| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-02 19:54:23
Temat: Filet z indyka.Witam!
Pytanie banalne (dla większości).
Jak dobrze przyrządzić (upiec lub usmażyć) filet z kurczaka
by był miękki i soczysty, a nie suchy i twardy.
Sam filet, bez nadziewania go boczkiem itp (jak ktoś mi
wcześniej zaproponował).
--
AN
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-02 20:05:45
Temat: Re: Filet z indyka.W piękny wiosenny poranek dnia Sat, 02 Jun 2007 21:54:23 +0200, istota
zwiewna znana jako analog napisała:
> Witam!
> Pytanie banalne (dla większości).
> Jak dobrze przyrządzić (upiec lub usmażyć) filet z kurczaka by był
> miękki i soczysty, a nie suchy i twardy. Sam filet, bez nadziewania go
> boczkiem itp (jak ktoś mi wcześniej zaproponował).
Na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną tłuszczu - i nie smażyć za
długo. Można też pod przykryciem zapiec w piekarniku - na ostatnie parę
minut zdjąć pokrywkę/zdjąć folię, żeby /kuciaka/ przyrumienić.
Fel pozdrawia
--
/ Felinity / GG#5435158 http://felinity.jogger.pl \
//////////// toute la vie avec les fous :) \\\\\\\\\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-02 23:42:29
Temat: Re: Filet z indyka.analog wrote:
> filet z kurczaka
Indyk i kurczak to niby to samo, ale troche cos innego :)
Danie podpatrzone w restauracji Aldo's w Santa Barbara:
Piers indycza (lub piers kurza, lub cielecina, lub poledwica wieprzowa)
pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
maka
jajko
maslo/oliwa
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
1/2 szklanki rosolu
1 lyzka maki
1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 lyzka kaparow
sol, pieprz
Ugotowac makaron al dente.
Przygotowac salate.
Podgrzac talerze w piecu.
Piers indycza pokroic w platy, te lekko rozbic. Maczac w
mace-jajku-mace. Smazyc na dosc goracym masle i oliwie, pol na pol, az
zlote po obu stronach. Zdjac mieso z patelni, podgrzac patelnie, az
zacznie skwierczec, dodac wino. Zeskrobac dno patelni, dodac kapary, sok
z cytryny, sol i pieprz (nalepiej bialy) do smaku, wymieszac, zagrzac do
malutkiego wrzenia przez 2 minuty. Make wymieszac z rosolem bez grudek,
dolac ciagle mieszajac do sosu i gotowac na malym ogniu, az zgestnieje,
okolo minuty.
Na cieplych talerzach ulozyc makaron, polac sosem, obok ulozyc mieso.
Osobno podac salate i wino.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |