Data: 2005-05-31 22:56:00
Temat: Re: Szparagi
Od: "Zbigniew Góralski" <z...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"I.P." <i...@g...de> napisał(a):
>
> "Zbigniew Góralski" <z...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:0b2927490a6970c50497cf9491e53c24@news.home.net.
pl...
>> Ja polecam bardzo swieze szparagi ugotowane na parze, skropione
>> najlepsza
>> mozliwa oliwa z oliwek (taka jak nam smakuje najlepiej, ale polecam te
>>
>> dobre), posypane gruboziarnista morska sola (moze byc kamienna
>> zamiennie)
>> i
>> posypane odrobina swiezo zmielonego bialego pieprzu (niekoniecznie).
>>
>> I to wszystko. Bez zadnych udziwnien typu sos holenderski czy sos
>> polski
>> (bulka z maslem).
>> Z.
> Kazdy je jak lubi, ale nie rozumiem dlaczego wlasnie" sos holenderski lub
>
> polski", jest udziwnieniem a szparagi z oliwa z oliwek wlasnie nie jest
>
> udziwnieniem?
> Ilona
Ponieważ sosy holenderski i polski zabijają smak szparagów :). Ponadto, są
bardziej skomplikowane niż oliwa z oliwek (próbowałaś kiedyś zrobić sos
holenderski? jeśli tak, to wiesz o czym mówię :) ). A szparagi im mniej
zakłócone tym lepsze - w końcu są tylko parę tygodni w sezonie - nie warto
zabijać ich smaku.
Ale prawdą jest to, że każdy je jak lubi ;)
Pozdrawiam serdecznie,
ZG
P.S. DObre też są szparagi bez dodatków :D
|