z nadmiaru
>wody i
>na końcu ziemniaki w formie purée czyli rozduszone z maselkiem, odrobina
>mleka
>i zoltkiem. Szalenie to prostacko wyglada taki przekladaniec ziemniakow i
>mielonego. Do piekarnika dość goracego, 200 stopni tak żeby się warstwa
>zuiemniaczana przyrumienila. Podawać gorace i dymiace, takie najlepsze.
>Aga
>http://cuisine.republika.pl
O, a ja znam takowa zapiekanke w wersji, gdzie szpinak jest zastapiony
kiszona kapusta, uprzednio obgotowana ( z listkiem laurowym, zielem ang, i
jak kto lubi, kminkiem-ja nie cierpie, cala moja rodzina taki defekt ma:-))
i odcisnieta z sosu. Cala reszta zapiekanki dokladnie jak opisala Aga
powyzej. Ze wzgledu na kiszona kapuche, nie przypuszczam, aby bylo to
tradycyjne francuskie danie, zapewne powstalo jako jego spolszczona wersja.
W rzeczy samej danie niezmiernie sycace
Agnieszka
>--
>Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |