| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-10 10:10:52
Temat: Re: Fondue - prośba o porad> pewnie juz za pozno na porady, ale zasadniczo garnek do fondue serowego rozni
> sie od tego do miesa. Ten od sera jest obowiazkowo zeliwny natomiast do fondue
> miesnego, rybnego i innych (do ktorych jako maczanki uzywa sie bulionu, wina
> itp.) nie jest zeliwny ale z "metalu" i posiada daszek z "zabkami" w ktore sie
> wklada widelce, zeby sie miesko moglo ugotowac (do serowego takie ustrojstwo
> nie jest konieczne, poniewaz chleb sie jedynie macza w rozpuszczonej masie a
> nie pozostawia go tam na dluzej)
>
hmm, w Coopie w Chur były ostatnio garnki do fondue, ale żaden żeliwny
tylko wsio ceramika.
A mi się spodobała ostatnio Bündner Gerstensuppe, będę próbował robić.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-10 16:26:54
Temat: Re: Fondue - prośba o porad> > pewnie juz za pozno na porady, ale zasadniczo garnek do fondue serowego
rozni
> > sie od tego do miesa. Ten od sera jest obowiazkowo zeliwny
> >
>
> hmm, w Coopie w Chur były ostatnio garnki do fondue, ale żaden żeliwny
> tylko wsio ceramika.
u nas jakis czas temu w Coopie (ale chyba nie tym samym;)) byly garnki do
fondue nie okragle ale w ksztalcie kawalka sera emmentaler i w kolorze
zoltym "z dziurami". Nagroda dla tego komu sie udalo dobrze zamieszac fondue w
takim kanciastym garnku:(((
>
> A mi się spodobała ostatnio Bündner Gerstensuppe, będę próbował robić.
A co to jest??
pozdrowienia
Kalina
>
> Waldek
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-10 19:37:47
Temat: Re: Fondue - prośba o porad
> u nas jakis czas temu w Coopie (ale chyba nie tym samym;)) byly garnki do
> fondue nie okragle ale w ksztalcie kawalka sera emmentaler i w kolorze
> zoltym "z dziurami". Nagroda dla tego komu sie udalo dobrze zamieszac
> fondue w takim kanciastym garnku:(((
tak samo, jak te "kwieciste" słoiki z dżemem. Dobre 10% zostaje "po rogach".
A ten coop był koło dworca w Chur. Spędziłem tam łykend ;-)
>>
>> A mi się spodobała ostatnio Bündner Gerstensuppe, będę próbował robić.
>
> A co to jest??
rodzaj krupnika. Jest na http://www.grischuna.ch/Rezepte/GerstensuppeD.html
Ja jadłem jeszcze toto z dodatkiem fasoli białej i czerwonej.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |