Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Forszmak

Grupy

Szukaj w grupach

 

Forszmak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-21 11:11:20

Temat: Forszmak
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Praprzepis:
wziąc śledzia solonego, jedną malą cebulkę, jedno jabłko kwaśne,jedną małą
suchą bułkę i mleka do namoczenia tej bułki, dwie łyżki oleju,łyżeczke do kawy
octu, sól, pieprz do smaku, jajko gotowane na twardo do dekoracji.

Sledzia wymoczyć, oprawić, przepuscic przez maszynke razem z resztą składników.
Pastę doprawic olejem i octem. Posypać posiekanym jajkiem na twardo.

Moje modyfikacje: śledź w gotowych płatach, ale jednak podmoczony, oliwa z
oliwek, ocet koniecznie jabłkowy, ciutka cukru ( tak, cukru) oprócz innych
przypraw i bułka tarta zamiast moczonej w mleku ( najwyżej półtorej łyżki
stołowej kopiatej); praprzepis lubił wydzielac płyny jak foszmak postał...
Jajko obowiązkowo. Qd

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-21 11:20:47

Temat: Re: Forszmak
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Praprzepis:
> wziąc śledzia solonego, jedną malą cebulkę, jedno jabłko kwaśne,jedną małą
> suchą bułkę i mleka do namoczenia tej bułki, dwie łyżki oleju,łyżeczke  do
kawy
> octu, sól, pieprz do smaku, jajko gotowane na twardo do dekoracji.
>
> Sledzia wymoczyć, oprawić, przepuscic przez maszynke razem z resztą
składników.
> Pastę doprawic olejem i octem. Posypać posiekanym jajkiem na twardo.
>
> Moje modyfikacje: śledź w gotowych płatach, ale jednak podmoczony, oliwa z
> oliwek, ocet koniecznie jabłkowy, ciutka cukru ( tak, cukru) oprócz innych
> przypraw i bułka tarta zamiast moczonej w mleku ( najwyżej półtorej łyżki
> stołowej kopiatej); praprzepis lubił wydzielac płyny jak foszmak postał...
> Jajko obowiązkowo. Qd
> PS Zapomniałam ... to potrawa podawana na wigilie u mojej babci i mamy... u
mnie robiona tylko dla mamy, moja rodzina nie polubiła.. Qd
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Mozarella i co dalej?
Re: Ciasto dojrzewające
Re: Ciasto dojrzewające
refleksja nad tym czego nie lubię w lokalach (banał)
krem do tortów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »