From: "Zbigniew Góralski" <z...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <d5auq1$2ju$1@news.onet.pl> <d5ba9v$50h$1@news01.versatel.de>
<0...@n...home.net.pl>
<d7ftj2$rgi$1@news01.versatel.de>
Subject: Re: Szparagi
Date: Wed, 01 Jun 2005 00:56:00 +0200
Message-ID: <7...@n...home.net.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: home.pl my.webmail
X-Priority: 3
X-NNTP-Posting-Host: cqm82.neoplus.adsl.tpnet.pl
NNTP-Posting-Host: 212.85.112.62
X-Trace: news.home.net.pl 1117580163 212.85.112.62 (1 Jun 2005 00:56:03 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 37
X-Authenticated-User: zg.post@home
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.h
ome.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:240411
Ukryj nagłówki
"I.P." <i...@g...de> napisał(a):
>
> "Zbigniew Góralski" <z...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:0b2927490a6970c50497cf9491e53c24@news.home.net.
pl...
>> Ja polecam bardzo swieze szparagi ugotowane na parze, skropione
>> najlepsza
>> mozliwa oliwa z oliwek (taka jak nam smakuje najlepiej, ale polecam te
>>
>> dobre), posypane gruboziarnista morska sola (moze byc kamienna
>> zamiennie)
>> i
>> posypane odrobina swiezo zmielonego bialego pieprzu (niekoniecznie).
>>
>> I to wszystko. Bez zadnych udziwnien typu sos holenderski czy sos
>> polski
>> (bulka z maslem).
>> Z.
> Kazdy je jak lubi, ale nie rozumiem dlaczego wlasnie" sos holenderski lub
>
> polski", jest udziwnieniem a szparagi z oliwa z oliwek wlasnie nie jest
>
> udziwnieniem?
> Ilona
Ponieważ sosy holenderski i polski zabijają smak szparagów :). Ponadto, są
bardziej skomplikowane niż oliwa z oliwek (próbowałaś kiedyś zrobić sos
holenderski? jeśli tak, to wiesz o czym mówię :) ). A szparagi im mniej
zakłócone tym lepsze - w końcu są tylko parę tygodni w sezonie - nie warto
zabijać ich smaku.
Ale prawdą jest to, że każdy je jak lubi ;)
Pozdrawiam serdecznie,
ZG
P.S. DObre też są szparagi bez dodatków :D
|