« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-04 16:56:31
Temat: SzparagiWitam bardzo serdecznie
Zaczyna się sezon na warzywka i mam związane z tym pytanie: jak smacznie
przygotować szparagi?? z jakimi dodatkami, sosami??
Za wszelkie rady z góry dziękuje
pozdrawiam
--
Patrycja
"Mechanika kwantowa to kobieta, która naprawia kwanty" Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-04 20:11:40
Temat: Re: Szparagi
"Patrycja Scelina" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:d5auq1$2ju$1@news.onet.pl...
> Witam bardzo serdecznie
> Zaczyna się sezon na warzywka i mam związane z tym pytanie: jak smacznie
> przygotować szparagi?? z jakimi dodatkami, sosami??
> Za wszelkie rady z góry dziękuje
>
> pozdrawiam
>
> --
> Patrycja
>
Z sosem Hollandaise, lub tak jak kalafior z maslem i tarta bulka
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-30 20:26:54
Temat: Re: SzparagiJa polecam bardzo swieze szparagi ugotowane na parze, skropione najlepsza
mozliwa oliwa z oliwek (taka jak nam smakuje najlepiej, ale polecam te
dobre), posypane gruboziarnista morska sola (moze byc kamienna zamiennie) i
posypane odrobina swiezo zmielonego bialego pieprzu (niekoniecznie).
I to wszystko. Bez zadnych udziwnien typu sos holenderski czy sos polski
(bulka z maslem).
Z.
"I.P." <i...@g...de> napisał(a):
>
> "Patrycja Scelina" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:d5auq1$2ju$1@news.onet.pl...
>> Witam bardzo serdecznie
>> Zaczyna się sezon na warzywka i mam związane z tym pytanie: jak
>> smacznie
>> przygotować szparagi?? z jakimi dodatkami, sosami??
>> Za wszelkie rady z góry dziękuje
>>
>> pozdrawiam
>>
>> --
>> Patrycja
>>
> Z sosem Hollandaise, lub tak jak kalafior z maslem i tarta bulka
> Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-30 20:37:52
Temat: Re: Szparagi
"Zbigniew Góralski" <z...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:0b2927490a6970c50497cf9491e53c24@news.home.net.
pl...
> Ja polecam bardzo swieze szparagi ugotowane na parze, skropione najlepsza
> mozliwa oliwa z oliwek (taka jak nam smakuje najlepiej, ale polecam te
> dobre), posypane gruboziarnista morska sola (moze byc kamienna zamiennie)
> i
> posypane odrobina swiezo zmielonego bialego pieprzu (niekoniecznie).
>
> I to wszystko. Bez zadnych udziwnien typu sos holenderski czy sos polski
> (bulka z maslem).
> Z.
Kazdy je jak lubi, ale nie rozumiem dlaczego wlasnie" sos holenderski lub
polski", jest udziwnieniem a szparagi z oliwa z oliwek wlasnie nie jest
udziwnieniem?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-31 22:56:00
Temat: Re: Szparagi"I.P." <i...@g...de> napisał(a):
>
> "Zbigniew Góralski" <z...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:0b2927490a6970c50497cf9491e53c24@news.home.net.
pl...
>> Ja polecam bardzo swieze szparagi ugotowane na parze, skropione
>> najlepsza
>> mozliwa oliwa z oliwek (taka jak nam smakuje najlepiej, ale polecam te
>>
>> dobre), posypane gruboziarnista morska sola (moze byc kamienna
>> zamiennie)
>> i
>> posypane odrobina swiezo zmielonego bialego pieprzu (niekoniecznie).
>>
>> I to wszystko. Bez zadnych udziwnien typu sos holenderski czy sos
>> polski
>> (bulka z maslem).
>> Z.
> Kazdy je jak lubi, ale nie rozumiem dlaczego wlasnie" sos holenderski lub
>
> polski", jest udziwnieniem a szparagi z oliwa z oliwek wlasnie nie jest
>
> udziwnieniem?
> Ilona
Ponieważ sosy holenderski i polski zabijają smak szparagów :). Ponadto, są
bardziej skomplikowane niż oliwa z oliwek (próbowałaś kiedyś zrobić sos
holenderski? jeśli tak, to wiesz o czym mówię :) ). A szparagi im mniej
zakłócone tym lepsze - w końcu są tylko parę tygodni w sezonie - nie warto
zabijać ich smaku.
Ale prawdą jest to, że każdy je jak lubi ;)
Pozdrawiam serdecznie,
ZG
P.S. DObre też są szparagi bez dodatków :D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |