Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia FAQ Szparagi

Grupy

Szukaj w grupach

 

FAQ Szparagi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-05-09 09:16:11

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "Atunia " <a...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):

> > gotowaniu przez 10 minut, to jeszcze surowizną pachniały,
>
> Pewnie gdzies tam na najgrubszym koncu.

Nie, w środku były sztywne jak drąg leszczynowy ;)

> A czubki jak smakowaly po 20tu minutach ?
> Istnialy jeszcze ? :)

Istniały i były przepyszne. Ale zaznaczam - to były szparagi klasy ekstra, u
chłopa na wsi pod Frankfurtem (menowym) kupowane. Grube i długie i z rana z
pola rwane. Do tego oczywiście sos holenderski, niestety z proszku, ale i tak
pycha :)


> > Atunia (czemu te szparagi się nie chcą obrać same?)
>
> Zielonych nie trzeba obierac, a ja tylko takie jadam ostatnio ;)

Pewnie się przerzucę teraz też, bo owszem, łatwiejsze w obsłudze (ale też
nieco obieram, a Ty całkiem nie?). A w ogóle to do białych jest takie cwane
ustrojstwo obierające, u kumpla widziałam, wygląda kosmicznie, ale ponoć za
dużo odrzuca...

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-05-09 19:32:05

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Atunia " <a...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:d5n9or$e0s$1@inews.gazeta.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):

ciach
(...)A w ogóle to do białych jest takie cwane
> ustrojstwo obierające, u kumpla widziałam, wygląda kosmicznie, ale ponoć
za
> dużo odrzuca...

...to ja to widzialam chyba...to taka baba na stoleczku w kraciastej chustce
z niewydepilowanymi brwiami..co jak jej szparag peknie w czasie obierania to
wywala...;)

agataw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-05-09 20:18:49

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "katarzyna ms" <k...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Atunia <a...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał(a):

> Nie, w środku były sztywne jak drąg leszczynowy ;)
.. Ale zaznaczam - to były szparagi klasy ekstra, u
> chłopa na wsi pod Frankfurtem (menowym) kupowane. Grube i długie i z rana z
> pola rwane.<

swieze szparagi prosto z pola, moim zdaniem nie wymagaja gotowania, a jesli
juz to max 3 minuty na parze. Ten chlop z pod Frankfurtu musi miec
oryginalne metody uprawy. Inna sprawa, ze jak byly bardzo grube to juz po
prostu zaczely drewniec.
katarzyna

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-05-09 20:23:21

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

katarzyna ms wrote:
> Atunia <a...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał(a):
>
>
>>Nie, w środku były sztywne jak drąg leszczynowy ;)
>
> .. Ale zaznaczam - to były szparagi klasy ekstra, u
>
>>chłopa na wsi pod Frankfurtem (menowym) kupowane. Grube i długie i z rana z
>>pola rwane.<
>
>
> swieze szparagi prosto z pola, moim zdaniem nie wymagaja gotowania, a jesli
> juz to max 3 minuty na parze. Ten chlop z pod Frankfurtu musi miec
> oryginalne metody uprawy. Inna sprawa, ze jak byly bardzo grube to juz po
> prostu zaczely drewniec.

a skąd masz taką wiedzę? Białe szparagi na surowo niespecjalnie smakują.
A grube smakują bardzo dobrze i łatwiej się je obiera.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-05-10 19:54:48

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "Atunia " <a...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

katarzyna ms <k...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał(a):


> swieze szparagi prosto z pola, moim zdaniem nie wymagaja gotowania, a jesli
> juz to max 3 minuty na parze. Ten chlop z pod Frankfurtu musi miec
> oryginalne metody uprawy. Inna sprawa, ze jak byly bardzo grube to juz po
> prostu zaczely drewniec.

No to zdrewniałe części właśnie wymagały obrania, reszta pozostała gruba,
czubki nie odpadły, były mięciutkie i pyszne. A takie surowe nie pachniały
zbyt zachęcająco, nie tak jak po obgotowaniu.

A obieraczka wygląda tak:
http://www.einkaufszentrum-online.com/item_B00008WVS
Z/type_image/

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-05-10 19:54:55

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "Atunia " <a...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

katarzyna ms <k...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał(a):


> swieze szparagi prosto z pola, moim zdaniem nie wymagaja gotowania, a jesli
> juz to max 3 minuty na parze. Ten chlop z pod Frankfurtu musi miec
> oryginalne metody uprawy. Inna sprawa, ze jak byly bardzo grube to juz po
> prostu zaczely drewniec.

No to zdrewniałe części właśnie wymagały obrania, reszta pozostała gruba,
czubki nie odpadły, były mięciutkie i pyszne. A takie surowe nie pachniały
zbyt zachęcająco, nie tak jak po obgotowaniu.

A obieraczka wygląda tak:
http://www.einkaufszentrum-online.com/item_B00008WVS
Z/type_image/

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-05-11 12:18:28

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "Atunia " <a...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

katarzyna ms <k...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał(a):

> swieze szparagi prosto z pola, moim zdaniem nie wymagaja gotowania, a jesli
> juz to max 3 minuty na parze. Ten chlop z pod Frankfurtu musi miec
> oryginalne metody uprawy. Inna sprawa, ze jak byly bardzo grube to juz po
> prostu zaczely drewniec.

Sprawdziłam w Ćwierciakiewiczowej, też wspomina o gotowaniu przez 15-20 minut.
Z cukrem, solą i odrobiną masła (do wody), o zlaniu pierwszej wody.
Może zależy od tego, jakie warzywa kto lubi, ale szparagi gotowane chyba
powinny być gotowane, a nie surowe...

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2005-05-11 15:17:12

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "katarzyna ms" <k...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok <w...@t...de> napisał(a):

> a skąd masz taką wiedzę? Białe szparagi na surowo niespecjalnie smakują.
> A grube smakują bardzo dobrze i łatwiej się je obiera.<

wiedze mam z doswiadczenia, ale nie wiem czemu zalozylam, ze mowa o
szparagach zielonych, moze dlatego, ze takie preferuje.
katarzyna


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2005-05-11 15:51:37

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

katarzyna ms wrote:
> Waldemar Krzok <w...@t...de> napisał(a):
>
>
>>a skąd masz taką wiedzę? Białe szparagi na surowo niespecjalnie smakują.
>>A grube smakują bardzo dobrze i łatwiej się je obiera.<
>
>
> wiedze mam z doswiadczenia, ale nie wiem czemu zalozylam, ze mowa o
> szparagach zielonych, moze dlatego, ze takie preferuje.

tak też myślałem, tylko, że w Niemczech w 95% jada się szparagi białe,
kopane zresztą w 90% przez polskich "kopaczy" sezonowych. Zielone są
praktycznie tylko z importu. Ja lubię i te, i te. Białe luzem są jednak
lepsze, o ile świeże i dobrze przyrządzone.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2005-05-12 15:42:58

Temat: Re: FAQ Szparagi
Od: "katarzyna ms" <k...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok <w...@c...de> napisał(a):

> tak też myślałem, tylko, że w Niemczech w 95% jada się szparagi białe,
.... Białe luzem są jednak
> lepsze, o ile świeże i dobrze przyrządzone.<

no wlasnie, a "u mnie" jada sie glownie zielone, a biale sa z importu:-). Ja
jednak wole zielone i nawet nie trzeba ich przyrzadzac, najlepsze sa prosto z
grzadki.

katarzyna


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

maz, mleko, garnek - ratunku
truskawki i kalorie...
Sałatka???
pytanko
Szparagi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »