| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-10 16:35:19
Temat: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?No właśnie, jak w temacie...
Dotyczy to wątróbki drobiowej, staram się dokładnie ją osączać po myciu,
obtaczam w mące, ale to na nic. Smażenie to naprawdę hardcore:), strzela jak
z armaty, nierzadko unosi się przy tym ciężka szklana pokrywa patelni!
Wrzucanie wątróbki na rozgrzany tłuszcz, to wyższa szkoła jazdy -
błyskawiczne nakrycie patelni i odskok na bezpieczną odległość:) Nie
wspomnę, jak wygląda kuchenka po smażeniu...
Czy jest na to jakaś rada?
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-10 16:48:26
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?On 10 Lip, 18:35, "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> wrote:
> No właśnie, jak w temacie...
> Dotyczy to wątróbki drobiowej, staram się dokładnie ją osączać po myciu,
> obtaczam w mące, ale to na nic. Smażenie to naprawdę hardcore:), strzela jak
> z armaty, nierzadko unosi się przy tym ciężka szklana pokrywa patelni!
> Wrzucanie wątróbki na rozgrzany tłuszcz, to wyższa szkoła jazdy -
> błyskawiczne nakrycie patelni i odskok na bezpieczną odległość:) Nie
> wspomnę, jak wygląda kuchenka po smażeniu...
> Czy jest na to jakaś rada?
>
> Pozdr. Ewa
Lekko pogotowac, osuszyc i na patelnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-10 16:53:54
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?"Ewa W" <e...@b...wroc.pl> wrote in message
news:f70cgr$3vl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No właśnie, jak w temacie...
> Dotyczy to wątróbki drobiowej, staram się dokładnie ją osączać po myciu,
> obtaczam w mące, ale to na nic. Smażenie to naprawdę hardcore:), strzela
> jak z armaty, nierzadko unosi się przy tym ciężka szklana pokrywa patelni!
> Wrzucanie wątróbki na rozgrzany tłuszcz, to wyższa szkoła jazdy -
> błyskawiczne nakrycie patelni i odskok na bezpieczną odległość:) Nie
> wspomnę, jak wygląda kuchenka po smażeniu...
> Czy jest na to jakaś rada?
Stawiałbym na rozrywanie tkanek miękkich przez gromadzącą się parę wodną.
Też znam ten ból... Może niższa temperatura smażenia? Bo przy duszeniu wcale
nie strzela.
T. D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-10 17:09:37
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?Ewa W napisał(a):
> No właśnie, jak w temacie...
> Dotyczy to wątróbki drobiowej, staram się dokładnie ją osączać po myciu,
> obtaczam w mące, ale to na nic. Smażenie to naprawdę hardcore:), strzela
> jak z armaty, nierzadko unosi się przy tym ciężka szklana pokrywa
> patelni! Wrzucanie wątróbki na rozgrzany tłuszcz, to wyższa szkoła jazdy
> - błyskawiczne nakrycie patelni i odskok na bezpieczną odległość:) Nie
> wspomnę, jak wygląda kuchenka po smażeniu...
> Czy jest na to jakaś rada?
>
> Pozdr. Ewa
Robić wątróbkę duszoną z cebulką - wg mojego "zapodanego" tu kiedyś
przepisu, wychwalaną pod niebiosa.
NIE CIERPIĘ SMAŻONEJ WĄTRÓBKI, whhh.... Twarde to, łykowate, no i co
smażone, to niezdrowe, a w środku surowe :-)
--
XL wiosenna :-)
****************************************************
*************
"Deja vu" - "Wszyscy jesteście w milicji? - Fantastyczny kraj!"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-10 17:19:26
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f70eid$b0l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> NIE CIERPIĘ SMAŻONEJ WĄTRÓBKI, whhh.... Twarde to, łykowate, no i co
> smażone, to niezdrowe, a w środku surowe :-)
Eeeee, nie dotyczy to wątróbki drobiowej! Jest bardzo miękka i absolutnie
nie łykowata. W sumie to ona duszona też jest, w końcu siedzi pod pokrywą,
więc się trochę dusi;) W środku nie jest surowa - nie przełknęłabym...a
przepisu poszukam, dzięki.
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-10 17:20:06
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:f70eid$b0l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ewa W napisał(a):
> > No właśnie, jak w temacie...
> > Dotyczy to wątróbki drobiowej, staram się dokładnie ją osączać po myciu,
> > obtaczam w mące, ale to na nic. Smażenie to naprawdę hardcore:), strzela
> > jak z armaty, nierzadko unosi się przy tym ciężka szklana pokrywa
> > patelni! Wrzucanie wątróbki na rozgrzany tłuszcz, to wyższa szkoła jazdy
> > - błyskawiczne nakrycie patelni i odskok na bezpieczną odległość:) Nie
> > wspomnę, jak wygląda kuchenka po smażeniu...
> > Czy jest na to jakaś rada?
> >
> > Pozdr. Ewa
>
> Robić wątróbkę duszoną z cebulką - wg mojego "zapodanego" tu kiedyś
> przepisu, wychwalaną pod niebiosa.
> NIE CIERPIĘ SMAŻONEJ WĄTRÓBKI, whhh.... Twarde to, łykowate, no i co
> smażone, to niezdrowe, a w środku surowe :-)
Dokładnie. A jeszcze wcześniej pomoczyć z dwie godziny w mleku, poźniej
obsmażyć z cebulką i włożyć do rondelka zalewając bulionem lub wodą
(odrobinę) poddusić. Wtedy dodać sól pieprz i przyprawy śmietanę i jeszcze
chwilę poddusić. Można i bez śmietany.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-07-10 17:30:42
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?
"Ewa W" <e...@b...wroc.pl> wrote in message
news:f70fam$7eh$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:f70eid$b0l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > NIE CIERPIĘ SMAŻONEJ WĄTRÓBKI, whhh.... Twarde to, łykowate, no i co
> > smażone, to niezdrowe, a w środku surowe :-)
>
> Eeeee, nie dotyczy to wątróbki drobiowej! Jest bardzo miękka i absolutnie
> nie łykowata. W sumie to ona duszona też jest, w końcu siedzi pod pokrywą,
> więc się trochę dusi;) W środku nie jest surowa - nie przełknęłabym...a
> przepisu poszukam, dzięki.
>
> Pozdr. Ewa
Drobiowe są fantastyczne gotowane...
Możesz zrobić tak - kupić wątróbki, skórę z gęsich szyjek lub skórę z
kurczaków - lepsze szyjki, kupić kaszę jaglaną, tę podgotować na sypko,
dodać przyprawy, pokrojone na kawałki wątróbki i wymieszać. Nadziewać
szyjki, końce zeszyć lub spiąć wykałaczkami, skórę z farszem zwinąć w roladę
przy pomocy ścierki, a nawet ręcznie, zeszyć i ugotować. Przed podaniem
obsmażyć na patelni lub zgrilować - skórka ma być chrupiąca. Fantastyczne
danie dla dzieci.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-07-10 20:18:37
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?
> Robić wątróbkę duszoną z cebulką - wg mojego "zapodanego" tu kiedyś
> przepisu, wychwalaną pod niebiosa.
Naprawdę pyszna! Polecam!
Ikselko dzięki za przepis, od kiedy go mam - częściej robię
wątróbkę. A i wieprzową zdarzyło mi się tak samo przyrządzić
z tym, że najpierw ją przez noc moczyłam i też była bardzo
smaczna.
Pozdrówka
Rablinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-07-10 20:23:05
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?Rablinka napisał(a):
>
>> Robić wątróbkę duszoną z cebulką - wg mojego "zapodanego" tu kiedyś
>> przepisu, wychwalaną pod niebiosa.
>
>
> Naprawdę pyszna! Polecam!
>
> Ikselko dzięki za przepis, od kiedy go mam - częściej robię wątróbkę. A
> i wieprzową zdarzyło mi się tak samo przyrządzić z tym, że najpierw ją
> przez noc moczyłam i też była bardzo smaczna.
>
> Pozdrówka
> Rablinka
>
Rablinko, może masz go gdzieś blisko w kompie - to podrzuć - no, chyba
że tylko w pamięci :-)
Jakoś nie mogę znależć tutaj - może usunęłam... Nie musiałabym wstukiwać
Ewie od nowa; ale jeśli go nie masz, to zrobię to znowu :-)
--
XL wiosenna :-)
****************************************************
*************
"Deja vu" - "Wszyscy jesteście w milicji? - Fantastyczny kraj!"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-07-10 20:51:44
Temat: Re: Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu?Ikselka napisał(a):
> Rablinka napisał(a):
>>
>>> Robić wątróbkę duszoną z cebulką - wg mojego "zapodanego" tu kiedyś
>>> przepisu, wychwalaną pod niebiosa.
>>
>>
>> Naprawdę pyszna! Polecam!
>>
>> Ikselko dzięki za przepis, od kiedy go mam - częściej robię wątróbkę.
>> A i wieprzową zdarzyło mi się tak samo przyrządzić z tym, że najpierw
>> ją przez noc moczyłam i też była bardzo smaczna.
>>
>> Pozdrówka
>> Rablinka
>>
>
> Rablinko, może masz go gdzieś blisko w kompie - to podrzuć - no, chyba
> że tylko w pamięci :-)
> Jakoś nie mogę znależć tutaj - może usunęłam... Nie musiałabym wstukiwać
> Ewie od nowa; ale jeśli go nie masz, to zrobię to znowu :-)
>
A proszę bardzo :)
Wątróbka Ikselki
Cebulę zeszklić na tłuszczu. Na wierzchu położyć pokrojoną
wątróbkę, popieprzyć, dodać 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarenka
ziela angielskiego. Przykryć i dusić ok 5 minut. Wymieszać.
Przykryć znowyu i dusić 4 minuty. Lekko posolić i poddusić
jeszcze ok pół minuty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |