Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Egzotyczna zakaska z krewetek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Egzotyczna zakaska z krewetek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-11 23:46:23

Temat: Egzotyczna zakaska z krewetek
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Przypomnial mi sie taki przepis, ktory kiedys czesto robilam. Jest to
egzotyczna zakaska, ciekawa w smaku.
Jest to ciasto ptysiowe polaczone z ugotowanymi krewetkami i swieza
kolendra, smazone jak paczki. Podaje sie z sosem do maczania.

125 gr masla
250 ml wody
4 jajka
pol szklanki (objetosciowo) posiekanych ugotowanych krewetek
2 lyzki swiezej kolendry, posiekanej
kilka kropel ostrego oleju, lub 1/4 lyzeczki pieprzu kayenne

Wode z maslem doprowadzic do wrzenia, jednym ruchem wrzucic make i
szybko ucierac drewniana lyzka. Gdy zacznie odchodzic od scianek, dodac
po jednym jajku, za kazdym razem mieszajac, az nie bedzie kluch. Dodac
krewetki, kolendre i olej, wymieszac. Klasc po pol lyzki masy na goracy
olej, smazyc po obu stronach, az zlote, odsaczyc na papierze. Najlepsza
wielkosc jest jak orzech, na jedno lub dwa ugryzienia.
Podawac gorace (trzymac w piecu do podania) z sosem do maczania.
Sos do maczania:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 lyzka cukru
1 lyzka octu, najlepiej ryzowego
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
1/4 szklanki wody
Wymieszac, podac w plaskej miseczce na srodku polmiska, na ktorym
ulozone sa dookola te krewetkowe paczko-ptysie. Polmisek powinien byc
cieply, zeby zakaski zbyt szybko nie stygly. Mozna je podgrzac, gdy ostygna.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nareszcie jest!!!
Piekarnik foliowy.
Kugel/Kugiel
Do Władysława
founde

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »